Mer praktikplatser

I går var jag och besökte FK i Västerås. Jag var där för drygt ett år sedan. Allt samarbete med Af var så nytt då, de kunde inte riktigt säga hur de fungerade. Kom tillbaka om något år sa de och ja, det gjorde jag. En person från Af deltog också i samtalet.

För personer med aktivitetsstöd var de äldigt viktigt att få praktikplats. Det handlar inte i första hand om att utbilda sig teoretiskt utan att få möjligheter att arbete att få vara på en arbetsplats. Men, problemet är att det är så svårt att få företagare och arbetsgivare att ställa upp. Småföretagarna är bäst och sämst är offentliga sektorn, d v s kommuner och landsting. Man skäms! Det måste bli en ändring på det. Återigen är centerpartiets förslag om praktiskt arbete något man efterfrågar. Varför kan inte alla andra partier hålla med. Yrkesvux som nu föreslagits i vårproppen är ett centerförslag som är bra men just detta till dem som har svårast att komma in på arbetsmarknaden behövs mer.

Af som ska medverka till att ungdomar med aktivitetsersättning, som har någon form av funktionsnedsättning eller handikapp, ska få en praktikplats är för få. Det behövs fler arbetsförmedlare som bara arbetar med denna grupp. Som förstår vad för sorts arbetsplatser som passar just personer med en specifik diagnos. Som kan förklara för företagaren eller arbetgivaren och som kan bidra med rätt hjälpmedel. Tänk vilken kostnadsbesparing när bara en person kan fasas ut från fFörsärkingskassan bidragssytem. Vilken vinst för personen att få ett socialt sammanhang att vara delaktig i.

Visst låter det enkelt men är så himla svårt att får alla beslutsfattare att hålla med och att fixa så det blir så. Skam den som ger sig.

Kommentarer
Postat av: Linus

Ersättningar från försäkringskassan är inga bidrag, de betalar man skatt på, när ska ni borgare i M,FP,C och KD lära er det.

2013-06-29 @ 19:30:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0