Härskarteknik

I förra veckan när vi debatterade interpellationen om flyget i Uppsala aktualliserades härskartekniken. Försvarsministern tilltalade Cecilia Wikström och mig vid förnamn men männen som var med tilltalade han
med för- och efternamn.

Vi vände oss till Talmannen efter debatten och kände oss kränkta. Jag tog det som att ministern inte kunde svara på våra argument för flyget i Uppsala och därför ville han negligera oss, förminska oss. I dag har SvD kontaktat mig då det tydligen behandlats av Talmannen. Bra! Det är lång väg kvar till ett jämställt Sverige. Tråkigt att konstatera.

Bröllop

Jag är rojalist. Skäms inte ett dugg för det. Det är roligt att det ska bli kungligt bröllop i Sverige nästa år. Det om något är ett bevis för att det finns en framtid och att man ska tro på det goda.

I går kväll var Annie och jag i Enköping och Annie pratade om vad liberalism är och att centern står för det och det "gröna",  "federalism" och "människan". Hon gjorde det så himla bra. Så enkelt förklarade hon centerns ideologi utifrån sig själv som person och utifrån konkreta exempel.

Apoteket avregleras

Var idag i Uppsala och träffade Thomas Carlsson, chef på Apoteket Kronan. Han var lyrisk till möjligheterna som avregleringen av Apoteksmonopolet ger. Han vill driva eget, som företagre eller typ franchising. Han har haft möjligheten att testa en modifierad form. Allt har blivit bättre. Kunderna är mer nöjda, personalen ger ännu bättre service, personalen ställer upp mer för varandra och personalen är mer nöjda. Intressant! Det är samma lokaler och samma personal. Uppenbarligen har driftformen en stor betydelse.

Med omregleringen får 200 småföretagare möjlighet att driva apotek. Det ger säker fler apotek, bättre öppettider, mer service och specialisering/kundanpassning, lägre läkemedelskostnader och sist men inte minst man kan köpa vissa receptfria läkemedel i speceriaffärer.

Allt i centerns decentraliserings och företagarfilosofi.

Uppsala Garnison- flyget

Snart ska jag delta i en interpellationsdebatt om flyget i Uppsala. Klockan är 19.00. ÖB har föreslagit att flyget ska flytta. Ledningsfunktionen till Enköping och flygverksamheten läggs i princip ner och utbildningen flyttas. Huvudlöst anser jag. Vi kommer alltså inte att ha ett flyg som kan försvara vår huvudstad, vår riksdag, vår regering och vår kung, vår huvudstad. Mälardalen som är den tätas befolkade delen i landet blir utan flygförsvar. Vad kostar det att flytta? Så många miljoner att man inte räknat på det och dessutom inte kommer att ta hem förän jag och många med mig gått i pension.

Dessutom fyller flyget i Uppsala viktiga funktioner för det civila samhället. Där tar man hem exempelvis de avlidna från sunamin i Thailand, tar emot skadade som ska till Uppsala akademinska sjukhus med mera.

Försvarsministern måste tänka efter ordentligt för det finns ingenting som talar för att Uppsala Garnison ska försvinna. Han ska få höra det i kväll.

RSS 2.0