Sj, riksdagsbesök och skit från våra föräldrar

I fredag när jag var i Uppsala på Insynsrådet i Länsstyrelsen och skulle till Sthlm för ett möte om julfesten var tåget 1 timme försenat. SJ,SJ gamle vän varför kan du inte gå att lista på. Missade det. Kom till slut fram till Sthlms C som synes. Sprang till Riksdagen där jag fick ett trevligt besök. Jag tog emot Staffan Viberg, kom dir Enköping och 5 besökare från Belgien. Visade dom Riksdagen och berättad om vårt arbete. Roligt att göra något för min egen kommun.

Sen var det dax att åka hem och städa snabbt och på party till Ulla P ovh Bertil. Jätteroligt!I går förmiddag hade vi safari utanför tomten. Två prickar och det är en älgko och hennes kalv 100 m bort. Tidigare hade det varit några rådjur och senare kom en räv spatserande. Jag bor i stan fast på landet.

Sålde lotter på stan för det var Adventsmarknad. Många kom för en pratstund och Centerkvinnorna fick en hel del lotter sålda. Det var mamma och jag som stog tillsammans, första gången gamla fru Zander och unga fru Zander jobbade i hop på det sättet. Kul. På kvällen var det Felize Navidad som firades av Kulturföreningen Simon Bolivar. Det gör dom bra och det är roligt att dans till de sydamerikanska rytmerna.

Idag har jag blivit lite trött på Nyheterna igen. Varför drar man upp vad Drottning Silvias pappa ev gjorde eller inte i samband med 2:dra världskriget. Vi barn kan väl inte belastas för vad våra föräldrar gjort. Tänk om folk skulle värdera mig utifrån vad mina föräldrar gjort eller inte. Nu tycker jag Nyheterna om Kungafamiljen får bli lite mer nyanserad. Drottningen göra i alla fall himla mycket bra med sin kamp för utsatta barn, skriv om det istället. Basta! 


Strandskyddet har det blivit bättre??????????Så här vackert var det i morse, i Kungsträdgården, när jag, dagen efter Kungamiddagen, traskade till riksdagen för vidare färd till Uppsala och informationen till pensionärerna. Det gällde sjukförsäkringen och pensioner förstås.Så här fin var jag hos Kungen. Ni ser mina riksdagskollegor i bakgrunden. Tjusigt.Detta är Abir AlSalani och jag, innan festen. Abir, en av våra nya C-ledamöter blev kallas till Kungen som ville tala med henne. Victoria och Daniel ville höra hur det var i Irak och om hon kunde se en lösning på problemet. Abir har svävat på små moln i dag. Väl unnat.

Träffade EP idag som var här i Riksdagen. Bengt Johansson hade behagat åka till huvudstaden föra att träffa oss tre ledamöter från södra länsdelen.

Ställde en fråga till Miljöminster Andreas Carlgren. idag Strandskyddesreformen har uppmärksammats i SvD idag. Den skyddar exploaterade områden säger artikeln. Miljörörelsen och oppositionen, inte minst Maria Wetterstrand , har ju varit skeptiska. Syftet med reformen fungerar alltså på det planet, tvärt emot kritiken,och min fråga var: Följer Ministern och Regeringen upp detta och vad kan de se hitintills?

Ministern bekräftar att SvD artikeln var rätt.
Dessutom poängterade han att även landsbygdsutvecklings önskemål om möjligheter att bygga på områden som är i glesbebygda områden förefaller fungera. Alltså har Centern lyckats i sitt uppsåt igen!

Nu blir det hemfärd för att kolla det nyslipade golvet i köket. Nu har jag köpt tjänster av både RUT och ROT. Säg sedan att jag inte bidrar till samhällsekonomin.


Ungdomar och arbetsmarknad

I dag är det dax för besöket och middagen på slottet. Men innan dess är det en vanligt arbetsdag i samhällets tjänst. jag har just läst TCO:s rapport om en väg till arbete vad gäller ungdomar. Den visar skrämmande siffror som säger att 25% av elever som började gymnasiet för 4 år sedan inte uppnått målen. Med hänvisning till gårdagens besök på socialförvaltningen i Uppsala och beroendet av försörjningstöd så säger rapporten att 70% av 20-24 åringarna som har sin huvudsakliga inkomst från försörjningstöd bara har vanlig gundskola.

Utbildning lönar sig alltså!

Hälften av dom som är arbetslösa och bara har gundskola har aldrig haft ett arbete. Helt klart måste vi göra något. Och med den kommentar jag fick från Bergvretenskolan i går där dom poängterade att det är viktigt att börja med entreprenörsskap redan i grundskolan och de lägsta klasserna så finns det hopp. Ingenting kommer av sig själv utan vi måste göra verkliga kraftansträngningar.

Centerns förslag om lärlingsplatser på gymnasiet, förenkla LAS, lägre arbetsgivaravgifter, 6000 nya praktikplatser, öka stödet till Ungt företagande, halvera egenavgiften för unga företagare, med mera.

I dag fyller min lille, lillebror Ronnie 47 år. Kan det verkligen vara sant han är för mig den lilla gulliga som beundrade sin syster när han var pytteliten. Nu är det värt om.

Kvotera inträde på arbetsmarknaden

Besökte idag på fm Socialförvaltningen i Uppsala tillsammans med Stefan Hanna och Maria hans politiska sekreterare. Himla intressant för syftet var att ta reda på vad som görs och behöver göras för att förmå människor att arbeta. Alla som lever på försörjningsstöd, har varit länge arbeslösa, med större eller mindre arbetsförmåga, missbruk, funktionsnedsättningar, psykiska problem, mm.

Samhället har mycket att erbjuda men ändå finns grupper- fler eller färra - som har problem. Vad kan vi göra mer än det vi redan gör? Jo ett förslag var att kvotera in personer med svårigheter att helt enkelt låta varje arbetsgivare med fler än 25 anställda att anställa en peron från "utanförskap". Det skulle tydligen finnas i Dk?

Ett annat förslag är att kalla det för biståndsbedömd åtgärd för då kan man få sjukersättning försörjningstöd och låta dem arbeta från 8 -17 med "samhällsarbete". Inom vården finns massor av jobb som aldrig blir gjorda.

Vi måste göra något inte minst för våra invandrare som blivit gisslan och varit utanför arbetsmarknaden i många, många år.

Ett spännande ämne som vi jobbar vidare med. Hoppas att vi kan besöka AF i Uppsala i nästa vecka.

Sammanfattning Fredag- SöndagFredagen började med årsmöte i Rotary. Här är det nuvarande presidenten Lisa som håller i klubban och sekreterare Johan och avgående fårn styrelsen Jörgen som lyssnar intensivt. Min Rotary är varje fredag kl 7.00. Himla trevligt att få äta hotellfrukost varje fredagsmorgon och lyssna på intressanta föredrag.
Inkommande president är jag och det börjar i juni.

Dagen fortsatte med en intressant konferens om Samordningsförbunden. Det var deras nätverk som träffades och jag var bjuden att hålla anförande. Jag som förespråkar någon form av "förrehab" för dom som står längst från arbetsmarknaden är övertygad om att samordningsförbunden behövs. Kan inte förstå varför Alliansen vill minska anslagen. I stället skulle man ge dessa samarbetsformer, för det är landsting, kommun, Fk och Af som arbetar tillsammans, en högre legitimitet. För enligt ISF gör de nytta. Det säger sig ju själv för det är dom som efter lång sjukdomstid verkligen faller mellan stolarna och forslas hit och dit mellan myndigheterna. Måste försöka ändra detta så samordningförbunden får lugn och ro att börja jobba långsiktligt. Lovar att ohälsotalet skulle sjunka och arbetsförmågan öka.

Straxt innan Marina Design stängde hämtade jag min fina klänning. Den ska jag ha på Kungamiddagen på onsdag. Om ni ska ha en fin klänning för något speciellt tillfälle kan jag varmt rekommendera Marina Design, Enköping. Hon vet vad det handlar om. (Tove blev avundsjuk. Tänk om mamman blir finare än hon på Nyårsafton på Högis? Gud förbjude!!!!)

Helgen fortsatte sedan med renoveringsaktiviteter. Inget rot-avdrag här inte. Trots Toots nyopererade fot började vi (jag) plocka ur köket. Fixade nya skåp som skulle plockas ihop (Toots). Slet ut mattan för att kunna slipa den på onsdag då världens bästa golvslipare kommer Janne Horwath. Tvättade alla snickerier så det är redo för målning och nu är köket tomt. Detta vitrinskåp har gjort sitt. Finns att köpa på blocket! Allt måste vara klart till Tomten kommer annars går han nog förbi vårat hus.

Avslutade söndagskvällen med att läsa handlingar till måndagens Pensionsgrupp och kollade handlingar till Centerdistriktets ekonomimöte samma dag. Sen var det natten och jag var himla trött.


Fortsättning på FöretagarnaAnna-Stina Nordlund och Anders Åkesson samtalr om företagarnas ljusa framtidsutsikter.Jens Spendrup hälsar oss välkomna till kvällens mingel med Företagrna. Han har varit företagare i 42 så han vet vad han talar om. Trevlig kille.

Efter allvarliga och trevliga diskussioner med och om företagarna fick vi lyssna på en framgångsrik företagre. Vasastans ostaffär hette företaget och i samband med det fick vi prov på sortimentet.


Företagarna

I går kväll hos Eskil Erlandsson och jordbruksdepartementet kom det roliga beskedet att Anna-Karin Hatt, IT och Infrasturkturminster ska bli mamma. Ytterligare en minster som får kombinera föräldraskap och minsterjobb. Men det klarar Anna-Karin och hennes familje utan tvekan. Bara att önska lycka till!

Eskil ska driva Matlandet Sverige stenhårt nu och det innebär fokusering på de agraranäringarna och produktion av mat, förädling av mat, laga mat, äta mat ja en totalsatsning som kommer att ge många nya jobb inom denna näringsverksamhet. Bönderna kommer att gå en ny vår till mötes.

Efter det bar det av till Företagarna.

Här skulle jag lägga in mina foton men det sket sig. återkommer.


Fyris dagliga verksamhet

I dag har jag tillsammans med HMaria och Anne varit och besökt Fyris dagliga verksamhet. I valrörelsen träffade jag dem när jag var med på en jättebra debatt. Anders, en av de ansvariga, hade himla bra idéer om hur man skulle kunna hjälpa de funktionshindrade att komma ut i jobb. Då fanns inte tiden att lyssna, sätta sig in i och se hur det skulle kunna vara möjligt. Nu fanns tiden och jag som lovat ta kontakt gjorde det.

Anne och Maria och Anders Johansson, Peder Jacobsson och P-O Forsberg. Herrarna bjöd på fika och det uippskattade vi. Framförallt hade de förslag om att kommunen tillsammans med Af och Fk bildade ett Bemanningsföretag som sedan hyrde ut personal, med lönebidrag och personligt biträde. Företagarna som inte vågar ta chasen för det inte vill ta på sig ansvaret för en anställd med funktionshinder slipper de svåra anställningsansvaret men får betala för tjänsten.
Jag ska jobba med det för förslaget är lysande.

Nu ska jag på CKF-träff äta min första julgröt.

 


Mona avgår!

Nu har det hänt. Historiskt! Mona Sahlin aviserar sin avgång. Ett är säkert det kommer att betyda förändringar i den politiska kartan i Sverige. Ingen kan idag säga var, hur eller när. Men att det kommer att ske det är säkert. Spännande att få vara med om detta. Kan vi i Centern förvalta detta gyllene tillfället då kartbladet helt plötsligt blev vitt kan det bli riktigt bra. Nu gäller det att snabbt rycka åt sig det vakum och det tomrum som socialdemokraterna lämna. För mig gäller det att förbättra socialförsäkringen sanbbt. Jag och Centern driver det och alla dom som inte tror på reformen kan bli våra då vi verkligen vill skydda den enskilda människan.Mitt i all politisk rabalder hade vi en jättetrevlig kväll i går. Kristina och Alf bjöd Toots och mig tillsammans med Yvonne och Göran på middag. Först en drink hos Johansson sedan en jättegod trerätters på den mycket bra Fiskerestaurangen i Hamnmagasinen. Har ni inte varit i Enköping och vår fiskerestaurang kan jag verkligen rekommendera ett besök. Om ni får lika trevligt som vi hade kan jag inte garantera. Tänk vad förspänt man har det när man har vänner som dom vi träffade i går. Kolla toots raggsocka på foten under bordet, Han for som Bambie på hal is när han gick med kryckor på det hala trädäcket. Plats för skratt!!!!!!!!

I dag har jag städat källaren (och dammsugit SAABen) så nu kan vi börja måla i garaget. Toots har knackat bort kaklet i köket så nu har renoveringen börjat. Det ska vara klart till jul...............


Flygplats och Kungen

I morse på Rotary blev jag påmind om att 1945 fanns det långt framskridna planer på att etablera en ny internationell flygplats i Grillby på Villberga åkrar. Bränsle skulle forslas från Mälaren vid Kungs-Husby. Vilken tur att Arlanda hamnade där det hamnade för hur hade vår lilla idyll till stad sett ut då? Vi som är landets andra kommun vad gäller åkerareal i landet. Vi hade ju sett ut som Märsta bara höghus och långtidsparkeringar.

Nu har jag träffat en mycket trevlig man som givit mig många goda synpunkter på förändringar som skulle nyttja sjukförsäkringen. Himla bra med engagerade människor.

Slutligen ska jag nu till Marina Design och prova klänning för som ni ser av inbjudan ska jag få gå till Kungen på middag. Inte dåligt! Ja, det är ju inte en middag på tu man hand som ni förstår men säkert träffar jag många intressanta personer som har synpunkter på en det ena och en det andra. Kanske få jag ännu bättre råd om hur sjukförsäkringen kan bli bättre..............

 


Vilken dag!

Det här är en mörk bild från ett tidigt morgonmöte på UKK i dag kl 7. Det var fullsatt 200 personer från Uppsalas företagrvärld som kommit för att lyssna på Arne Wåhlstedt. Han berättade utan omskrivningar varför Enköping är bland de främsta företagrkommunerna i landet. Många applåder fick Arne och han gjorde det verkligen jättebra.

Dagen forsatte med medverkan vid Geokonferensen som handlade om den data vi behöver i vårt samhälle för att kunna planera bättre. Hur får vi kartor och information från och till våra myndigheter och liknande. Jag tycker den datan ska vara gratis så polisen, räddningstjänsten med flera kan nyttja den utan att ekonomin sätter gränser. Så är det i dag och det betyder att ambulansen åker fel när de ska hem till en jättesjuk person eller polisen som inte hinner i tid så folk far illa. Himla intressant och något vi alla borde tycka är en viktig infrastrukturverksamhet. Egentligen livsviktigare än en brevlåda eller att tåget är 15 min försenat men det har svenska folket inte upptäckt ännu.

Slutligen gjorde Kenneth Johansson, ordf i socialutskottet , Anders W Jonsson, riksdagsledamot och jag besök på UAS och smärtrehab. Ett kanonbra besök då de berättade om hur de använt sina rehabpengar. Äntligen kommer pengrna till rätt ställe och har avsedd verkan. Folk blir bättre, samverkan med Fk, Af och kommunens socialförvaltning funkar. Teamen inom slutenvården och primärvården är precis de som vi lagstiftare menade. Rehabkedjan och socialförsäkringsreformen kan verkligen bli precis som alla människor har rätt att kräva. Få personlig hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Men det är inte lätt om man varit sjukskriven i 5, 10, 15 år - inte lätt med det går. UAS ligger i framkant!

I dag har Toots nyttjat sjukvården. Han har opererat foten och har just nu jätteont. Men, som för alla andra, det blir bättre.


Julfest

I dag har jag varit på Ledamotsrådet och diskuterat diverse. Bl a om det ska vara rökförbud i Riksdagens lokaler. Jag har ju som sagt motionerat i frågan. Döm om min förvåning när hälften ansåg att det skulle finnas rökrum i Riksdagen. Uråldrigt! Vi får se vad framtiden säger om detta. Men en motivering var säkerhetskäl. Flera ledamöter behöver ju skydd och att de då ska stå ute, utanför alla skyddsdörrar, vore förskräckligt. Löjligt! Sluta rök!

Julfestkommittéen har samalats idag och planerat julfesten för Centerns riksdagsledamöter, kanslipersonal, Ro och våra departement. Det blir på Moderna Museet. Jätteroligt! Vi är ju ett parti för framtiden och vi är moderna så lokalen är klockren.

Hemma och jobbar igenHar varit ledig och på Bali. Helt underbart. Har inte varit ledig så här länge sedan jag började i Riksdagen för fyra år sedan. Toots och Tove och jag. Kan rekommenderas. Det var en hälsoresa. Sov 9-10 timmar varje natt. solade och fick massage och tränade på gym kombinerat med långa prommenader. Inget nattsudd förutom att som toots läsa.
Tove och Toots börjar bli lite bruna kan man säga. Toots hade då tillbringat 3 dagar under ett parasoll han tror att solen inte tar, men det gör den ..............

Kaffe för damerna och en öl för herren. Ja, så var det.
I trädgården som var utanför vårt rum gick varaner som om dom ägde stället. Skitläskigt. Vi som också ville sitta där och spela kort på kvällarna. Svarata Maja var det!

Nu ska jag till Uppsala och Anne Lennartssom för planering inför framtiden.

Minska rökningen

Jag tycker inte att ungdomar ska röka. Därför har jag skrivit en motion om att försvåra för reklam och att ungdomar ska handla cigaretter. Snacka om att jag bråkat på Tove när hon rökte. Jäkla unge. Brukar säga till hennes kompisar också.
Stackars Toots har också fått höra en hel del. I dagens EP refererade man till mina motioner.  För jag tycker också att riksdagen ska vara rökfri. Om nu någon trott att jag aldrig rökt utan är vit som snö i det fallet kan jag är. Hjälpte till en sommar på Lungklin, som kurator, sen var det slutrökt.

RSS 2.0