LSS att leva som andra

I dag presenterar Kenneth Johansson, centern, ansvarige för LSS-utredningen. Trots allt som redan "läckt" om utredningen så är man tydligen väldigt överens om innehållet. Dessutom har handikappröreslen varit med och tyckt till. Förstår att handikappröreslen inte skriver under på varje förslag. Men, det är jättebra att man poängterar barnperspektivet. det har saknats förut. Dessutom är det bra att man förtydligar hur bedömningarna ska gå till. Det är den som behöver stödet som ska bestämma utifrån behovet och inte någon tjänsteman. Ökat ansvar är viktigt och kommer i gen i alla scenterns och alliansens förslag.

Himmel vad LSS har diskuterats. Många har tyckt att det ska vara staten som ansvarar för allt. Det tycker inte jag och det har man heller inte föreslagit i utredningen. Allt från 20 timmar och mer ska staten betala och det under ska kommunen betala. Dessutom är det nytt med att psykiatriska diagnoser får en rätt till stöd. Det om något är angeläget då dessa oftast fallit mellan stolarna.

Hoppas nu att det kan bli lugnt på denna fråga något som berör ca 65 -70.000 personer i Sverige + (och det är inte oviktigt) alla deras anhöriga, vänner med flera.

Apoteket i Enköping formar framtidens styrform

Enköpings Apotek är ett av landets största och en av 15-talet Apotek som är med i ett pilotprojekt för att finna nya styrformer för framtidens Apotek. Apoteksmonopolet ska konkurrensutsättas. All verksamhet ska inte "säljas ut". Frågan är hur ska konkurrensen ske på lika villkor? Det är just det som franchising försöket ska visa.

Var i dag och besökte apoteket. Vad positivt det var. Från en redan bra ekonomi hade det blivit ännu bättre. Kötider hade kortats, personalen var mer nöjd och tog ett helt annat ansvar än tidigare, öppettiderna skulle utökas, sortimentet hade blivit bättre kort och gott projektet hade lyckats. Tänka sig att man hade 1.450 besök i går, en vanlig måndag. Föreståndaren eller chefen var jättepositiv och kunde mycket väl tänka sig att "starta eget". Hon trodde på konkurrensutsättningen. Det gör jag med varaför ska vi ha ett monopol som t o m styr hur varorna ska ligga hyllorna. Si och så ska tandborstar stå, huvudvärkspulver och skönhetspreparat. Löjligt.!

Nu måste vi snabba på med konkurrensutsättningen och avregleringen av apoteksmonopolet.

Familjeminster

Nu har jag haft planeringsamtal med de som är ansvariga för mig på vårat kansli. Marie, press och Johan, politik, har tillsammans med mig insett att familjepolitiska frågor ligger mig varmt om hjärtat. Det är så många små barn som har det jobbigt och det enda sättet för föräldrar att klara sig ur det hela är att barnet får en medicinsk diagnos. Barnpsyk brukar vara ett tillförlitiligt ställe, där får barnet diagnosen. Sedan är det inte längre föräldrarnas ansvar utan, samhällets, att ta hand om deras barn. Skandal!!!!Föräldrar har alltid skylldighet. Kanske ansvaret är ännuviktigare i tonåren. Ständigt matas vi med hur unga flickor mår dåligt, de skär sig, svälter sig till döds med mera. Min fråga är då har vi en familjepolitik som gynnar familjer eller likställer föräldrarnas möjligheter att ta hand om sina barn? Jag vill bli Familjeminster så jag kan driva frågorna.

Inom socialförs området är det rehabilitering som motiverar mig till 100 procent att fortsätta jobba. Och sist men inte minst pensionsfrågan !? Jag säger inte mer utan tar någt helt annat; nu gäller det att få så mycket som möjligt till pensionärerna.

Opinionsmätningar

Nu har det kommit en ny opinionsmätning igen. Sverigedemokraterna har gått framåt. Hur kan det vara sant? Har man glömt vad det gjorde för över  70-år sedan. Låt oss aldrig glömma!. Det var titeln på en av alla de författare som skrivit om 2:dra världskriget. Dessutom har man i veckan sagt att lärare saknar kunskaper inom området andra världskriget och tyskland.. Egentligen skulle alla lärare på utbildningen få åka till ett kocentrationsläger eller något annat hemskt som minner om världskriget. Våra lärare måste kunna berätta om samhället, förändringen  och på alla sätt påpekat lämpligheten i det. Det går inte att bara läsa utan försöka komma till ort och ställe.


Det absolut bästa med opinionsmätningen var att centerns framgångar ger eftersmak. Vi kan ännubättre . Skam den som ger sig. Roligast  vinner och jag känner redan att det blir roligare och roligare. Men vi måste jobba, jobba som slavar. Det är centerns melloidi. Vi klarar det!

pensionärer och pensionärer

I dag på förmiddagen har jag invigt SM i boul för pensionärer (SPF:are). Det är viktigt vilken organisation man har betalt medlemsavgiften till. Ska man spela SM ska det vara rätt. Men, jag såg några katter bland hermelinerna. Det fanns PRO:are och titta och det fanns dubbelmedlemmar som ju fick vare med och spela. Det verkar ju lovande att man kan vara så aktiv, vital och ha så roligt när man blir pensionär. Ett nytt liv efter 65. Det borde alla yngre tänka på så man inser att det gäller att samla pensionspengar. Ungdomar skaffa pensionsförsäkringar och jobba för det ger pengar när man blir pensionär.

Nu hoppas jag att Maud och polarna förmår att fixa mer pengar till pensionärerna än vad som varit föreslaget hit tills. Det är ju budget förhandlingar på Harpsund i helgen och mer pengar till pensionärerna önskar jag.

I går var en kanondag. Lyssnade på Totte Wallin vid invigningen av den nya Djurkliniken i Enköping. Var på bryggfest där vi bjöds på svenska kräftor i en sagolikt vacker miljö med kanonroliga människor. Fick då höra att miljö och hälsa överträffar sig själva. Man bedömmer inte alla lika. För vissa räcker det att visa foton på hur man gräver när man ska fixa avlopp. Andra får 5.000 kr i böter för att man visar foton, gräver nya hål men missar att kalla ut en besiktnigsman. Skandal!

FRA och signalspaning igen

Nu är centern på banan igen när det gäller att finna lösningar på det låsta läget i FRA-frågan. Man måste vara konstruktiv och inte sticka huvudet sanden. Centern interna diskussioner som är mycket givande har lett till att alla i riksdagsgruppen står bakom det förslag som nu Staffan Danielsson och Fredrick Federley presenterar. Man kan inte göra som vissa folkpartister och bara säga att jag röstar nej. Det alternativet finns inte. Vi måste finna en lösning för vi måste ha en reglerad signalspaning. Försvarsdepartementet verkar ju dessutom var mycket intresserade. Tacka för det när någon annan tänker ut förslagen till dom.

Nu ska alltså en utredning se överhur integriteten kan skyddas. Under tiden ska det inte vara möjligt att spana på den kommunikation som sker inom landets gränser.

Syftet är ju att det ska vara hot mot rikets säkerhet, alltså inte det som sker intern i landet. Hoppas nu att det verkligen går att skydda. Vore bingo om det liberala centerpartiet kunde finna en lösning.

integriteten hotad av S

Kan man tänka sig i dessa tider då socialdemokraterna slår i från sig och påstår att de ska riva upp FRA-lagen om de får möjlighet. De glömmer bort eller vill att andra ska ha glömt vad de själva gjort. Eller..... vad gjode deras charmerande galjonsfigur Thomas Bodström som Justitieminister. Han föreslog att Säpo ska få tillgång till patientjournaler, poliser ska kunna få hemlig identitet, DNA-register ska byggas ut kraftigt, svenska medborgare riskerar att lämnas ut till andra länder, med mera, med mera. Allt står att läsa på svt:s hemsida idag.

Det och lite till står att läsa på svt där Aktuellt har gjort en granskning. Intressant! Ingen folkstorm där inte. Ingen öppenhet där inte. Inga folkpartister som har synpunkter där inte. Kanske dax att syna socialdemokraterna mer om man tillhör journalistkåren så att svenska folket får nyanser på fakta och förslag och påstående.

konstgräsplan

Oj vad långt man har kommit med konstgräsplanen på Korsängen. Tänk att den äntligen ska bli av. Den som centerpartiet har kämpat för i så himla många år. Men skam den som ger sig. Grattis alla fotbollsälskare. Nu kan man träna ordentligt året runt och det är säkerligen avgörande för vårt ESK som behöver träna. Det är så himla tråkigt att de hänger på håret om de ska få vara kvar eller falla ner. Måtte de klara sig..........

I dag har Åke Hedén och jag börjat planeringen inför resten av mandatperioden, valrörelsen och den kommande mandatperioden. (Undrar vad jag gör 2014 för då är det val igen.)Det gäller att mejsla fram de viktigste frågorna som centern vill driva och berätta det för våra kommuninnevånare. Företagande och ungdomar är ju viktigt men det finns mer och det kommer mer.

Är just nu väldigt svettig för jag har varit på step up med Tove. Hon tar livet av sin gamla mamma. Du måste hålla i gång du får inte bli trötta och otymplig då orkar du inte med ditt riksdagsjobb. Hon har rätt det gäller att hålla igång för kvar i riksdagen ska jag ju vara.

UAS

Nä jag har inte skrivit fel. Det ska stå Uppsala akademinska sjukhus. Flaggskeppet inom svensk sjukvård. Detta välrennomerade sjukhus med forskning och utbildnig på den absolut yttersta nivån finns i mitt/vårt landsting. Men det kostar pengar. Pengar som inte alltid enbart gynnar länsinnevånarna utan hela Sveriges avlånga land. Nu måste Uppsla läns landsting kolla vad vi egentligen kostar som länsinnevånare och vad som hör ihop med utomlänsvården och utomlandsvårdade. Uppsala Akademinska Sjukhus ska bekostas av statliga medel och styras av staten.

Träffade landstingsgruppen idag på Wiks slott. (vilket fint ställe!) Kan konstatera att det är mycket på gång. Men centern måste satsa på att få mer pengar till patientnära forskning och få tilldelningen av forskningsmedel närmare knutet till politiska beslut. Tillgängligheten till dialys måste bli bättre. Varför inte en dialysbuss som kunde åka runt i länet, som någon föreslog. Sist men int4e minst måste landstinget vara del finnansiärer för en SAH-enhet vid Lasarettet i Enköping. Något annat kan inte bli aktuellt!

Taggad

Nu är jag taggad att börja ta i tu med resten av denna valperiod och den kommande valrörelsen. Vi hade riksdagsgrupp i fredag och Maud peppade oss. Hon är kanon på så´nt. Hon sa självklarheter men man behöver höra det. Givetvis ska vi driva frågor som tillhöra våra departement ,men vi ska också se till att det vi gör och säger bottnar. När jag förklarar och berättar om vad vi gjort ska det vara något jag känner för och tror på. som tex den nya sjukskrivningsprocessen. Den är bra för alla människor och för landet. Sedan ska jag (vi )givetvis också säga vad vi tänker genomföra under resterande delen av mandatperioden. sist men inte minst handlar det ju om vad jag och vi vill fortsätta med nästa mandatperiod. Och då måste vi lyssna, lyssna på vad människor runt om i vårt avlånga land verkligen vill, hur de har det och vad de har för förslag till läsningar. Ett värderingsskifte och ett bättre Sverige där människan finns i centrum ändrar man inte på 4 år. Nej det behövs minst 4+4 +4.......och centern behöver bli större, större, större.

Och vem ska nu göra allt detta? Givetivs gäller det att börja med sig själv och det har jagt gjort nu. Den här nya bloggen är ju ett ex. Efter 2 år med den gamla så har jag tagit mig i kragen. Jag är på G...........

Rehabkedjan

Den nya sjukskrivningsprocessen som är klar och tydlig och hjälper människor till ett friskare liv känner försäkringskassan inte till. Det måste vara något fel när handläggarna på försäkringskassan inte känner till vilka lagar och regler som gäller. De känner inte till vilka nya möjligheter som finns från den 1 junli för att hjälpa människor. Förut kunde människor gå sjukskrivna flera månader utan att få någon hjälp från vare sig försäkringskassan eller arbetsgivaren. Nu är det ändring på det och man har rätt till rehabilitering. Men, då måste fk:s personal känna till det och de måste samarbeta bättre med arbetsförmedling och givetvis med den som är sjuk och med externa rehabliteringsgivare. 

Vi måste lyckas med att få fler friska människor som kan jobba annars brakar Sverige ihop. Om alla lever på bidrag/ersättningar och ingen jobbar vem ska då betala skatter så att vi har några bidrag/ersättningar att leva på. Hade inte tänkt på det! Eller.......................

Utkast: Solveig Zander, ...

Solviegs frisyr och makeup:

Solveigs kläder i finalen:

Solveigs kläder i finalen:
Solveig Zander, 53 år från Enköping

Solveig Zander från Enköping har bestämda åsikter, tydliga värderingar och gillar att vara rak. Men hur man ska klä sig vet hon inte. Ja, så säger hon i alla fall själv.
-Jag har jättesvårt, för att inte säga omöjligt, att veta hur jag ska klä mig och hur jag ska ha håret, säger Solveig.

Solveig är 53 år och jobbar som riksdagsledamot. Hon går mest klädd i kostymer tycker själv att det är tråkigt. I sitt jobb som riksdagsledamot vill hon vara "rätt klädd" eftersom kläderna, håret, och sminket speglar vem hon är och kanske till viss del också politiken.
-Jag vill att min stil ska vara snygg, visa respekt, vara representativt och vara lite ungdomlig.

  

Motionerar mycket
För drygt två år sedan blev Solveig riksdagsledamot, innan dess jobbade hon många år inom sjukvården. Hon är gift och har en dotter på 18 år. På fritiden motionerar hon mycket och åker skidor, både på längden och utför, tar långa promenader med stavar, cyklar och går på gym.

  

Resultatet och kläderna
Go'kvälls "Gör om mig-team" Hedvg Andér och Gina Lundquist gav Solveig en heldag och tillsammans hitta de rätt stil åt Solveig.

Vill du stylas om?
Vill du vara med i "Gör om mig"? Då kan du anmäl dig själv i ett brev. Det är viktigt att du bifogar en bild. Brevet skickas till:
Go'kväll
Sveriges Television
Box 6094
906 03 Umeå


Ambassadörer för kvinnligt företagande

I går var jag med om en jätteintressant grej. Träffade 9 av Maud Olofssons ambassadörer för kvinnliga företagare. I Uppsala län har vi totalt 51. De berättade om sin verksamhet, varför de startade företag och hur det är att vara företagare. Övervägande andelen av dom tog inte ut någon lön från företaget. Intressant och inte försvarbart anser jag. Något att förändra. Skulle jag ha träffat lika många manliga företagare är jag övertyga om att alla tog ut lön från sitt företag. Varför är vi kvinnor så här. Varför tar vi inte för oss mer.

Alla hade olika anledningar till varför de startade företag och ingen hade en verksamhet lik någon annan. De var vitt skilda verksamheter t ex en uppfinnare, logonom och gemolog för att nämna något av det mer i mitt tycke annorlunda slaget.Vi har mycket att jobba med för att få fler kvinnor att starta eget. Men, det intressanta var att alla sa att de inte ångrade en enda dag att de startat sitt företag. Men de ville ha skattelättnader, mindre arbetsgivaravgifter, mindre adminstration. Vi gör ju var vi kan och nog kommer det betydligt bättre förslag från utredningen som handlar om trygget för företagare. Den ska presenteras i oktober och måste innehålla opt-outlösningar eller i alla fall något i den vägen för att man ska kunna välja sin trygget själv.

Tycker att det är bra, tror på världsförståndet trots allt, nu när kriget i Kaukasus förefaller sluta.

Totte Wallin och jag stödjer ny företagsamhet


Här på torget i Enköping propagerade musikern Totte Wallin för att få fler att starta eget i stan och för att få nya butiker att etablera sig. Han fick draghjälp av centerns riksdagskvinna Solveig Zander (c). Nyföretagarcentrum bjöd på korv.

Krig är O-poäng

Hur kan man starta ett krig i augusti 2008. Jag trodde, ännu mer efter alla diskussioner om hur obehövlig FRA.lagen är, att nu kan vi inte känna hot från något håll. Ja, så händer detta. I en väld där alla inteligenta människor vet vilka som råkar mest illa ut i krig. Varför ska dess Herrar ta livet av barn och kvinnor som defenitivt inte deltar i kriget. Vad vinner man på att barnen dör. Nu gäller det för oss i övriga världen att göra vad vi kan för att medverka till att kriget i Kakasus slutar. Snabbt!

Dessutom har jag blivit ännu mer övertygad om att det behövs en signalspaningslag som är reglerad. Om vi genom att få information på ett tidigt stadium kan upptäcka hot mot vårt land och våra svenska medborgare så spar det både liv och massor av pengar. Jag är alltså övertygad om att signalspaning ska vi ha och integriteten ska skyddas så långt som möjligt.

Välkommen till min bloggSolveig Zander (c)

Parti:

Centerpartiet

Valkrets:

Uppsala län, plats 322

Titel:

Socionom

Född år:

1955

Kontaktuppgifter


Adress: Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm
Telefon: 08-7864531
E-post: solveig.zander@riksdagen.se

Sagt och gjort


Motioner, interpellationer, skriftliga frågor och anföranden

Aktuella uppdrag

  • Ordinarie ledamot
  • Ledamot i Socialförsäkringsutskottet
  • Suppleant i Trafikutskottet
  • Kvittningsman

Aktuella och tidigare uppdrag

  • Riksdagsledamot 2006-
  • Socialförsäkringsutskottet L 061010-
  • Trafikutskottet S 061024-

RSS 2.0