Föräldrarförsäkringen ska inte regleras mer

Nu protesterar jag emot att sossarna och även folkpartiet vill reglera föräldraförsäkringen mer. Det vill inte jag, centerpartiet  och de flesta andra föräldrar. Sossarna och folkpartiet är helt fel ute. Så läs vidare på svd:s brännpunkt.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3724699.svd


Sossekongress! Läs detta!

I går när jag åkte till Sthlm och klev av på centralen blev jag lätt irriterad. Jobbkongress stog det. Precis som om Sossarna skulle fixka mer jobb. Vem tror på det? Ja, nu vill dom kopiera allt det vi gjort. Inget vill de återställa av det som dom stått på barrikaderna och högljött klagat på och argumentert emot. Synar man deras tomma ord inser man att dom bara pratar.
Det står nu klart att sossarna i sin budgetmotion retirerat på följande punkter:

- De accepterar nu den historiskt beräknade SGI:n

- De accepterar nu utfasningen av den tidsbegränsade sjukersättningen (att 32.000 personer "kastas ut ur försäkringen nästa år")

- De accepterar rehabiliteringskedjan ("utsorteringskedjan")

De har nämligen inga yrkanden och inga budgeterade medel i budgetmotionen vad gäller dessa punkter. Beträffande SGI:n så skriver VP i klartext som en kommentar på denna bloggpost att de nu är för den nya beräkningsgrunden.

Så allt snack om att "det är synd om" alla som nått slutpunkten för ersättning från Fk och som ska övergå i introduktionsersättning från Af ställer de upp på. Ska bli intressant att debattera i kammaren om detta. Då måste ju vänstersidan vara tyst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Postisjobb och fastighetsboxar

I dag var jag på posten i Enköping kl 7.00 och började min inskolning till brevbärare. Eller snarare skulle bli varse hur bra det är med fastighetsboxar i trappuppgången istället för brevinkast i alla dörrar. Anders och Leif och alla andra på posten var så vänliga och berättade och tog han om mig. Regeringen vill inte lagstifta om fastighetsboxar men risken är att det på frivillig väg tar så himla lång tid innan fastighetsägarna inför detta. Få se vad jag och andra som tycker fastightsboxar är bra kan göra åt saken.

Tove är hemma nu och hon trivs med det kan jag förstå. Men om hon är hemma dessa dagar ska jag låta vara osagt det är många hon ska träffa. Hur som hellst så är det mer liv nu, telefonen ringer och Tove fyller ut huset kan man säga. http://tovezander.blogg.se/

Agenda med Maud och Mona

Intressant fenomen att se Maud Olofsson och Mona Sahlin så överens i Agenda på tv i går kväll. Ingen av dem vill samarbeta med Sd. Tur är väl det. För har man en människosyn som innebär att ingen invandrare ska komma till Sverige då tror man inte på demokration och ett samhälle där alla människor har rätt att finnas. Tänk er själva att stifta lagar som bara ska gälla för vissa, andra får överhuvudtaget inte finnas. Friskolor kan de ju inte tycka om då det drivs utifrån oika metoder och inriktningar. Alla som är vegeterianer kan inte gå i svenska skolor för det ska bara serveras svensk mat. Om nu köttbullar är svensk mat kan inte allergiker äta där eller vegeterianer. Det anser Sd. Förmodligen är vegeterianer och musslimer lika i Sd:s värld och dom får inte finnas i Sverige. Phu!!!!!!!. Jag vill inte tänka på det längre bara konstatera att vi måste ta debatten med dem och visa vad de egentligen står för så folk får insikt.

I kväll kommer Tovan lovan hem. Första gången sedan hon började i kristinastad. Nu har hon klarat sin första tenta och det är skönt. Själv ska jag till Uppsala och diskutera handlingsprogrammet. Himmel vilken bra politik vi har och vilka visioner vi måste ges möjlighet att förverkliga. Så det gäller att få många röster i nästa års val.

Bidragpolitik? Nej tack!

http://www.eposten.se/index.html Synd att Enköpingsposten inte är tillgänglilg för alla på nätet. Skäms! Det skulle behövas speciellt idag då jag hade en himla bra insändare. Ibland blir det bättre och ibland blir det sämre idag blev det riktigt bra! Den handlar om att Sossarna vill återställa till en bidragspolitik som dessutom försämrar för företagen. Vi från Centern i synnerhet och hela Alliansen givetvis står för arbetslinjen och den kommer genom att satsa på företagandet. Det har vi gjort och främjar arbetslinjen inom allt så också att medverka till att alla som har arbetsförmåga ska kunna få ett jobb. De ska inte behöva vara sjuskrivna eller leva på bidrag.

I dag är det debatt på schemat. Ska debattera något så kullinariskt som förmögenhetsprövningar ska tas bort vid prövning av studiestöd och underhållsbidrag. Dessutom gäller det att Närståendepenningen ska öka från 60 till 100 dgr. Otroligt bra! Det vet jag som jobbat med dessa frågor när jag var kurator. Sist men inte minst ska vi debattera att ensamstående föräldrar (läs ensamstående mammor)  ska kunna låta någon närstående ta hand om barnet då man själv är sjuk och inte kan. Den andra får då föräldrapenning.

Bra grejer men inte några stora skillnader mellan blocken. Bara att det skulle vara på ett annat sätt, eller det skulle vara mer  eller det skulle komma tidigare. Har ni hört det förut?????????????

Pensionsdebatt

SPF och PRO har inbjudit till en debatt i Ljungby om ca 2 veckor. Karin Nilsson, som är centerns riksdagsledamot från området, kunde inte och frågade mig. Centerns stol i pensionärsdebatter kan ju inte stå tom. Så det var inget svårt beslut. När sedan Karin lovade fler blomlökar från Nelsons så var ju svaret givet. I morgon har vi pensionsgruppen igen. Inga viktiga beslut bara att prata vidare om, ja allt som är aktuellt.

Var på kf i går. Intressant! Kunde verkligen bidra med att förneka att det skulle stå en mängd personer utanför socialförvaltningens dörr den 2/1 2010. De som inte längre kan erhålla någon ersättning från Fk får ju sin försörjning via Af om de deltar i introduktionsaktiviteter där. Självklart var det en Sosse som slängde ur sig vilket elände det skulle bli och vad vi hade ställt till med. Den bästa reformen denna mandatperiod ska inte missbrukas för rehabkedjan är bra för alla som vill bli arbetsföra och kunna gå till ett jobb igen.

C-län företagare

Faringe slakteri i Huddunge har utsetts till årets företag i Uppsala län. Kul! Grattis säger jag som var där för 2 veckor sedan. Kan intyga att det är ett företag som är värd sitt pris. Det var ett jättespännande besök jag gjorde där tillsammans med Marie Wilén och Inger Ingstedt, centerpartister från Heby kommun. Hoppas dom vinner riksfinalen. Läs mer på http://www2.unt.se/avd/1,,MC=71-AV_ID=971423,00.html#

Effekta ett bemanningsföretag

På förmiddagen var Lennart Pettersson och jag på ett mycket intressant besök på ett bemanningsföretag i Kristianstad. Innan dess hade jag gått upp och smygit omkring i Tovans 18 kvmare för att inte väcka henne. jag duschade, såg på morgontv och åt frukost. Hon sov faktiskt.

I alla fall var bemanningsföretaget himla bra. Anne Karlsson och Peter Andersson tog emot oss berättade om verksamheten och att de funnits sedan 2002. När allt var som bäst årsskiftet 07/08 hade de 60 personer som rekryterade och 800 pers som var bemanningspersonal. Nu hade båsda halverats, Men de trodde på en jätterusch när väl uppgången började. De håller på att förbereda sig nu. De har rekrytering av studenter, äldre, specialsister, tjänstemän ocj kollektivansluten personal och givetvis i dessa dagar egenföretagare. Bemaningsbranschen är väldigt detaljstyrd av kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. En uppluckring av arbetetsrätten är nödvändig ansåg de och att förenkla för småföretagare.

Jätteintressant att de tyckte att rehabkedjan var bra. Den har bara inte slagit igenom riktigt ännu. De jobbar också med rehabfrågor, rekrytering till företag. De olika åtgärder som nu vidtagit från regeringen för att lösa lågkonjunkturen är bra. Men, det fanns mindre bra grejer också till exempel prakatikplatser som missnyttjades av företag. De tog personal när de var gratis men inte när de skulle betala. Desutom hade de synpunkter på att det behöves mer utbildningsplatser och att coatcherna som af anställde i många fall sakande erfarenhet.

Nu är jag snart hemma och jag tackar gud för X2000. Det tar bara 5,5 tim från Kristianstad till Enköping.

Söndag - förberedelser till i morgon

I dag gick v upp i ottan. Trött efter gårdagskvällen då vi var på sena föreställningen och såg Bröllopsfotografen. Himla bra. När mamma var med vågade vi gå hem trots mörka bakgator. Vi åkte till Malmö med Pågatåget och gick runt på stan. Väl hemma är det dax att tillsammans med Lennart Pettersson, min Rd kollega från Svalöv, förbereda morgondagens besök. vi ska till Effekt Personal ett bemanningsföretag i Kristianstad. Framförallt ska vi kolla hur det är med seniorer som vill, kan och efterfrågas på arbetsmarknaden. Allt i syfte att få ett grepp om det finns nya infallsvinklingar för de äldre och för pensionärerna.

Vilken dag

 Sov länge i Toves gästsäng. tittade på morgontv och åt frukost. Vi tog en promme ner på stan och kollade runt i alla affärer. Himla många bra affärer det finns i Kristianstad. Efter en stunds vila hemma ska vi nu äta sushi och titta på Bröllopsfotografen.

Jag blir glad när jag såg på nyheterna att Sverigedemokraterna inte hade stöd för att komma in i riksdagen. Det var 70% som sa de inte skulle in. Blir skrämd över att de överhuvudtaget har någon som synpatiserar med dom. De ska försöka göra sig rumsrena så att de ska passa in i vanliga människors tyckanden. Inga invandrare i Sverige säger dom. Vilka tillhör den "ariska rasen" finnar?, danskar?, skåningar, eller. Det måste ju betyda att svenskar inte får bosätta sig utomlands heller. Eller ska vi ha privilegier för att vi är svenskar och vi ska få göra vad vi vill. Livstidsfångar ska sitta i fängelser livet ut. Så gör vi något fel ska vi aldrig ha en chans att reparera det. Befängd tanke.Snart föreslår de väl också att vi ska införa dödsstraff i Sverige. Phu!

Älgjägarna

 

Toots jagar älg och det här är en av dagens byten. Det var inte Toots som sköt utan "lillprinsen" ja han kallas så för han heter Bernadotte i efternamn. Obs! inälvorna till höger högt uppe i bilden. Toots är lite avundsjuk på att jag är hos Tovan och får vara i hennes "dockskåp" och ha fredagsmys med sallad, glass och naturgodis tittande på Idol.

Hud Mia

Var på ett riktigt bra Rotarymöte i morse. Det var Hud Mia som har salong i Enköping sedan 31 år. Hennes tanke var att etablera sig i Västindien, för det var där hon kommit i kontakt med skönhetssalonger första gången, men vad är skillnaden mot Enköping. Förmodligen ingen eller bättre. Tack säger vi att hon finns i Enköping.

Nu ska jag träffa två herrar från posten som jobbar med postboxar i portarna och inte på dörrarna. Det finns ju ingen tydlig lagsstiftning om det, så då ska vi träffa den politiska tjänstemannen på Infrastrukturdepartementet, Henrik Hansson, för att bringa reda i vad som gäller och vad som kommer att gälla.

Se´n bär det av till Kristinastad och Tove. Ska bli kul. Kanske blir det en tur till Malmö. Och innan jag åker hem på måndag ska jab besöka ett bemanningsföretag som bl a tillhandahåller seniorer, d v s de över 65 år. Man måste ju börja med jobbet för att fixa en bättre äldrepolitik inför nästa mandatperiod. Det är ju min uppgift nu. Och det ska bli bra, lita på det.

Ian Wachtmeister en krutgubbe

I kväll var Ian på Klara hall och hade reliseparty för sin nyutkomna bok. Den heter Rebellerna och handlar om intressanta personer som han har mött. Han berättade  episoder ur boken och säga vad man vill men han är en god talar. rolig och allvarlig och spännande på samma gång. Det var mycket folk så det var nog ett lyckat event. Återkommer när jag läst boken.

För övrigt har jag packat i kväll, målat galjar som blivit avskavda och möblerat om lite. I morgon bär det av till tovan lovan. Det ska bli jättekul att få träffa henne. Tänk att det redan gått 2 månader sedan hon började i Kristianstad.Här kan ni läsa hur det funkar för henne.  http://tovezander.blogg.se/ 

FRA klart för denna gång

I går röstade vi igenom den nya FRA-lagen. Den är mycket bättre än den förra men går säkert att göra ännu bättre. Frågan är bara hur? För alternativet att inte ha någon lag är verkligen skrämmande och totalt otänkbart även för Piratpartiet. Nu får tiden utvisa hur det faller ut och sedan får vi ändra den efter kontrollstationen 2011. De punkter som fördes till gårdagens förslag stärker verkligen integriteten. Tack vare Centerns Annie och Fredrick blev de ungefär så här:

Uttryckligt att man inte får spana mot svenska medborgare, att de inte är föremålet för spaningen
* Att FRA inte ska ha tillgång till all info, alltså begränsade sökmöjligheter
* Att FRA inte ska vara direktansluten till kabeln
* Att det ska vara en rättsprövning innan tillstånd för spaning ges
* Om någon oskyldig fastnar ska denne informeras och den information som framkommit där förstöras
* Den som fastnar skall ha rätt till ersättning
* Att begränsa vilka myndigheter som får använda sig av FRA:s spaningsmöjligheter
* Att ett förtydligande av målbeskrivningen ska göras
* Att en integritetsutredning ska tillsättas
* Att vi ska ha en kontrollstation 2011 för att utvärdera det hela
* Att en oberoende kontrollgrupp ska finnas med uppgift att följa FRA:s arbete

Efter min egen debatt om balanseringen i pensionssystemet och middag med Reumatikerförundet kom jag sent om sider till ett trevligt möte, öpet hus hos Örlinghs i Enköping. Träffade vänner och annat löst folk. Så hem till huset där jag fick sova själv för Toots jagar älg med "grabbarna".


Absolut

I morse berättade Tove att Krister Asplund, Enköpingssonen och en skolkompis, hälsade till mig. Tove ska nämligen som skolarbete dissekera Absoluts verksamhet i Åhus. När hon kontaktade fabrikschefen var det Krister och han kände givetvis igen namnet och bad om en hälsning. Ska nog ta och besöka honom och fabriken någon gång när jag är i Kristianstad hos Tove.

Lyssnade på Partiledardebatten nu på förmiddagen. Maud har något viktigt minstermöte i EU och Roger Tiefensee fick ta debatten för oss. Roger är vår gruppledare i riksdagen och han gjorde det jättebra. Verkligen. Fick fram centerns miljöprofil och hur vi vill jobba med att ungdomar får jobb och sist men inte minst hur mycket vi satsat på småföretagen. Alliansens regeringsduglighet märktes tydligt i förhållande till den splittrade opositionen. Man vet ju inte om det är V eller S som får bestämma. Undrar i och för sig vad som är värst.

Svaret är V. I dag ska jag ha debatt om något så kullinariskt som balanseringen i pensionssystemet. Där föreslår V att man ska göra "realistiska bedömningar" för att få fram hur mycket pensionen ska bli. Låter tryggt eller hur. Inte faktiska pengar utan önskemål. Vart hän tror man att Sveriges ekonomi skulle leda om vi hade dessa oseriösa personer som finansminstrar????????

Äldrepolitik blir min framtidi

Nu har Våra partiledare utsett de grupper som ska forma nästa mandatperiods politik. Jag har fått en av de viktigaste områdena att jobba med. Jippi!

Alliansarbetsgrupp för äldrepolitik
Arbetsgruppen ska ta sin utgångspunkt i att alla ska ha rätt att åldras med värdighet – känna trygghet, gemenskap och delaktighet med samhället i övrigt. Gruppen ska fokusera på större valfrihet och mer självbestämmande, högre kvalitet i vård och omsorg, effektivare hälsofrämjande insatser i till äldre, äldres delaktighet i samhälle och arbetsliv, äldres ekonomiska förutsättningar, ökad trygghet i vardagen för äldre, anhörigas och den ideella sektorns arbete för äldre samt äldre med invandrarbakgrund.
Arbetsgruppen leds av: Maria Larsson (KD)
Övriga ledamöter:
Gunilla Carlsson (M)
Solveig Zander (C)
Barbro Westerholm (FP)

En vanlig dag

Såg morgonnyheterna och debatten i TV4 om Thomas Bodström som inte är med och voterar. Inte enkelt att svara vad som är rätt och fel. Man gör mer nytta i vissa lägen med att vara ute och träffa folk inhämta synpunkter, idéer, skaffa nya kunskaper och berätta om hur vi lagstiftare tänker med det vi gör. Men att jobba och betrakta Riksdagsjobbet som en bisyssla det har jag jättesvårt att förstå. För mig skulle det var omöjligt att jobba med något annat jag jobbar med detta dygnet runt. Att vara Riksdagsledamot är som att vara bonde det är en livsstil.

Tog min morronjogg och sitter nu i Riksdagshuset efter en tågresa från Enköping där tåget idag bara var 3 min försenat. Ska skriva en artikel till Un om mitt besök i Heby i förra veckan och sedan förbereda mig för morgondagens debatt om balanseringen i pensionssystemet. På em ska vi ha ett idésamtal om pensionärernas situation och sen hoppas jag att Catarina Deremar kommer en stund så vi kan jobba med handlingsprogrammet. Det är gruppmöte kl 16.00 och sedan får vi avsluta dagen med att gå igenom alla mail som inte är besvarade.

Fredspris

Men var det så himla bra att ge fredspriset till Obama? Nog för att han har goda ambitioner men man kan ju inte få fredspriset för vad man har visioner om att göra. Han har ju faktiskt inte hunnit uträtta så mycket ännu. Sänder fler trupper till Afganistan. Är det fredligt?

Nä tacka vet jag alla osynliga kvinnor som medlar och medlar och försöker skapa fred i stort och smått.

Appropå kvinnor som är kompetenta så fyller Åsa 54 år idag. Det är något att fira det.

Döda djur

Nu alla veganer och djurrättsaktivister ska ni höra upp. I dag har jag besökt Faringe slakteri. Himla spännande och väldigt informativt om hur väl man behandlar djuren. Både före och efter slakten. Det i sin tur innebär att det kött vi äter är väldigt bra av mycket hög kvaitet. 16 pers jobbar på slakteriet och dom kan sannerligen sin sak. Det är massor av miljöregler som ska uppfyllas och andra uppgifter som ska redovisas till livsmedelsverket och jordbruksverket.

Efter det besökte vi den nya köttaffären i Östervåla. snyggt och prydlikt. Jag köpte hemkärnat smör från Tierpstrakten det kostade 95 kr och det var ca en kvarts kilo. Gott, mycket gott, Smakar det så kostar det.

Det bar sedan av till Tärnsjö en bygd som tar för sig- Truckstopp Tänsjö är snart färdigt och ska invigas. Väg 56 till Tänsjö är nu klar med mitträcke och det är bra. Nu fattas bara vägen ner till Heby sedan börjar Räta linjen bli åkbar. Åt kroppkakor och bacon vid Pellan i Tärnsjö. Gud vad gott!

Sist men inte minst träffade jag och center i Enköping den lokala företagarföreningen. De var mycket nöjda med kommunens sätt att hantera företagare. Kul!

Tove har beställt biljett hem nu. Hon kommer måndag den 26/11 och blir hemma t o m söndag. Jabba! Det var för min skull hon kommer hem. För jag har tjatat så.!!!!!!Alltså gör er inget besvär Toves kompisar för det är bara med mig hon ska umgås. Tror ni på det??????????????

Cancermotion

I morse hade jag och Kennet Johansson och Anders W Jonsson ett möte med cancerförbunden. Det finn ca 10 olika. Jag har skrivit en motion om att man ska se över statsbidragen till dom. För reglerna är så konstiga så föreningar med jättesjuka personer hinner aldrig bli berättigade till statsbidrag. Personerna dör helt enkelt. Men dessa föreningar spelar en himla viktig roll både för patienterna som får stöd av varandra och för oss som ska fatta bra beslut och behöver fakta.

Fick himla mycket beröm för min motion kul!. Nu gäller det bara att få igenom den i Rd. Skam den som ger sig.

Tänkte åka hem tidigare i dag men ju ska jag åka hem med 18.37 tåget. Det har varit väldigt mycket om pensioner idag. Vem i hela friden kom på den befängda idéen att kalla pensionrna för "uppskjuten lön". Den människan måste vara totalt oinformerad om hur vårt pensionssystem fungerar.

Tovan skulle springa på springbandet och jag ska springa till tåget. Hem till Toots och förberedelser till i morogn då Heby kallar.

Skuggbudget

Himla konstigt ord detta med "skuggbudget". Men i dag fattar jag vad det betyder då det verkligen är en budget i skuggan av att vara verklighetsnära. S, Mp och V har presenterat var sina budgetar. De ligger milvitt ifrån varandra. V vill återgå till ATP systemet så det nya pensionssystemet ska skrotas, tycker dom. S som är en av konstruktörerna till nuvarande, mycket bra, system säger inget...... Mp vill satsa på miljön och energiåtgärder men inte de andra två. Något regeringsdugligt alternativ är de sannerligen inte.

Värst av allt är att ungdomar bli arbetslösa med S förslag. De tar bort våra arbetsgivarsänkningar för ungdomar och lägger pengar på dem som nyanställst. Alltså Ungdomar ställs mot ungdomar. Konstigt! Sen vill dom höja ersättningarna till dem som lever på bidrag och ersättningar. Alltså jobba är inget vidare då du lika väl kan låta bli och ändå ha det lika bra. Vill vi jobba då??????????????????

Jag var i Borlänge i går och där fick verkligen vår satsning på Rehabkedjan och socialförsäkringsreformerna beröm. Felet var att de åtgärder som reformerna innebär, d v s det myndigheter ska göra, inte fungerar. Hur ska vi förmå alla tjänstemän inom statliga, kommunal och landstingskommunala verksamheter att göra sitt jobb. Nobelpris till den som löser gåtan.

Pratade med Tove idag. Nu är det nytt städschema på g. Vilken tur att det bara är Toots och jag och att vi sedan 30 år vet att på torsdag smäller det. Oavsett om det behövs eller inte eller om bara en är hemma så åker dammtrasan, dammsugaren och skurborsten fram. Ingen lag utan undantag. Det kan hända att jag städar på fredagen, men det är ytterst ställan.

Maud får högsta utmärkelsen från PolenI onsdagskväll var Maud hedersgäst på Polska ambassaden och vi Riksdagsledamöter var inbjudna också. Hon fick den högsta utmärkelsen för att hon kopplat samman Sverige och Polen när det gäller klimat och energi verksamheter. Maud är en stor kvinna i Polen. Men Maud sa i sitt tacktal att det var hela centerrörelsen som skulle ta åt sig. Vi fick jättegod förtäring. Polska specialiteter.

RSS 2.0