Utedagis i Skutskär Tillsammans med Clarri...

img_3310 (MMS)

Utedagis i Skutskär Tillsammans med Clarrie, centers stolthet i Älvkarleby kommun besökte jag idag ett Utedagis. Det blåste snålt och vi frös  Clarrie och jag men inte barnen. De lekte eller sov ute i final öar. Siv en av personal gillade sitt jobb. Det var bättre en det detaljrikt styrd kommunanställd.


Jämn könsfördelning utan kvotering

img_0088 (MMS)

Jämn könsfördelning utan kvotering


Vacker bild.

img_1899 (MMS)

I helgen var jag i Loka Brunn med Toots och 2 jättetrevliga kompisar. Det var fantastiskt och jag tycker vi har det väldigt bra. Jag uppskattar att jag kan vara där. Alla har inte råd med det och det kan jag bli verkligt ledsen för. Det enda jag kan göra är att vara generös mot andra. I dag har jag tillsammans med L-O Eriksson och Johan Linander en mycket bra debattartikel om överförmyndighetsorganisationen.(ÖF) http://www.dagenssamhalle.se/artikel/raettssaekra-skyddet-foer-de-svagaste-i-samhaellet-1394 Om du klickar fram så får du se vad vi skrivit. Jag vill verkligen göra något bättre för de med de minsta inkomsterna. De som behöver hjälp med allt behöver också skydd av lagstiftningen att den som hjälper får skälig ersättning.


Besök från Tjeckien.

img_2418 (MMS)

I dag hade vi möte i Talmannens referensgrupp för jämställdhetsfrågor. Per Westerberg leder förstås det och vi har nu planerat att ha ett evenemang som ska uppmärksamma att det är 10 år sedan Fadime dog i "hederns namn". Sen ska vi uppdatera Kvinnorummet i Riksdagen. Byta ut och förändra konsten så att rummet blir ännu mer intressant. Efter detta var det Tjeckiskt parlamentsbesök i socialförsäkringsutskottet. Vi var 5 personer som tog emot dem och berättade om hur vi bekostar våra socialföräkringar inkl pensioner. Med anledning av Talmannes jämställdhetsgrupp så av 16 ministrar i Tjeckien är 1 kvinna. De borde lyssna på det också och inte bara socialföräskring. Som sig bör överlämnade de en gåva. På bilden är det Lars-Arne Staxäng, M, som tar emot. Vi blev självklart inviterade till Tjeckien och jag skulle mer än gärna åka dit. Så vi får väl se om det kan bli möjligt. Var på socialförsäkringsdepartementet och diskuterade aktivitetsersättning, momsfrågan på samordningsförbunden, VAB-intygen, problemen i socialförsäkringen då man pendlar mellan och eller arbetar i flera Nordiska länder samtidigt. Det är 25.000 personer som pendlar mellan Sverige och Danmark och lika många som pendlar till Norge.


Julen är inte klar ännu....

img_4062 (MMS)

En gran något på sned men julen är på G i alla fall men inte riktigt klar i Kungsträdgården. Såg den i dag när jag var på väg till FK eller rättar ett LFC för söderort i Stockholm. Träffaden fler mycket kunniga och engagerade medarbetare som bidrog till att jag uppskattade besöket. det hela var föranlett av att jag uttryckt mig kritiskt över hur handläggarna hanterar sina uppgifter. De ville förklara för mig hur det går till. Visst förstår jag och inser att handläggarna på FK inte har ett lätt arbete. Men det är ju de som fattar besluten alltså är det dom som får kritiken. Brister i beslutet beror ju inte på dom utan på någon av alla andra som är inblandade. Man jobbar med samverkan mellan olika myndigheter så som AF, Vårdgivare, Kommunernas olika verksamheter, företag och det är inte bara en av varje det är många och på varje ställe finns många asntällda. Otydlighet i vilket ansvar som ligger på var och en är ett problem som jag tog med mig. Alla behöver mer utbildning i vad som ska tydliggöras från respektive inblandad för att beslutet ska bli rätt. Bemötandet är en mycket viktig fråga och kommunikation är svårt, det vet vi alla. Här jobbar man på det och att få en tillämpning som är lika över hela linjen. Begreppsförvvirring råder också. Fortfarande använder man sig av benämningen förtidspenison. Det avskaffades för 11 år sedan nu heter det aktivitetsersättning eller sjukersättning. Hur svårt ska det vara? Spännande besök!


Alliansmöte och Bönder

Fattar inte att jag glömde ta kort när jag var på Alliansträff i Bålsta. Vi var i Familjen Erikssons "ladugård" i Brunnsta som i övrigt används väldigt ofta som konferensanläggning. Himla bra ställe. Demokratifrågor, ekonomi, hur bygga och utveckla kommunen och äldre frågor var ämnen de kunde börja hantera tillsammans. Ska bli spännande att de vad det hela leder till. I övrigt upprörs jag fortfarande av att bönderna ska betala tillbaka ersättningar de fått i form av gårdsstöd. Blanketter de fyllt i enligt våra myndigheters rekommendationer som man sedan hara godkänt och betalat ut pengar för. Nu flera år senare ska man betala tillbaka. Det är inte klokt, så här kan man inte behandla företagare. Tog upp det med företrädare för Landsbygdsdepartementet på gruppen i tisdags. Man skyller på EU och jag vägrar hålla med. Svenska staten måste stå för detta för det är ju faktiskt våra myndigheter som förlett bönderna. Oacceptabelt!


Invigning av HjälpmedelsInstitutet

img_2018 (MMS)

I går var jag med när Hjälpmedelsinstitutet invigde sina nya lokaler. Det är en otroligt viktig verksamhet att utveckla och ta fram hjälpmedel. Det gäller dessutom att medverka till att hjälpmedlen används på rätt sätt och att man vet av att de finns. Våra kommuner är inte helt ok på det. Tänk om man visste vilka fina hjälpmedel som finns för att underlätta undervisningen om man ser dåligt, hör dåligt, har koncentrationssvårigheter med mera, med mera. Det finns utveklingspotential vill jag lova. Jag är ledamot i HI:s styrelse ett himla spännande uppdrag. Lite tillbka till rötterna med tanke på Barnhab på Västerås Lasarett och Rehabforum på Lasarettet i Enköping. På gruppen i går bestämde vi att vi vill att den enskilde ska ha rätt att ta del av sina personliga handlingar som finns i Stasi-arkiven. Ett viktigt ställningstagande. Annie var där och sa att hon hade haft en mycket bra dag i Enköping på sin första Framtidsresa. Roligt sa jag som visste att när Urban, Sören och Arne fixar något så blir det bra. När sedan Sparbanken, den bästa banken i världen, erbjuder sina tjänster då är det bara för bra. I dag har jag träffat FK:s utredare som ska ta fram förslag på hur kontakten och kommunikationen mellan oss i Riksdagen och myndigheten sak bli bättre. Ett mycket bra initiativ och jag hade synpunkter framför allt på hur jag direkt kan ringa en person och få svar på mina frågor. Kan inte sitta i kö i dagar för att få en enkel förklaring.


Frukost i Hallsberg  Änligen frukost på mi...

img_0626 (MMS)

Frukost i Hallsberg  Änligen frukost på min väg till Varberg. Upp i ottan och tåget från Enköping med byte i Örebro innan Hallsberg och frukosten. Om 3 tim i Varberg och ett byte i Gbg. I dag handlar det om pensioner och sjukförs bl à. Jag o C är för grundtrygghet med ett golv. Det är inte lätt att konstruera men det går självklart att hitta en lösning. Vi kan ju inte helt gå i från försäkringsmässigheten med SGI men fler behöver skydd vid sjukdom och arbetslöshet. De förändringar vi nu driver igenom visar att det finns luckor. Dessa ska stängas helst spikas igen. Vi ska alla lita på våra trygghetssystem.


Måndag på Öland

img_5228 (MMS)

I går var jag på Öland hela dagen. En givande dag. började med att träffa Personliga Ombud. En yrkesgrupp som få känner till men som gör ett enormt arbete. Kan inte förstå kommuner som fundrar på eller redan dragit in på denna verksamhet. Fortsatte sedan till Skansen ett konferesn hotell som hade spa och en mycket fin restaurang. Dessutom berättade ägaren Stefan att de hade 1250 wiskeysorter. Verksamheten gick bra och han menade att Matlandet Sverige var lysande och sänkningen av matmomsen det kommer att inbringa att fler ungdomar får arbete. BRA! Jag träffade funktionsnedsatta ungdomar som var mycket stolta över att de hade ett arbete. Vi behöver fler platser för dessa ungdomar. Den satsning som vi nu föreslår med 3.000 kommer verkligen väl till nytta är jag övertygad om. Alla behövs om någon skulle undra...... Innan vi avslutade kvällen i Runstens bygdegård och ett allmänt möte fick vi ta del av hur man bemöter äldre på ett äldre boende. Det handlar om något så enkelt som att låte individen bestämma. Lätt att säga men inte lika lätt att genomföra men det jobbar man med på Solhems äldreboende på Öland.Fick en förnimmelse av hur det var när vi startade Westerlunds rehab. Längtade lite till Lasarettet i Enköping då. Nycket trevliga och oerhört givande dagar och på Öland hade verkligen Gunilla Karlsson och hennes partikamrater fixat det hela på ett föredömligt sätt.


Tisdag i Nybro

I dag har jag varit på intressanta besök i Nybro tillsammans med anders Åkesson. Det var en återkoppling till de besök vi gjorde på socialförvaltningen i våras. Berättade för dem vilka förändringar som kommer inom soicalförskringen och fick med beröm godkänt. Sedan besökte vi ett projekt RAMP som handlar om att få personer i arbete, studier eller starta eget. Det är ett EU finanseirat projekt som innebär samarbete mellan många kommuner i området. Diva är ett framgångsrikt projekt de redan driver. Ser fram emot att återvända till Nybro för att se resultatet. Det behövs verklingen nya sätt att arbeta på som griper över gränser. Vi kan inte jobba i stuprör utan i hängrennor. Människor kan inte inordnas i fack man måste se helheten.


RSS 2.0