Barn behöver extra skydd

I går protesterade socialarbetare i Uppsala i samband med kf-mötet. De krävde högre löner för det ansvarsfull arbete de har. Jag missunnar dem inte högre löner och skriver under på att de gör ett viktigt arbete. Speciellt när det gäller barnen. Ska man stanna kvar i yrekt är givetvis lönen viktig men också arbetsförutsättningarna över huvud taget.
http://www.unt.se/uppsala/ilskna-socialsekreterare-i-protest-1649051.aspx

Socialarbetar som har socionomexamen måste krävas för att man ska få arbeta med barn. Dessutom ska man ha lång erfarenhet och dokumenterad beörighet. Akademikerförbundet SSR skriver i ett pressmeddelande att de är besvikna på SKL som inte anser att man behöver dessa krav. Barnskyddsutredningen och Behörighetsuredningen måste blir verklighet, anser jag och centerpartiet, när Regeringen presenterar en propp. Det viktiga är att man inser att alla som arbetar med barn måste ha extra kompetens för att garantera kvalitet och rättsäkerhet. Barn och ungdomar är beroende av att det finns människor som kan, kan mer än andra, för man får inte göra fel. Dessutom måst man följa upp barn som placeras som man ser att det är bra och att barnen/ungdomar mår väl. Om samhället brister i detta sammanhang då är det illa ställt.

En sak är säker jag gör vad jag kan i detta sammanhang. Minns mina egna trevande steg och säger gud förbjude att mina år som nyutexaminerad socionom har skadat några barn. Som tur är fanns det mycket erfarna arbetskamrater som kunde vägleda mig.

Karin slutar

img_1631 (MMS)

Karin Laan slutar på Socialförsäkringensutskottets kansli. Så här fina blommor fick den sista dagen från utskottet. Dessutom hade vi en överraskningsfest för henne. Trevligt till en person som är värd detta. I dag har jag haft besök av 17 företagsamma kvinnor från Bålsta. Det var en presentation av Winnet Sverige. Otroligt bra organisation som är till för att stötta kvinnliga entreprenörer på uppdrag av regeringen via Tillväxtverket och Länsstyrelserna. Jag minns när det hela började med Resurscentra i hela landet. Det var i slutet av 1990-talet och centerns kvinnoförbund hade jobbat länge med den frågan. Maud Olofsson blev också välförtjänt nämnd i dag som en person som jobbat mycket med det under hennes minstertid. Roligt att höra hoppas bara att de tänker på det när man ska lägga rätt lapp i kuvertet. Ställde en fråga till socialföräskringsminstern i går om aktivitetsersättningen. Vad gör man från regeringen för att hjälpa ch stödja dessa ungdomar när det står helt vilsna vid 29 års ålder och ersättningen upphör. Vi jobbar på det var Ministerns svar, ungefär. .


MDH

img_5269 (MMS)

Mälardalens högskola besökte Emil Källström, riksdagskollega och jag i början av veckan. (Emil 2 från vänster.) Jag lärde mig en hel del vid det besöket, tror att Emil redan visste det. De regionala högskolorna spelar en viktig roll i den regionala tillväxten. Man kan anpassa sig efter vad företagen behöver för arbetskraft med högre konmpetens. Det betyder enomrt mycket för tillväxten i regionen. Dessutom får man fler elever. Man höjer på så sätt befolkningens studietid. Vi behöver personer med spetskunskap och det kan MDH stå för. Dessa kunniga personer bidrar i sin tur till att de doktorerar och blir kvar på orten som undervisare. Det innebär hög kompetens på lärae, något som universitsorterna inte håller med. De menar att de statliga medlen ska centreras. så ska det inte alls vara menar centerpartiet. På de regionla orterna med korta vägar till kommuner och företag och närheten till bra projektmaterial att skriva uppsatser om och göra undersökningar i. Hur lätt är det att hitta på de stora universitetsorterna. Alltså mer medel till de regionala högskolor som kan rekrytera elever och som kan visa på resultat och hålla en god kvalitet. Innovation, tillväxt och forskning hör i hop. Centern vill stödja detta och vi jobbar nu för att mer medel ska avsättas till detta. Då om någonsin skulle vi göra ärliga försäk att arbeta bort arbetslösheten. Men dessvärre håller inte hela alliansregeringen emd, inte ens Fp. Men vi centerpartister är uthålliga och trägen brukar vinna. Senare på dagen besökte jag ALI i Enköping tillsammans med min förra kommunala kollega, Monica Hallgren. Oerhört intressant. Fortfarande skickar man ibland för sjuka människor till FK. Men det har blivit bättre låt det fortsätta bli så. De var nöjda med de budgeten som nu ligger där det innebär att ekonomin har löst sig för de flesta. Mer finns att göra och det gäller då rehabiliteringen.bl a.


Erika har namnsdag i dag. Grattis Tove.

img_0642 (MMS)

Erika har namnsdag i dag. Grattis Tove.


S tockholm och Djurgården

i dag har familjen Zander umgåtts i Stockholm. Riktigt, riktigt roligt. Tove och Toots och jag gick en långpromme runt Djurgården och åt brunch Djurgårdsbrunns Värdshus. Hörde på nyheterna om en himla bra grej. Hjärnskadade personer har fått ett intyg/kort som de bär med sig och visar i olika sammanhang. När man har problem med minnet, har svårt att stå i köer o dy visar de kortet och de de möter förstår och man visar respekt och underlättar för dem. Det borde fler kommuner ta efter för det är verkligen att anpassa tillvaron för handikappade personer.

Brunchen uppäten och söndagen ligger öppen...

img_7626 (MMS)

Brunchen uppäten och söndagen ligger öppen. Funderar över varför inte S valde en lika öppen process när de skulle välja partiledare som vi i C. Hoppas nu det gör rätt för vi behöver en opposition som gör att vi kan debattera och få fram vår politik. En välfärd som är värd namnet  eller ett hållbart samhälle med en bra miljöpolitik och lägre lön så ungdomar får jobb och en satsning på företagen speciellt de små.


Situationsanpassat ledarskap. Nu lär jag m...

img_1117 (MMS)

Situationsanpassat ledarskap. Nu lär jag mig att bli bättre som distriktsordförande. Spännande!


Kvinnor i vården

img_7171 (MMS)

Kvinnor i vården


En liten människa och en stor partiledare

img_0013 (MMS)

En liten människa och en stor partiledare


Demonstration i dag

img_6105 (MMS)

I dag demonstrerar man utanför Riksdagshuset för att säga nej till tvångssterilisering. Det handlar alltså om att personer som genomgår könsbyten ska slippa sterilisera sig. Som Centerpartist måste jag säga att jag håller med. Just nu pågår partiledardebatten och det är spännande.


100 år sedan Raul Wallenberg föddes.

img_7148 (MMS)

I går var det 100 år sedan Raul Wallenberg föddes, en av våra mest kända personer i världen. I Sverige är han inte speciellt ihågkommen men han gjorde stordåd då han rädda massor av judar undan nazisternas förintelseläger. Han gjorde en handgriplig åtgärd för att rädda människoliv utan tanke på sin egen säkerhet. En stor människa och en fin förebild. Vi uppmärksammade det i Riksdagen i går med en minnestund i Kammaren. I måndags var jag i Uppsala och besökte Samordningsförbundet. Vilken otroligt viktig uppgift man har att vara första steget tillbka till yrkeslivet efter lång sjukdomstid, eller att aldrig ha varit på arbetsmarknaden. Vi behöver flera rehabiliteringsåtgärder. Ingen människa är den andra lik och vi måste anpassa oss efter människors behov. Hjälp och stöd, rehabilitering och att möta människan där den är är viktigt.


Födelsedagen är över och en ny dag randas....

img_9643 (MMS)

Födelsedagen är över och en ny dag randas. Med den senaste opinionsmätningen i ryggen där C gått framåt  plus 1känns det bra. Ska idag till Samordningsförbundet i Uppsala. Spännande.


Reykjavik i snöstorm

img_1183 (MMS)

Vi, Kenneth Johansson och jag, anlände till Island i går kväll. Snöstorm! Min resväska var kvar i Sthlm, PHU! Fick en god middag av Amassadören och den första genomgången av hur det fungerar på Island. Tänk ett land med 320.000 invånnare. Började dagen idag med ett besök på Alltinget och en träff med Välfärdsutskottets v ordf. Det har i princip samma frågor att driva som vi har.Skillnaden är att de för 3 år sedan kunde "gödsla " med pengar . Dvs före finanskrachen. Nu är det andra bullar. Fortsatte sedan till Rikssjukhuset som följdes av ett besök på en Canserrehab. Den var till 70% ideellt finansierad. Otroligt! Där bjöds vi på en Isländs specialitet till lunch "skyr", gott. Välfärdsdepartementet stod sedan på dagordningen. Otroligt intressant att höra hur de nu drar in på allt. Men de har en strategi som märks tydligt och det är att de sämst ställda får mest. Rätt! Ett privat drivet äldreboende avslutade dagen. Hrafnista var namnet och det bodde drygt 600 pers där. Från början enbart för sjömän och deras anhöriga men nu för alla. Det finn mycket lite äldreboenden på Island så det var eftertraktat. .Vi har blivit mycket väl mottagna och vi är uppskattade besökare. Liselott Widing från Ambassaden har varit med oss hela dagen. Vi är tacksamma för det.


Dax att börja jobba igen.

img_9402 (MMS)

Nu har de lata dagarna visat sig på alla högar och obesvarade mail. Alltså hög tid att börja jobba igen. Ska nu bl a förbereda mig inför Kenneth Johanssons och mitt 2 dagarsbesök på Island. Konstaterar också att det finns många viktiga områden att jobba med. I UNT idag läste jag om Tierp och att det gäller att sätta barenen främst när det gäller att de ska få en bra uppväxt och när det gäller att placera barn i ett hem bättre än föräldrahemmet. Det borde verkligen inte vara någon tvekan om att barnen i vårt land ska ha det bra och alltid komma i första rummet. De borde alltid ha en egen "försvarare". Reportaget om stickmyggorna påminner om att följa upp min motion om att motverka dem på både lång och kort sikt. Men vi genomförde ju en hel del inom det sociala området som är "mitt" förra året och som idag har blivit nya lagar. Några exempel: Höjda högkostnadsskydd inom öppenvård och för läkemedel Samtidigt uttag av föräldrapenning Förenklad jämställdhetsbonus Kortare karenstid för vårdnadsbidrag Höjda bostadsbidrag Förbättring av bostadstillägg till pensionärer Förändringar i sjukförsäkringen


Dax att lämna Sälen.  Nu är vi på väg hem ...

img_9856 (MMS)

Dax att lämna Sälen.  Nu är vi på väg hem igen. Tillbaka till verkligheten igen. Ska bli spännande att se hur opinionen förändras nu när V har fått ny partiledare. Det har ju blivit förbättringar i socialförsäkringen nu vid nyår. Ska bli intressant och se vilka förändringar det blir.


RSS 2.0