Siktet inställt på 2011


Julafons morgon. Tove har just hittat paketet som låg i "strumpan." Det var ICA;s rutiga kokbok.

Julmiddgen. Det fungerar med kransen även i det nya köket. Mathilde, Cecilia och mamma tar för sig av bordets läckerheter. Cilia stod för brödet, mamma för sillsallad och köttbular, Anita för skinkan och sillen och resten var inköpt av Toots. Himla roligt att tillbringa julafton med familjen Norbart.


Självaste fru Zander med den lilla pepparkakan som var placeringskort som Cilia hade gjort. Hon är händig.

Efter juldagarna då jag åkte en del skidor och gått prommenader med Tove, en dag med Toots och Arne, var det dax att träffa lite andra personer. Det var Jan Fredriksson, Centerns starke man i Fjärdhundra, som fyllde 60 år. Han har suttit över 30 år i Kf i Enköping. Bra gjort! Uppvaktade honom med en blomma och bjöds på trevliga pratstunder med  bekanta personer från olika partitillhörigheter.

Janne är en riktig traditionallist. Nu gäller det för honom och oss att inse att det finns modernister i Centerpartiet också. Det gäller för oss att översätta våra värderingar om centralisering, hela Sverige ska leva och människors rätt att bestämma över sina egna liv till dagens verklighet. Vi politiker ska skapa förutsättningar för att den värld vi tror på ska bli trovärdig för alla. Vi behöver sannerligen få med oss våra traditinallister (bönderna) att inse att de som bor i stan också måste rösta på oss annars kommer inte landsbygden att överleva.

Ser fram emot ett spännande år då jag ska se till att sjukförsäkringen blir bättre och att så få som möjligt hamnar i kläm. Familjepolitiken måste få en mer framträdande roll i centerpartiet. Behöver hjälp med det. Ett bra förslag är att kunna spara föräldradagar till barnet blir 16 år. Snacka om valfrihet och flexibelt föräldraförsäkring och att föräldrarna får bestämma själva när de vill ta ut föräldradagarna. Tur att det finns mycket att göra.

Gott Nytt År min nyårsafton tillbringar jag i Sälen.


En vecka som är en del av mitt liv


Förra helgen läste jag betänkanden för på torsdagen skulle det vara debatt på hela Socialförsäkringsbudgeten för nästa år. Åkte skidor i arla morgonstund och sena kvällen. Behövdes pannlampa så dax. Målade köket, som börjar bli riktigt fint.
På måndagen tog jag paus från betänkandet och tittade och lyssnade på lucia. Först hos Tygis och sedan på kvällens Rotary. Himla fint!


Tisdagen var det Julfest med Centerpartiets Ro, Rd och Dep. Jag ingick i festkommittéen så nästan hela dagen gick åt till fix. Vi var på Hasselbacken och Maud häll ett himla fint jultal. Hon önskade oss en bra ledighet för det skulle hon ha. Pigg och utvilad med massor av energi skulle hon komma tillbaka och hon lovade nya spännande uppgifter för oss. Det skulle bli mycket jobb sa hon och jag tror henne. Snacka om att inte ge upp hon förtröttas aldrig.

Onsdagen lyssnade jag på riksdags och slottskören under ledning av Centerpartiets stolhet Ulrika Carlsson från Skövde. Vackert!


Hade fint besök på rummet. leif Zetterberg som ger mig nya uppgifter och idéer. Man bara älskar den mannen.
Han har synpunkter på hanteringen av migrationsärenden som gäller uppehållstillstånd för arbete.
Ska skriva en fråga till Migrationsminstern.

Debatten på torsdagen varade i ca 9 timmar i följd. Efter en sån kraftansträngning är man helt utlakad. Det gick bra. Jag menade att en anledning till att inte bristerna i sjukförsäkringsreformen är finansens fel. Anders Borg håller för hårt i pengarna eller prioriterar dem på andra ställen. Tänk om Centern fick bestämma mer.......

På fredagen var jag i Uppsala och besökte Drivhuset och träffade Catarina Deremar. Kul att träffa henne hon är toppen. Lördag och söndag fortsatte med köket som nu börjar ser klart ut. Skidor förstås men det är jobigt att öka när spåren drivit igen. Var på enköpings stora torg och lyssnade på menifestationen mot våldsdådet i Sthlm.Det var vänskap utan Gränser som fixat demonstrationen.

I dag när jag gick till Riksdagen tog jag ett kort på de tappra killar som hela advent stått där med sina grejer. Gotlländska specialiteér kunde och kan köpas. Laddar nu för 2010 års sista votering.


Centerkvinnor, landstinget och jul snartEfter en tidig skidtur, denna vinters första på golfbanan, var det dax för Enköpings Centerkvinnors årliga julavslutning i lördags förmiddag. Gröt och skinkmacka och byta julklappar. Självklart pressades jag på rikspolitik och Monica fick ta en sväng om kommunpolitiken. Härligt med politiska samtal. Måste säga att det var skönt att jag sagt nej till rivning av statt för jag befarade en parkeringsplats mitt i stan. Det verkar bli det nu...Vad var det jag sa!
På bilden Fru axelsson och Fru Sagström.


Min julklapp en par nya fina julgrytlappar. Tackar. Ska användas i mitt fina kök. Om det nu blir klart till jul. Men fin blev det och lite hajpat när jag fick upp gardinerna. Konstigt att inte domherregardinerna är i köksfönstret dom har nog varit där i 25 år. Dax att byta tycker jag.


Om ni undrar var det fina tyget är köpt så är det hos Tygriket i Enköpiong. Det inte de har är inte värt att leta efter.

I lördag kväll var vi på landstingetsbjudning. 400 pers fick smörja kråset och ha en trevlig samvaro. Jättetrevligt. Satt emellan Skytt från Älvkarleby och Bergqvist från Tierp. Ett kommunalråd och ett Landstingsråd båda S. Himla intressanta samtal. Skytt menade att S kommer igen 2018. Kul för då är centern också på topp.

Arne Wåhlstedt har rätt i sin kommentar om att något måste hända med tågtrafiken. Vi centerpartister anser att det måste mer pengar till Banverket och Trafikverket och att alla intressenter, även de privata, måste samarbeta bättre. Regeringen måste prioritera tågen (önskar att vi i Centern var fler så vi hade mer tyngd) och jag lovar dig att jag gör vad jag kan i frågan.

Skolbesök från Almunge


Dagen i riksdagen, efter frukostmötet, fortsatte med bland annat ett skolbesök från Almunge. Himla trevliga elever. Berättade om riksdagen och om hur spännande och roligt det är att vara riksdagsledamot. Rekommenderade dem att engagera sig i politiken. Man kan göra Sverige bättre. Jag medverkar till att Sverige blir bättre.

Nu är det riksdagsgrupp och sedan ska jag skriva en debattgrej om tågen, och lite till. Ska försöka komma i säng i tid så jag orkar gå ut på morgonprommen kl 6.

Frukostmöte i Bålsta


Anders blomkvist, ordförande för företagarna i Uppsala län, var med på frukostmötet i Bålsta i morse. Han berättade om hur viktigt det var att samarbeta för att nå målet. Han sa att nu ska företagrnas regionkontor flytta till Enköping för att på så sätt komma närmare Västmanland, Sörmland och andra län öster om Mälaren.  Vi behöver fler och starkare företag för att på så sätt också skapa fler arbetstillfällen. Företagare är samhällsbyggare för det ger arbetsinkomster somg er skatter som ger vård, omsorg och utbildning. Något som Centern verkligen slåss för och Maud Olofsson som Näringsminster och gjort mycket 172 förbättringar under förra mandatperioden. Det är dax att visa sin uppskattning för det nu.

Detta är Markus och Andreas som är två UF företagare i Båsta. De går på gymnasiet och har startat ett företag som gör Jinglar. För 400 kr kan man via dem få en jingel som gör reklam för den produkt eller det företaget vill sälja. Nästa genrations företagare med andra ord. Himla bra med UF-företag och att man får jobba med entreprenörsskap i skolan. Ju tidigare dess bättre. Centern stöttar verkligen detta.


Centern 100 år


Det var i Falköping det hela började för 100 år sedan. Hela centerrörelsen var därför i Skövde i helgen och firade detta jubileum. Jättetrevligt.  Vi är resultatinriktade. Torbjörn Fälldin, partliledare, var den första statsminster som lyckats byta regering från S till C och borgerligheten. Maud insåg tidigt fördelen med att samarbeta och lyckades också hålla centern kvar i regeringen under förra mandatperioden. Hade centern varit större hade mer fokuserats på företagen och miljön och socialförsäkringen. Vi ska bli större nästa gång och då ska svenska folket få se att det är skillnade med en C ledd regering mot en Moderatstyrd allians.


Färre karensdagar för småföretagare

Gud vad vi gör mycket för småföretagare. Tar bort revisionsplikten, minskar egenavgiften och nu återför möjligheten till att ha färre karensdagar än 7.

Vi lyssnar verkligen på företagrna. Under valrörelsen fick vi mycket synpunkter på att företagen som minst skulle ha 7 karensdagar. Det föreslår nu Maud O och utskottet i sitt betänkande att vi ska rätta till. Justerade betänkandet i dag och vi fick med oss S på det också.

Har idag haft besök av cheferna för kultur och teknikförvaltningen i Västerås. Gunilla Fröman, min Rotarykompis från Enköping är deras chef och hon tog med dom till mig och Riksdagen. Kul!

I morgon åker jag till Falun för att prata Trafikförsäkring och sedan till Skövde för en helg i 100-års jubileets tecken.

Centern i svensk politik


Töna smörjer kråset i går på 175 års jubileet för Sparbanken i Enköping i går kväll. Det var en himla intressant tillställning där Swedbanks styrelseordförande, Lars Idermark, höll ett himla bra anförande. Han trodde på Sverige och svensk ekonomi och gav många berömmande ord till Regeringen och Centerpartiet. Men han trodde inte på framtiden för SAAB. Det bekymrar mig och jag är övertygad om att han har fel. SAAB har ju nu verkligen en miljöbil bättre än någon annan. Kvällen avslutades med en jättegod middag.
De fristående bankerna bildades för att ge de med mindre inkomster möjlighet till att få en bank som hjälpte dem. Förstår nu varför jag är huvudman i Sparbanken. Centerpartiet och banken står på samma ideologi.

Detta var efterrättsbordet, ca 10 meter långt och med massor av godsaker. Inget fattades.

Olof Johansson, still going strong, en kommentar i dag när Centern börjar sitt 100 års firande. Olle förmedlade det som är centerns styrka och det är att vi tar ansvar. Oavsett om det är svåra uppgifter som att rädda Sveriges ekonomi som vi bidrog till i början av 1990-talet eller att rädda socialförsäkringen som det är nu, så finns Centerpartiet. Att vara förtroendeval är att ta ansvar, och det gör vi, människorna ska räddas, de svaga behöver mest hjälp och stöd och det inser centern. (Lotta Gröning, som syns till vänster, hade just lovprisat Bramstorp.)

Detta är boken som förmedlar Centerns del i svensk politik under 100 år. Vi har verkligen visat att vi tror på småföretagande (då bönderna nu tjänsteföretagen) på alla människors lika värde (invandrare, hbt och alla rätt till arbete oavsett man kan arbeta 100% eller 20%) och miljön (den första motionen i det ämnet skrev centern 1961.)


RSS 2.0