Centern går framåt o uppåt

img_0471 (MMS)

Ja, i dagens DN/Ipsos mätning gick Centern uppåt. Läs gärna http://www.dn.se/nyheter/politik/rodgrona-nara-egen-majoritet På bilden är vi på väg in i Hov på Jamtli i Östersund för att äta lunch. Jag har nyss haft ett seminarium om pensioner. Det var en mycket intressant och livlig diskussion. Vårt pensionssystem är bra. Det förutsätter att vi känner till det och att vi själva agerar åtminstone lite för att få pengarna att växa. Det viktigaste är dock att vi arbetar. Av det skälet måste fler få chansen att gå från sjukskrvning till yrkeslivet, fler ungdomar måste komma ut i yrkeslivet tidigare och framförallt de måste få arbete. Vi behöver ha fler företag som vill satsa och det gäller att informera vilket möjligheter riksdagen beslut om för att låta företagen pröva personal. Vi måste sänka arbetsgivaravgifter och underlätta för företagare. Vi behöver färre AP-fonder som får mer muskler att förvalta våra pengar och arbetsgivarna måste inse att äldre arbetskraft är ekonomiskt försvarbart att ha kvar för att lära upp yngre. Sänkta ingångslöner för ungdomar är viktigt.Som sagt det finns en del att göra. Centern driver dessa krav men får inte riktigt gehör. Det måste bli en ändring på både det ena och det andra.


Grön rehabilitering Var i dag på ett semin...

img_2087 (MMS)

Grön rehabilitering Var i dag på ett seminarium som var mycket bra i Ås och Fröjas gröna rehabilitering. Patrick B Millet, docent o forskare i grön rehabilitering, var där o berättade om sina studier. Det finns verkligen evidens på detta område. Frågan är varför är det inte rumsrent? Den klassiska medicinen måste nu ge vika o inse att utmattningssyndrom läker med hjälp av den gröna rehabiliteringen. Dessutom ger den återgång i arbetslivet minst lika bra eller bättre än annan rehabilitering har visat sig ge. Alla Rehabformer är bra o det måste finnas fler att välja på. Vi människor är ju inte stöpta i samma form.


Tiggeri

Diskussionen om att förbjuda tiggeri på våra almänna platser har väckt stor uppmärksamhet. Stefan Hanna, C, kommunalråd i Uppsala, tycker förslaget är bra och vill införa det i Uppsala. I dag har Stefan en insändar i UNT där han ytterligare förklarar sitt ställningstagande. 
http://www.unt.se/debatt/i-uppsala-behover-ingen-tigga-1778816.aspx

Johan Linander, C, v ordförande i Justitieutskottet initierade det hela och sammanfattar det kort så här:

- Det är de som organiserar tiggeri för egen ekonomisk vinnings skull som vi vill komma åt, inte tiggarna.

- Det finns två svenska rättsfall där personer dömts för människohandel för tiggeri.

- Det finns flera andra fall med starka misstankar men där det inte har gått att bevisa, bl.a. eftersom de som utnyttjas för tiggeri inte vill eller vågar prata med polisen.

- Även i Oslo och Helsingfors finns samma organiserade tiggeri.

- Det är inte alltid så enkla förhållanden mellan utnyttjad-utnyttjare, inte sällan är de släktingar och ofta inom den romska gruppen.

- Det är inte sällan så att person med funktionshinder utnyttas för de får mer pengar när de tigger.

- I Sverige är det mycket få barn som utnyttjas eftersom socialtjänsterna har varit snabba på att omhänderta barn som tigger. I många andra länder utnyttjas ofta barn eftersom de också drar in mer pengar.

- En del fall kan omfattas av redan befintlig lagstiftning om människohandel, men eftersom det inte alltid krävs något aktivt tvång så faller en hel del fall utanför vår nuvarande lagstiftning.

- De personer som sitter och tigger kommer ofta från fruktansvärda förhållanden i sina hemländer. De kanske till och med tycker att det är bättre att sitta och tigga här i Sverige, de får åtminstone mat för dagen. Det betyder dock inte att vi ska acceptera att någon annan som organiserar tiggeriet tar pengarna och bara ger den tiggande precis vad han eller hon behöver för dagen.

- Givetvis kommer inte insamlingar (Rädda Barnen, Frälsningsarmén m.fl.) att omfattas.

Jag anser att förslaget är bra då det stödjer utsatta personer.


Kenneth avtackas som riksdagsledamot. I gå...

img_3334 (MMS)

Kenneth avtackas som riksdagsledamot. I går då Talmannen avslutade riksdagen avtackade han dem som ska sluta. En var Kenneth Johansson, som varit ordf i Socialutskottet. Han blir nu Landshövding i Värmland. Han lämnar efter sig ett tomrum när det gäller våra trygghetsfrågor. Valfriheten håller han högt o det måste vi fortsätt med. För C är det självklart att ingen ska bestämma över oss utan vi ska ges valmöjligheter för att själva kunna forma våra liv för oss och våra nära o kära och för det vi tror på. I dag har jag  varit på ISF och fått redovisat om PPM. De som är aktiva o själva tar hand om sina PPM pengar klarar sig bäst. Många alltför många bryr sig inte och de skulle tjäna på att ha bättre koll.  Vi fick också information om uppdraget att titta på assistansersättningen. Här saknas kunskap om rätt personer får rätt ersättning av rätt myndighet. Bra diskussioner som kommer fortsätta.  Har också varit i V-Ås och träffat DRO och gruppen som ska ta fram förslag på hur vi ska få Rd- ledamöter från alla län.


Linköping, Tärnsjö o Skokloster ..... Det ...

img_8364 (MMS)

Linköping, Tärnsjö o Skokloster ..... Det händer så himla mycket hela tiden. Var i Linköping i tisdags em. Träffade landstingsgruppen där och berättade vad som är på G inom sjukförsäkringsutskottet o socialutskottet. Det mesta berör ju landstinget också. Bra dialog. Bl à sa man att lönebidraget behöver höjas. Jag håller med. Ska personer med nedsatt arbetsförmåga få en chans på arbetsmarknaden o långtidssjukskrivna o långtidsarbetslösa så är det en bra grej. Mer satsning på rehab behövs o de skulle jobba för det.  Senare på kvällen kommenterade jag på TV4, att invandrarföräldrar och svenska dito ska ha samma föräldraförsäkring. Vi ska inte göra skillnad på folk o folk. 360 dgr ska tas ut innan barnet är 2 år resten 120 dgr får nyttjas till barnet är 8 år. Anders Åkesson, vår man i Trafikutskottet, o jag var i Tärnsjö på frukostmöte om väg 56. vi vill att den vägen ska breddas med förtur. Idag var jag på ett himla givande frukostmöte i Skokloster. Denna pärla när det gäller utflyktsmål i närområdet. Man kan få allt..... Företagandet blomstrar och turister borde strömma dit....Det värmer ett centerhjärta.


Kajsa Kök får miljöpris

img_7053 (MMS)

I dag har jag ätit en oslagbar god mat. Centerkvinnorna i Uppsala län delar ut miljöpris till Kajsas Kök i Uppsala. Hon har i 17 år drivit sin verksamhet. Har idag 35 anställda och använder sig av lokalproducerade råvaror och följer årstiderna. Miljötänk på hög nivå. En otroligt trevlig och sympatisk person som dagen till ära var klädd i grönt med servietter i exakt samma nyans. Så trevligt. Med vid utdelningen var även Maria Masooni, välkänd matkreatör. Hon berättade om hur viktig maten är. Matlandet Sverige som Landsbygdsminster Eskil Erlandsson, C, driver har givit resultat. Det mräks på många sätt. Men det måste gälla över allt. Ska vi ha Europas bästa mat ska det inte bara vara på stjärnkrogar utan också på vägkrogar och travernor och sist men inte minst även på äldreboende och skolor. Vi har en del att göra vi politiker i kommuner och landsting. Närproducerade råvaor och närlagad mat är två viktiga ingredienser för att få en bra matkultur. Kajas Kök är en väridg miljöpristagare och Maria M är en bra matambassadör.


Kristianstads högskola 3 bäst i landet.

img_0392 (MMS)

De regionala högskolorna håller god klass. Vi centerpartister försvarar att de regionala högskolorna ska få vara kvar. Alla i Alliansen delar inte vår uppfattningen dessvärre. Nu visar det sig att vi har rätt Kristianstads högskola blev efter Handels högskolan i Sthlm och Universitetet i Lund utnämnd av skolstyrelsen till 3;dje bästa ekonomutbildning. Så vi ska inte lägga ner högskolorna i landet det gör en enorm nytta för utbildningsnivån i landet och för näringsliv och tillväst i regionen. Tove tog sin examen i internationell ekonomi där i förra veckan. Det hela kulminerade med public defense i fredags. Mormor och jag lyssnade på presentationen från 8 arbeten. De var självklart redovisade på engelska och jag ska tillstå att fackorden gjorde det lite knepigt att förstå allt. I lördags var det dax för "gratifikationen" i kyrkan. Högtidligt! I dag har Tove börjat sitt yrkesliv på Sparbanken i Kristianstad, Nu börjar hon på riktigt att tjäna in sina pensinonsrätter. Hon är bara knappt 23 så hon lyssnar på mamma och etablerar sig tidigt på arbetsmarknaden för pensionens skull......


Utfrågning av arbetsskada.

img_5584 (MMS)

Utfrågning av arbetsskadeförsäkringen. En otroligt intressant öppen utfrågning som SFU har anordnat. Det visar sig att det forskas för lite. Fk hanterar ärenden som om det bara gällde industrijobb och hantverksjobb där män är aktiva. Hög tid att vi gör något åt detta. Vi Centerkvinnor drev på för att få en mer könsneutral försäkring och när den nya reglerna kom trodde alla att det skulle bli så. Men, nej det blev inte så. ISF har nu tydliggjort bristerna och det är hög tid att vi gör något.


Nationaldag i Enköping

img_5655 (MMS)

Det var traditionsenligt firande av Nationaldagen i Skolparken i Enköping. Center hade ett tält där och samtalade med alla som gick förbi. Jag var där i en timme innan bjudningen i Westerlundska gården.  När jag var i Skolparken var det en dam som klagade på den kommande motorbanan. Hon gillade inte att C stödde det. När jag förklarade att den skulle användas till utprovning av nya bilmodeller, test av miljövänliga material, träning av räddningspersonal m m och inte varje dag med högaljödda racertävlingar. Hon sa att jag hade fel. Men i det har jag inte. Hon ville ha ett nytt hotell och satsningar på en det ena en det andra- Men då måste vi ju får föer att stanna i staden och det kan Motorbanan bidra med. Så lätt kunnde jag ju inte övertala henne. Men,....Pratade en stund med en g:a arbetskamrat och med diverse andra trevliga människor. På bilden är det trevliga slut och Centertältet tas ner för denna gång. I Westerlundska Gården var det som vanligt mycket folk. Jag tror att det var 1999 som jag infördet denna sommarbjudning i Westerlunds trädgård. Jag var KF.ordförande då och tyckte att vi skulle tacka våra organisationer, företagare, samarbetspartners med flera på ett enkelt och otvunget sätt. Det är en trevlig tradition nu,


RSS 2.0