Snart är det Påsk

 Jag är ju nybliven distriktsordförande i länet. Håller på att sätta mig in i allt, och det är inte lite ett valår. Men med hjälp av många dugliga människor, inte minst Rigmor Stenmark som är v ordf och min föregångare i Rd går det lättare. Ingen nämnd och ingen glömd.

I morgon är det dagen D för Infrstrukturproppen. Det är en hel del som vi får till vårt län, det kan jag lova. Det behövs sannerligen när det gäller vissa vägar, järnvägar, hamnar, och ........Men det ska vi i Alliansen presentera i morgon kl 11.00. En centerfråga som gör skillnad.

Men jag längtar till Påskledigheten. Tycker själv att jag jobbat riktigt hårt den senaste tiden. Ska bli himla skönt med Påskledigt. Sälen, säger bara Sälen och Holken. Vi ska på BRÖLLOP PÅ SKÄRTORSDAGEN, UTE I SNÖN. Så otroligt roligt. Men Tovan lovan hon kan inte vara med. Hon tentar! Det är den andra påsken i hennes 20 åriga liv som hon inte är i Sälen. Undrar om Påskharen hittar till Skåne. Har hört att han kommer så länge man inte själv har barn.

I lördags när jag åkte från Sundsvall då köpte jag en urbra veckotidning. Den är fortfarande oläst. ska ta den direkt i morgon när bilen styr till Sälen. Kan alltså rekommendera lite flärd, mode, hälsa och en stunds avkoppling så läs  http://m-magasin.se/


Regelförenkling för företag

Har idag varit på en LRF debatt. Tack vare Claes Västerteg, C. Riksdagsman och v ord i MJU, klarade jag mig riktigt bra. Han har matat mig med info denna vecka. Bäst är jag när jag får prata om företagande och förenklingar och förbättringar inom sociala trygghetssytemen. Det är min hemmabana.

Men att förenkla revisionsplikten det är bra.

Revision ska bli frivillig för majoriteten av aktiebolagen i Sverige. Minskningen av den administrativa bördan för aktiebolag kan beräknas till 2,5 miljarder kr.
Reformen utgör sannolikt den största regelförenklingen för aktiebolag någonsin.

Nu laddar jag om för att åka till norrra Sverige, förlåt mellansverige för det är Ramvik och Sundsvall. Kommer hem i morgonkväll och då bär det av på Företagargala - direkt. 


Besök

I dag har jag haft besök av Westelundska gymnasiet, och av Vidilab, ett företag som gör analyser för att se om djuren behöver avmaskas eller dy, alltså praktisk politik. Himla roligt med gymnasieeleverna som är intresserade av riksdagsjobbet och vad vi gör och hur vi gör det.

Vidilab är ett Enköpingsföretag ägt av Bitte och Michael Ljungström. Dom vill förbättra villkoren för de privata företagen som gör samma sak som det statliga SVA. Tillsammans med Sofia Jöngren diskuterade och förklarade dom och Sofia lovade ta med sig detta och se om något gick att göra. Som sagt allt kan bli bättre.

I kväll är det årsmöte i Studieförbundet vuxenskolan i Enköping. Så i kväll ska jag åka hem.

Förnybar energi är framtiden

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2,00.html?from=nav

I dag är det verkligen bingo i UNT. Andreas Carlgren, Miljöminster och C, som gjorde ett aknonbra anförande på Centerns stämma i lördags har en debattartikel. Se ovan.
Brevid hans har jag en på samma sida. Se ovan. Kan det bli bättre?

Är i Sthlm nu och ska ha utskott och sedan 2 inställda möten som innebär att en del dåliga samveten kan klaras av. Efter gruppen i dag blir det middag med Belgiska socialministern. Hjälp nu blir det att fundera på engelska fraser till kvällen.

Jag tycker ni ska läsa Tovan lovans blogg idag. Hon är väldens bästa unge i alla fall min bästa.

http://tovezander.blogg.se/

Miljöpartiet har svikit kärnkraftmotståndet

I morse, innan jag drog ut på jogginturen, lyssnade jag på debatten, i Svt 1 kl 7.15,mellan Maria Wetterstrand och Mats Odell om kärnkraften och energilagstiftningen. Med hög svansföring föraktade Maria Wetterstrand och Miljöpartiet den politik som Alliansen nu för fram. Hon och hennes parti vill ju aveckla kärnkraften snabbt. Men när K-G Bergström, programledare, frågade när hon kunde lova att det skulle bli gjort svävade hon på målet. Dessutom kunde hon erkänna att hon inte kunde lova att det skulle ske någon aveckling under nästa mandatperiod om de fick regeringsinnehav med S+Vp.

Kontentan av detta är att Centerns medverkan i alliansregeringen har inneburit att vi tydligt kan se att Kärnkraften kan avvecklas då vi har en massiv satsning på alternativ energi. Det avtalet har inte Mp tillsammans med S och Vp. Mp har alltså fått krypa till korset för att hålla sig väl med fackföreningsrörelsen.

Vilken tur att Centerpartiet finns annars skulle miljöfrågorna helt få kompromissas bort.

Kan lova att det gick lätt att springa i morse. Lyssna på debatten och hör hur Maria Wetterstrand försöker slingra sig.

Riksdagslistan klar!

Vid Centerpartiets distriktsstämma i går, lördag 20/3, beslutades om riksdagslistan, distriktsstyrelsens sammansättning och om handlingsprogram inför mandatperioden 2010-2014.

Vad glad jag blev för allt beröm jag fick. Ska erkänna att jag fick en tår i ögat. Tänk om alla visste vilken anspänning det är och när man sedan får höra att man gör ett bra jobb ja, då vill jag krama alla medlemmar.

Så här ser pressinformationen ut.

Solveig Zander

Vid stämman valdes Solveig Zander till distriktsordförande.
Centerpartiet- Uppsala läns gröna kraft är rubiken på handlingsprogrammet. Bland de förslag som Centern ska jobba med i länet står byggande av fler gång- och cykelvägar längs det statliga vägnätet, digitala nätverk i hela länet, turist - och besöksnäringarna ska stärkas, stoppa ökningen av avfall och öka energiomställningstakten , att fast anställda forskare ska finansieras av universitetens anslag, öka valfriheten inom offentliga sektorn och att det ska finnas tillgång till närpolisservice och sjukvårdsakut dygnet runt alla dagar i länets kommuner.

Stämman gästades av Miljöminster Andreas Carlgren, C

, som höll ett bejublat anförande. Han jämförde bl a vilka miljöåtgärder som gjorts under 2006-2010 mot

under den socialdemokratiska regeringen då Miljöpartiet var delaktiga. Miljöpartiet hade 5 punkter som dom sagt sig satsa på under sina 8 år. Det var 1. behov av trängselskatt- nu har vi permanentat den i Stockholm, 2. fler mackar som säljer miljövänliga drivmedel- nu har det blivit fler än någonsin tidgigare som säljer etanol och biogas med mera, 3. fler miljöbilar- idag är det 12 gånger så många miljöbilar än 2006 tack vare miljöbilpreminen bl a ,4. atsningar på järnvägen-  regeringen har nu satsat mer än någon regering gjort på järnvägen och 5. mer satsningar på biologisk mångfald sa Maria Wetterstrand och miljöpartiet 2006-  i dag har Centern och regeringen beslutat om dubbelt så många skyddade skogar än 2006. Reslutatet talar sitt tydliga språk. Centern är miljöns framtid!


Ärna flygplats

Nu är snart timmen slagen. Länsstyrelsen ska tillkännage hur de ser på privatflyg på Ärna flygplats i Uppsala. Självklart ska militärflyget vara kvar. Det såg vi senast när våra soldater från Afganistan kom hem. Det hölls en vacker cermoni där tillsammans med deras anhöriga för att hedra deras minne och gärningar.

Men en civilflygplats? Jag är ingen förespråkare för det. Jag skulle mycket hellre se att man satsade på mer miljövänliga transporter. Satsade mer på tågtransporter både för gods och människor. ska bli oerhört intressant. Senast vi hade insynsråd i Länsstyrelsen frågade vi om vart åt det lutade. Inget svar! Så spänningen är olidlig.


Ensamstående med barn har dålig ekonomi

Så är det konstaterar Swedbank i sin rapport http://www.swedbank.se/sst/inf/out/infOutWww1/0,,23520,00.html. Visst är det så att två inkomster är mer än en. Visst kan man höja barnbidraget och underhållsstödet men inte vill vi lösa föräldraansvar med bidrag. Hur kan vi få den andre föräldern att betala mer? (oftast mannen!).Ska vi tvinga föräldrar att leva ihop? Nej, def inte men vi kan medverka till att de vid separation skriver avtal om vad som ska ingå i ett föräldraansvar.

Kanske ett extra förvärvsavdrag för ensamstående eller ett extra jobbskatteavdrag. Nä inga särlösningar utan vi ska kunna leva på vår lön och ensamtående måste få mer från andra partner.

Jag om någon vet hur det är att vara ensamstående mamma. Har levt med en sådan i 51 år. Ja, nu bor vi inte i hop men vi har ju som sagt gjort det. Vi måste få högsta prioritet på detta område så fort vi börjar jobba i höst.

Ledig söndag

I dag har jag inte gjort något speciellt. Tagit långprommenad i det underbara solskenet och längtat till Sälen. Har kollat mina mail och svarat på några. Pratade med Tove länge och väl hon ville ha några råd från sin mamma. När det är så blir jag glad. Tänk att få förtroendet att dela sin dotters små och stora bekymmer.

Ringde och hörde hur det var med tjejerna Norbart. Dom saknar sin mamma som är på välbehövlig semester. Vi mammor spelar tydligen en viss roll i våra barns liv, även om vi inte får det bevisat så himla ofta.

Funderar en hel del på hur jag ska lägga upp valkampanjen. Hur ska Centern i distriktet fungera och hur ska jag själv göra med personvalet? Det måste snart vara klart med planeringen. Valfrågorna är självklart klara med företagande/jobb och miljöfrågor, Centerpartiet Alliansens gröna röst. Men hur ska min valdevis formuleras?

I morgon är en annan dag och då ska jag till Tierp. Jättekul att få vara med Catarina Deremar och besöka Arbetsföremdlingen och ett projekt kring kvinnojouren.

Alliansens grön röst

centerpartiet är Alliansens gröna röst. Utan Centern i Regeringen hade aldrig miljö och klimatfrågan kommit upp på dagordningen. Då hade aldrig Fredrik Reinfelt över huvudtaget talat sig varm om klimatförändringar och vikten av en bra miljö som är rädd om världen. Men nu är det stopp. Andreas Carlgren jobba som en gnu men pengar till miljöåtgärder blir det nej på.

Jag undrar om alla riktigt förstår hur viktigt det är att Centern blir starkare i allianssamarbetet. Det handlar om vår miljö och det handlar om våra arbeten våra företag. Om man inte förstår så läs;
http://helgonat.riksdagen.se/TidningarOchNyheterDetail.aspx?id=540&ReferenceID=208dd4a95a2c6ba8c12576e400812d64


Bostadsdebatt

Det byggs för lite hyreslägenhet och efterfrågan är enorm. Hur kan det hänga ihop. Branchen kan ju inte äventyra något om man bygger det måste ju finnas massor som står i kö för att hyra. Efterfrågan brukar ju styra. Det är något annat som är problemet.

Vänsterkaretellen säger statliga investeringsstöd som ska reglera hur kommunrna och allmännyttan ska göra. Otroligt! Man vågar inte ta itu med de riktiga problemen.Vi ska inte styra mer vi ska överlåta till kommunerna att hantera detta själva. Vi kan inte subventionera de privata byggföretagen på bekostnad av skola, barnomsorg och vård eller högre löner för vårdbiträden.

Ja, ungefär så gick diskussionen i Radio Uppland för en timme sedan. Det var jag och Jacob Johnsson. v, som diskuterade.

Nu är det migrationspolitiken som ska diskuteras i kammaren.

Radio Uppland

I morgonbitti kl 8.00 ska jag diskutera hyreslägenheter och allmännyttan i Radio Uppland. Det finns för få och byggs för lite hyreslägenheter. Sant. Fattar inte detta då efterfrågan är enorm. Varför bygger man inte?????????
ska bli intressant att höra vad vänsterpartisten Jacob Johnsson tycker. Mer skattesubventioner?!

Men först ska jag sova.

I dag är det sorg

I dag börjar dom riva statt i Enköping. Det är sorg i mitt hjärta. Jag kommer aldrig att förlåta detta men mitt liv går vidare ändå. Tänk att detta anrika hotell, den gamla byggnad fick rivas p g a prestige. Kultur är inget värt. Minnen från svunna tider är inget värt. Men, en vacker dag kommer även denna rivning att beklagas. Jag kommer inte att vara skyldig. Vad gör det när det inte går att återskapa. Skäms alla ni som bidragit till denna rivning. I UNT står detta idag.
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=70-AV_ID=1023640,00.html?from=puff

8 mars och Teliapappan.

Tänk att det är 100 år sedan Internationella kvinnodagen proklamerades. Mycket har hänt sedan dess men otroligt mycket återstår. Ska idag dela ut en tårta - guldklövertårta med tillhörande diplom-  till Karin Sömmare, en kreativ kvinna som gått från klarhet till klarhet och gör det mycket bra. Hon finns med sin verksamhet, affär, här i Enköping.

Det är viktigt att gör jobbar för mer mämställdhet i vårt land. Men det är värre på andra ställne och det värsta är nog i krigszoner. http://www.dn.se/opinion/debatt/eu-och-sverige-maste-agera-mot-overgreppen-pa-kvinnor-1.1057308  Läs detta och ni håller med.

Teliafilmen på TV ska upphöra. Tråkigt tycker jag. Har skrivit under att jag tycker den ska vara kvar. Det är roligt när Tv har annat än såpor som man lär sig leva med. Teliafilmen är snäll, barnvänlig och familjär. I många scener känner man igen sig. Dessutom gillar jag Teliapappan, Roland Nordqvist,  han är en kreativ man med många strängar på sin lyra.

I dag är det en underbar vinterdag igen. Jag tog en jogginrunda innan jag satt mig framför datorn. Tittar nu ut över kritvita åkrar som badar i solsken. Kan man ha bättre utsikt från sitt kontorsfönster?

Internationella kvinnodagen- kvinnokonventionen

I dag är det debatt om hur Sverige står sig internationellt vad gäller jämställdhetsarbetet. Vi tror vi är bäst men det stämmer inte. Visst har vi gjort mycket bra. Alliansregeringen har satsat över en miljard på att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrellaterat våld och förtryck. Men det behövs mer, nu när vi är på rätt väg.

I Uppsala idag är det debatt och programmet är i 3 dagar. http://www.uppsala8mars.se/ Väl värt ett besök med andra ord.

Efter det ska familjen Zander, Toots, Tove och jag till East äta middag. Kul att Tove är hemma och vill vara med sina föräldrar. Visst märks det att man saknar henne när hon är i Kristianstad. Men hon har det ju bra så då får man vara glad.

Toots och jag har tagit morgon prommen tillsammans idag i ett underbart vinterväder. Tänk en tur på skidorna med solen i ansiktet. Men det ska bli riktigt roligt att snacka jämställdhet tycker jag som har varit v ordf i Sveriges största kvinnoförbund, Centerkvinnorna, och vi har gjort skillnad.

Vilken härlig dag

Bra dag i Skaraborg i går. När det gäller sjukförsäkringen blir jag glad för att vi får så mycket positivt från Af. Chefen i Skara säger att det är helt rätt. Någon bortregräns vill han inte ta bort. Men han säger att ersättningsfrågan måste lösas bättre. A-kassan måste jobba snabbare. Dessutom undrar han varför vi har kvar handlingsplanssamverkan när vi har introduktionen. Verkar klokt att kolla det!

Samordningsförbudet styrs av två centrala organ. Ett är nationella rådet ett annat nationella nätverket. Dessutom är S mycket framträdande i detta. Dax att se över det. Samordningsförbunden är helt klart väldigt effektiva och behöver vara kvar och få ekonomiska medel fortsättningsvis inte minska dessa anslag.

I helgen är Tove hemma. Kul! Hon är på Sparbanken i dag och fixar sommarjobbet och sedan ska hon på helkroppsmassage, en present sedan fördelsedagen i somras. Vi ska äta lunch tillsammans.

Vilken underbar dag. Strålande sol och kritvita vidder på slätten i Uppland. Kan inte bli bättre.

LOV är bra

LOV, lagen om valfrihet för äldre att välja vem som ska vårda och sköta dem får inte bli valfritt för kommunerna, skriver Maud Olofsson och Kenneth Andersson i dagens SvD.
Det är bra tycker jag. För det verkar vara svårt för många kommuner att lämna ifrån sig detta. Fast man dikterar villkoren kan man inte ge företag att sköta verksamheten. S och vänsterkartellen är ju helt emot att man ska välja sjä'lv. Dom vill ju styra allt i våra liv. Otroligt!
Läs mer:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ge-alla-ratt-att-valja-aldreomsorg_4363097.svd

Kärnkraft? Nej tack!

Storskalig energi är det enda som kan ersätta kärnkraften. Det betyder inte att vi är emot ett vindkraftverk som ger energi till ett hushåll. Vindkraften är inte det enda som är alternativ till kärnkraften.
Vi har många olika energikällor, inte minst de som forskats fram i Uppsala, som nu kan prövas i fullskalig verksamhet.
Tack vare Centern är det möjligt till en omställning till en miljövänligare värld utan att vi som Miljöpartiet, föreslår får en energibrist. Läs Maud Olofssons Dn artikel idag så framgår detta mycket klart.
http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-ska-bygga-2-000-nya-vindkraftverk-pa-tio-ar-1.1054315

Fk:s och Af:s handläggare sågar sjukförsäkringsreformen.Förvånad????!!!

Jag blir inte ett dugg förvånad att ST:s utredning om vad handläggarna på FK och AF tycker om den nya sjukförsäkringsreformen. Läs får ni se. http://www.dn.se/opinion/

Personligen har jag besökt ett antal Af kontor och de jag har träffat, allt ifrån handläggare till chefer, är nöjda. De synpunkter de har är att regelverket kommit väl sent. Men vid besöket i Norrtälje i onsdags såg man till att få mer pengar än det kontoret tilldelats genom att begära från dom som inte utnyttjade sin del. Varför utnyttjar man inte de pengar man får? Varför säger man i ST:s utredning att det fattas pengar. För mig går detta inte ihop.

Dessutom säger man att så fort personerna kommit till Af för första samtalet blir de lugna. Ekonomin är en annan sak. I Norrtälje föreslog man att vi skulle tvinga A-kassorna att räkna ut hur mycket personerna skulle ha så de slapp leva på grundnivån. Lagstifta om det, sa man.

Varför är det ett misslyckande att personer som kommer till Af inte klarar att ingå i introduktionen. Det visar ju att handläggaren på Fk har bedömt fel, eller???????? Testen/intron på Af är ju en del i att se om man är arbetsför. Efter detta har man ju bättre under fötterna för att fatta beslut om mer rehab, längre sjuskriving, sjuk-eller aktivitetsersättning med mera. Är inte det bra?

Jag tycker det är konstigt att aldrig jag träffar dom som är kritiska? Beklagar att en ny reform medför att människor kommer i kläm men min uppgift är att det blir så få som möjligt. Undrar dessutom vad man menar i utredningen där man säger att man ska tjäna på att jobba. Vill man ha ett extra jobbskatteavdrag för dom som varit långtidssjuksrivna? Undrar vad pensionärerna säger om det.

Dessutom ska man inte enligt utredningen bli omförsäkrad men man ska ha tydliga gränser då olika insatser ska sättas in. Vad betyder rehabkedjan och dess avstämningar????????????

Jag sågar ST:s utredning.

RSS 2.0