Hellre järnväg än banker

 I dag skriver Johan Örjes, Landstingsråd, och jag på UNT debatt om att det finns lösningar som gör det möjligt att satsa på infrastrukturen som Järnvägen runt Mälardalen.

http://www.unt.se/debatt/hellre-jarnvag-an-banker-1759051.aspx


Hedersrelaterat förtryck i skola. En mycke...

img_1858 (MMS)

Hedersrelaterat förtryck i skola. En mycket kompetent panel har bidragit till att seminariet i Riksdagen i dag. Har blivit väldigt intressant. Man har tydligt sagt att det gäller att nå föräldrarna. Det är svårt hur får man föräldrar att gå till skolan? Hur kan man som svensk lärare nå en utländsk förälder? Det är jättesvårt fråga. Men det är inte tillåtet och man måste med alla medel motverka att ungdomar blir utsatta. Ge inte upp! Det gäller att skydda våra ungdomar - alla barns lika värde.


I dag har fam Zander varit vid Sveriges lä...

img_6378 (MMS)

I dag har fam Zander varit vid Sveriges lägsta punkt. Den finns i Kristianstad och ligger 2,41 m under havsnivån.   Vilken tur vi har i Sverige som har rent vatten i överflöd. Kom i håg förra året då det var scouternas Jamboree i Kristianstad och alla var enormt förvånade över att det fanns hur mycket rinnande vatten som helst. Det fanns vattentoaletter. Alla från Afrika t ex trodde dom kommit till paradiset. En viktig uppgift är att jobba för en rent vatten i hela världen.


En underbar morgon på många sätt. Började ...

img_8103 (MMS)

En underbar morgon på många sätt. Började dagen med Rotarymöten vid Forsby kvarn i Fjärdhundra. Trots att kl bara var 6 hade 25 pers infunnit sig. Underbart o väl värt ett längre besök med långfika vid dammen. Blev väldigt nöjd i onsdags då HD presenterade sin dom om hur den bortregränsen i Sjukförsäkringen ska tolkas. 2,5 år är inte hugget i sten för slut på sjukpenningen o överföring till Af. Med de  förtydligande som vi gjort har tolkningen blivit mjukare precis som vi lagstiftare avsåg. Äntligen! Undrar vad de rödgröna ska klaga på nu?


Socialförsäkringen i Sverige är stabil

Har tagit del av mediarapporteringen om socialförsäkringen i Sverige kontra övriga OECD-länders. Den har verklingen varierat över tid. Börjar vi jämföra från 1930-talet då den var usel i Sverige så har den varit mycket högre från 1950-talet och är det fortfarande.  Tittar vi på arbetslöshetsförsäkringen har den sedan 1940-talet varit högre och har nu kommit på samma nivå eller något under. Arbetsskadeförsäkringen gjorde  en dipp 1960 och sedan 1990-talet har den varit lägre.

De slutsatser man drar om den kraftig försämring stämmer inte. Däremot är det intressant att se hur ersättningen har varierat över år. För oss i Centerpartiet har vi alltid förespråkat en grundtrygghetsförsäkring. Det gör vi i dag också men vi kan tänka oss ett system som liknar pensionssystemets. Det vill säga en grundnivå som sedan via olika försäkringar, som t ex tjänstepensionen betalas in av vårt löneutrymme, kan förvaltas väl och stiga.

Utredningen som drar sina felaktiga slutsatser måste ifrågasättas. I utredningen finns inte en enda nationalekonom. När det handlar om ekonomi borde det vara den första att ingå i gruppen. Vad är det som påverkar våra inkomster och vad ska våra ersättningar fylla för funktion. Det ska vara en kortsiktig inkomstkälla gärna med ett högre belopp de första månaderna för att sedan sjunka. Det måste finnas morötter att ta sig tillbaka till yrkeslivet, helt eller delvis. Vad motiverar dig till att provjobba, testa din kropp eller din förmåga? För min del och för många andras fyller ju ersättningen/lönen en viktig del. Jag säger bara jobbskatteavdrag och att vi inte förlorar på att arbeta utan får en högre trygghetsersättning då vi arbetar, ett plus alltså.

Frågan för en centerpartist är hur kombinerar vi eget ansvar med tryggheten och säkerheten i att samhället tar ansvar när du behöver! I de "generösa" länderna har det ju visat sig att pengarna inte räcker utan man får dra ner på den ekonomiska tryggheten. Vi Svenskar skulle inte klara det, men sanningen är att vi inte har något annat alternativ om vi vill ha en ekonomi i balans. Men sånt tänker inte sociologer på utan där skulle det finnas en nationalekonom.

Ny mötesplats för SKB och slutför aret av ...

img_1006 (MMS)

Ny mötesplats för SKB och slutför aret av kärnbränsle har just öppnat Vi behöver få diskutera, ifrågasätt och få fakta om slutförvaret av kärnbränslehanteringen. Jag är emot kärnkraft kommer att medverka till att alternativa bränslen ska  slå ut kärnkraften. Inget kärnkraftsverk ska någonsin behöva byggas igen. Målet är miljövänliga förnyelsebara energikällor. Men nu finns avfall och då måste det tas om hand på bästa sätt. Forsmark är lämpligt anser SKB o jag kan hålla med så här långt. För allmänheten finns nu information att få i sjöbodn Skonaren i Öregrund. Kan rekommendera alla ett besök där.


Besök av Hjalmar Branting elever.

img_2159 (MMS)

Besök av Hjalmar Branting elever.


Veteranerna eller fd riksdagsledamöter bes...

img_6574 (MMS)

Veteranerna eller fd riksdagsledamöter besöker Rd i dag. På bilden Richard Nordin ung o ny i Rd. Dessutom   Karin Söder, Ingegerd Oscarsson fd Rd- ledamöter som alla känner väldigt väl. Jag ska berätta om vad vi gör på pensionsområdet, socialförsäkringen o familjepolitiken där Centerkvinnorna tog ett jättebra föräldraförs program.


Framtidsbygget?! I kväll ordnade ideprogra...

Framtidsbygget?! I kväll ordnade ideprogramgruppen ett intressant seminarium i Riksdagshuset. Himla intressant. Frågan var om Centern hade något berättigande i Svensk politik. Föredragshållarna var av olika uppfattning- intressant! Någon tog avstamp i historien o menade att vi ska tillbaka till 60-talet. En annan sa att vi skulle bli landsbygdspartiet. Tänk nytt tänk framåt sa en annan. Ja man fick verkligen bilda sig en egen uppfattningen. Intressant


Temadag om intellektuellt funktionsnedsatt...

img_2276 (MMS)

Temadag om intellektuellt funktionsnedsatta föräldrar


RSS 2.0