Fullerö vikingapark

http://www.fulleropark.se/ Kolla på detta. I dag har jag besökt Fulleröpark och träffat arkitekten, Vd, Vahink Abrami och arkeologen Peter Lindbom. Detta projekt är en unik satsning i Sverige vågar jag påstå. När det står klart om några år kommer det att vara en turist och besöksattraktion utan like. Det är inte bara vi i Uppsala län som kommer att ser fördelar med den utan det kommer att smitta av sig i hela landet. Jag tycker det är en blanding av Las Vegas och Disney i Orlando.

Tänk att det entreprenörer och innovatörer som ser möjligheter. Vi kommer dessutom att få vår historia om vikingarna publika till glädje för vår egen självkänsla. Alla andra i världen känner till dom men gör vi Svenskar det? Arn fanns han verkligen? Vikingarna fanns och vaggan var i Ga Uppsala där om råder ingen tvekan för vi har högarna. Där mitt i verkligenheten kommer denna äventyrspark mm, mm att uppföras.

Med mig till Fullerö var Göran Harman som är regionch för Företagarna i länet. En trevlig man som också har många järn i elden. Besöksnäringen är en outnyttjad branch i Sverige. Näringsminster Maud Olofsson gör allt vad hon kan för att få fart på det hela för vi behöver nya brancher så att folk får jobb. Centern jobbar på det och vi ska lyckas för annars är det förkylt för Sverige. Framtiden måste innebära nya brancher inte gamla, nya tankar, inte gamla, flera som vågar sats........


Pensionsöversyn

Ja, det gäller inte min pension, även om den blir allt viktigare. Är ju inte oceaner av tid till det är dax. Men det gäller väl även här att leva som man lär. Arbeta till långt över 65 så jag bidrar till pensionspengar för hela kollektivet.

Vi (pensionsgruppen) ska se över Ap fonderna och hur vi ska få mer pengar i dom. Inte en massa kringkostnader som tar pengar från pensionsutbetalningarna. Hur ska det bli, vilken väg ska vi välja? Dessutom är det skrämmande att det kan variera så himla mycket på våra pensionspengar som vi själva får placera. Vi måste garantera att de åtminstone in blir minus för folk i ppm-karusellen. Som vanligt är det kvinnor som är de stora förlorarna. Tacka för det då vi är den grupp som tjänar minst men kanske också de som har minst intresse av att jobba med pengar. Fördomar?
Centerkvinnorna har ett mycekt bra förslag och det är att hela pensionsavsättningen ska kunna delas mellan makar. Inte dumt men det är inte möjligt i dag.
Dax att se över det.

Den senaste tiden har jag varit på resande fot och ägnat mina dagar till socialförsäkringen. "de ä mitt liv de sä" sa inte Monica Zetterlund så? Tror det och jag bodde på hennes hotell i Hagfors här om natten. Var först i Årjäng och sedan i Hagfors och samtalade med personer från Årjängs kommun, Af, Fk och centerpolitiker. Deltog i Värmlandscenters stämma och fick förklara socialförsäkrigsreformen till nytta för kommande diskussioner mellan centerpartister och personer som ifrågasätter reforemen. Jag bara älskar det.

Visst hann jag hem till Enköpings företagargala i går kväll. Inte missar man det. En mycket trevlig kväll och givetvis var det rätt företag som fick utmärkelser.

Kan ine bidra med bilder klarar inte det med min nya telefon. Ska fixa det så fort jag kan.

Teknikintresse hos elever och lärare

20110321150 (MMS)

Redan från förskoleålderna finns nu utvecklade program för lärare att använda i undervisningen för att få eleverna intresserade av teknik och naturvetenskap. För olika stadier finns utarbetade läroplaner. Clarrie och jag skulle bygga ett fordon som skulle rulla ner för en ramp och ca 1 meter. Ja vi klarade det efter viss möda och tro det eller ej men den rullade många meter. Klang och jubel. Men försket med att få en lampa att lysa var inte lika enkelt för oss. Vi behöver ju få ungdomar intresserade av teknik framförallt fler tjejer. Helt klart blir det inspirerade att dessa handgripliga expriment. Centern vill ju på alla sätt medverka till innoation och utveckling och det här är ett sätt att ta det hela från början. Som vanligt en mycket givande dag i Älvkarleby och hos Clarrie Leim.


Bygga en bil

20110321152 (MMS)

NTA =Naturvetenskap för alla och det fick Clarrie Leim, Centerns leading lady i Älvkarleby, och jag en praktisk inblick i igår. Jag besökte kommunen och vi gjorde 4 olika nedslag som hade temat ungdomar och lärande kopplat till yrkeslivet. Först var det Komvux som är kommunens första intraprenad och fungerar lysande sedan var det Rotarylunch och en träff med kommunens nya kommundirektör. Trevligt! Fick ju dessutom närvaropinne. eftermiddagen inleddes med besök hos Växthuset som är ett av länets projekt som ingår i Samordningsfrbundet. De arbetar med att få ungavuxna att komma ut i arbete. Att de tror på sig själva och vågar. Mer sån´t behövs. Avslutningen var NTA.


Hem från Umeå

20110318149 (MMS)

Var på en dag i socialförsäkringens tecken i Umeå. (Så här ser vyn ut från flygplansstolen.)Åke Sandström stog för inbjudan och jag fick samtala med en av Fk:s förtroendetandläkare. Fick en hel del matnytigt med mig hem. Berättade och diskuterade socialförsäkringen och pensionssystemet med en utvidgad distriktsstyrelse. Givande. Vi måste sprida informationen om hur systemet fungerar på Centerns intranät. Alla medlemmar ska kunna det och veta vad vi i centern vill ändra på. Sjukförsäkringsreformen kan bli bättre och våra förslag kan bidra till det. Måtte departementet komma med konkreta förslag snart eller det skulle kommit för några månader sedan.


Skidrace mitt i stortaden

20110316146 (MMS)

Så här ser det ut på Mynttorget när världseliten kommer till storstaden. Stod i ledamotshuset och tog detta kort men jag lovar man ser bättre på TV. Vi voterade dock när det var som mest spännande. Har i dag klippt mig så jag ser representabel ut när jag ska till Umeå på fredag. Har dessutom börjat färdigställa handlingarna till distriktsstämman. Jobbar stenhårt med att försöka få förändringar i socialförsäkringen. Vi måste få något resultat snart.


Fk:s ledning och Teliamannen besöker Rd

20110315144 (MMS)

I går hade jag besök av familjen Nordqvist/Rojas. roland, Anna och alexandra var här. Världens bästa valcoatch och hans familj. Himla trevligt.FK:s Gd och hennes närmaste män var och besökte utskottet i går. De förklarade och försvarade att servicekontoren kan bytas ut. De fyllde helt enkelt ingen viktig funktion. Hur kan man slösa med pengar på det sättet? Man öppnar kontoren det ena året och stänger igen det andra. Otroligt! De personer som vänder sig till servicekontoren har inga andra alternativ.


SMS-inlägg

20110315145 (MMS)


Besöker Af och ALI

I dag har jag besökt Arbetsförmedlingen i Enköping tillsammans med en person som är inne i Arbetslivsintroduktionen. Intressant! Handläggaren vara mycket bra. Gör alla på det sättet finns inget att klaga på.

Beträffande kommentarerna om vad Fk ska "dra in på" är inte det min uppgift. Men om Fk gör omorganisationer som ska leda till förändringar som innebär effektivisering och mindre kostnader borde det ju visa sig. Omorgansiationen började för 5 år sedan och skulle för länge sedan "varit i hamn". Varför kan inte Fk komma med en hållbar budget? Varför dra ner på det man vet drabbar den försäkrade eller kunden? Jag ska inte komma med förslagen det är Gd tillsatt att göra. Det måste ju finnas flera förslag och inte bara att stänga Servicekontoren man har med Skatteverket. De man har med andra myndigheter ska tydlligen fortsätta.....

Nu bär det att till Uppsala och framtidsdiskussioner om tillväxten. Hur ska vi få tillväxt i hela Sverige och i hela Uppsala län? Anna-Lena Holmström från Svenskt näringsliv inleder. Ska bli intressant!


Cilia och Lena njuter av solen och blåbärs...

20110312143 (MMS)

Cilia och Lena njuter av solen och blåbärssoppan vid Lindalens fädbod. Sälen är fantastiskt och vi klagar inte.


Cilia och Lena njuter av solen vid Lindale...

20110312143 (MMS)

Cilia och Lena njuter av solen vid Lindalens fäbod. Kan Sälen bli bättre? Så här bra har man det när man får göra solm man vill.


Skidor och politik fungerar utmärkat

I dag åker jag skidor  Sälen tillsammans med Cecilia och Lena. Vi har det oförskämt bra. solen lyser och det är mycke lien vind. Snön är vit vad kan man mer önska sig. Jo att inte FKs servicekontor läggs ner. blir så upprörd över att oskyldiga människor ska få det besvärligt och att personalen ska få bli oroliga igen för att inte Gd kan se till att få sin budget att gå i hop. Mycket ringande blev det när jag sagt att Gd på Fk ska fundera över sin lämplighet som chef om hon inte kan hitta ett annan
sätt att få en budget i balans.

Här skulle det vara ett fint foto på Cilia ochLena men det lyckades jag inte med.


Ny dator - framsteg i CenterpolitikHjälp jag har fått en ny dator. Allt är nytt ikoner, ställen att trycka på och rutiner som man klarat utan att titta. Men jag får nog lära mig detta också. Redan, efter 1 tim, upptäcker jag att det här fungerar bättre. Fick ju till och med in en bild på bloggen. Kan nog snart kalla mig Tekniska Solan. Ska kanske ta och anmäla mig som helpdesk.
Hi, hi, hi.

I dag har Regeringen äntligen gått med på Centerns förslag om att möjliggöra för företag att starta verksamhet i utsatta områden. Skulle vara kanonbra för Gottsunda (som redan har Gottsunda factry i Uppsala och även Stenhagen i Uppsala) om företagen fick lägre arbetsgivaravgifter. Vi i centern drev detta stenhårt i valrörelsen och nu ska Regeringen tillsätta en utredning för att se hur det skulle bli möjligt.

Tierps Centerkvinnor o Internationella kvinnodagen


Här är damerna i livligt samspråk under kaffépausen. Främst ser vi Catarina Deremar, som är Centerns kom råd i Tierp och ledamot av Centerkvinnornas förbundsstyrelse.

I går besökte jag Tierps Centerkvinnor och deras stämma. De hade bjudit in kvinnojouren som berättade om sin verksamhet. Vilken tur att de finns. Jag har träffat dom tidigare när jag varit i Tierp och det var ett kärt återseende. Själv pratade jag om Jämställdhet då det var Internationella kvinnodagen. Vi har fortfarande mycket ogjort då lönerna är högre för män, pensionerna är högre för män, sjukskrivningar är högre för kvinnor, färre män tar ut vab-dagar, fler kvinnor misshandlas än män, fler män är styrelseordförande och fler män är vd:ar än kvinnor. Listan kan göras lång. Hur ska vi komma till rätta med det?

Partistyrelsen har tillsatt en framtidskommitte som ska komma med förslag. Den leds av Annika Qarlsson, ordf i Centerkvinnornas förbundsstyrelse. Jag uppmande Tierpskvinnorna att vara aktiva i det arbetet. En viktig punkt är att kvinnor måste arbeta mer och "tvinga" männen att ta ansvar för det obetalda arbetet.

Men det gäller inte bara att prata och ändra lagar vi måste gör något själva också. Mitt förslag var att driva kampanjen "handla jämställt". Varför lägger kvinnor mer pengar på förbrukningsvaror och män som lägger mer pengar på sällanköpsvaror och inventarier som behåller sitt värde? Något att tänka på som skulle påverka livssituationen, privatekonomin och jämställdheten.

Besök från HallandOla Johnsson, C, Riksdagsledamot, hade besök "hemmifrån". Han bad då Roger Tifensee, som står brévid Ola att presentera sig för gruppen. Roger är ju våran gruppledare i riksdagen. Därefter fick jag den stora äran att berätta om sjukförsäkringsreforemn/Rehabkedjan och de förbättringar som vi i centern vill göra för att människor inte ska hamna i kläm. Jag berättade också om den otroligt konstiga förhandlignstaktik som Fk har när de vill ha mer pengar. När de går ut i media och säger att de ska stänka kontor för att de själva inte klarar att hålla sin budget och att de har begärt för lite pengar. Katastrof från myndigheten!

Fredrick Federley avslutade informationen med att berätta om vår Migrationspolitik och om den stora socialutredningen.
Som tack fick jag pepparrot - jag som kommer från pepparrotsstaden och min mormor och morfar som odlade pepparrot.

Fackligt anslutenVisst är jag fackligt ansluten och självklart med i A-kassan. Det måste man vara och mitt fack är SSR. Har varit det sedan jag var studerande medlem. I förra veckan besökte jag tillsammans med Socialutskottet facket. De berättade bl a om legitimation för kuratorer. De har kämpat med frågan sedan 50-talet. Inte klokt att kuratorer är de enda som inte har legitimation inom sjukvården. Arbetsterapeuter, sjukgymnaster, logopeder, sjuksköterskor, läkare ja alla har  det. Nu är dax att man kan känna sig trygg när man går till en kurator också.

Läkarna vill att kuratorer ska ha legitimation och fler andra yrkeskårer stödjer också förslag. Själv har jag tagit ut en frivillig "behörighet" en auktorisation. Nämnden för auktorisationen garanterar att jag har rätt utbildning, rätt erfarenheter och är duglig i mitt arbete. Kravet på auktorisation var högre än vad man kräver för legitimation känns riktigt bra.

Fk, Fk gamle vän

Nu är det dax igen. Fk slår på stora trumman och får verkligheten att bli lite förvanskad. Alla tror att det i en nära framtid ska försvinna flera lokalkontor av Fk. Verkligheten är att man nu börjar jobba med budgeten för 2013. Ja, 2013. Fk har då fått i uppgift att göra en konsekvensanalys. Resultatet är att de pengar som är föreslagna skulle innebära att man får effektivisera datahantering, eller lägga ner några kontor.

Vi vet alla att tillgängligheten är viktig för de personer Fk har kontakt med. Vi vet att många ärenden kräver gedigen och långvarig utredning alltså behövs det tillräckligt med och kompetent personal. Ärendet är alltså inte avgjort man har börjat diskussionen och vi i centern säger tillgänglighet och rätt antal personal med kunskaper.
Vaför oroar man allmänheten med detta. Vi har inte klubbat 2012 års budget ännu det görs i höst alldelses före jul.

Lyckades hitta en himla läcker bild på en jätteläcker bil. Håll till goda kolla linjerna.
http://www.mentoronline.se/iuware.aspx?pageid=132580&ssoid=134590


RSS 2.0