Rösta om Palestina

I dag ska vi i riksdagen rösta om Palestina ska erkänna som fri stat. Som vanligt går meningarna isär. Centern vill att Palestina ska bli självständigt men alla allianspartier håller inte med. Centern får heller inte formulera beslutsatsen vilket ställer till problem. Läs Kerstin Lundgrens, C och utrikespolitisk talesperson, artikel i dagens Aftonblad där hon tydligt formulerar vår ställning.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article15845471.ab

Tänk om det vore så enkelt att bra säga Ja! eller Nej! istället måste man läsa vad det är beslutsformuleringen säger. Centern vill i alla fall ha Palestina självständigt och med dagens beslut och FP:s medhåll har vi kommit betydligt närmare. Trägen vinner. Politik är det omöjligas konst!

Rösta på Arne Wåhlstedt

Nu är det dax att vi uppskattar offentligt anställda som förstår hur viktigt det är med ett gott företagsklimat i en kommun. Arne Wåhlstedt är näringslivschefen i Enköpings kommun som verkligen gjort skillnad. Många, många företag har etablerats i kommunen och han ligger bakom alla. Arbetslösheten i kommunen är låg och hans slogan är " Våga vägra lågkonjunktur". Självklart har han haft en mycket bra arbetsgivare. Under Centerns ledning i kommunen lade man grunden till denna satsning och man hade det goda omdömet att ge Arne Wåhlstedt den possition han nu har och har haft sedan starten.

Gå in och rösta på Arne!
http://uppsala-lan.svensktnaringsliv.se/arne-wahlstedt-0

Arbetslöshetsersättningen

Det är angeläget för oss i Centern att vi kommer fram till ett gemensamt förslag till en ny allmän arbetslöshetsförsäkring. Vi jobbar med det i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Den ska innefatta fler än i dag, den ska ha ett högre tak och den ska ha ett golv en "grundtrygghet" känns de ingen som något centern drivit i många år......

Så här sa jag i TV4 här om dagen.
http://www.tv4play.se/program/nyheterna

Arbetsskade- och arbetslöhetsersättning

I dag har vi möte med socialförsäkringsutredningen och är nu inne på att diskutera arbetsskadeförsäkring och arbetslöshetsförsäkringen. Himla intressant. Vad gäller det första är jag övertygad om att det måste vara lättare att få ersättning även inom "kvinnodominerade" yrken. Det kan inte bara vara byggjobbare som får arbetsskadeförsäkring. Varför får aldrig personer med utmattningssyndrom arbetsskadeförsäkring? Vi har en del att lära av Finland, Danmark och Norge de har kommit längre.

À-kassan var nästa kapitel då det handlar om det vi Centerpartister vill, att fler ska omfattas; exv studenter. Ersättningen ska ha ett grundnivå sedan någon form av tjänsteersättning och slutligen en frivillig del. Taket måste höjas och ett golv dvs grundtrygghet måste finnas. Den lägsta nivån måste vara lika som sjukförsäkringen.

Spännande diskussioner!


Academikum.

Nu är det snart en vecka sedan jag besökte Academikum i Uppsala. Ett avknoppat företag från Uppsala Universitet som förmedlar kontakter och arbete till akademiker. Det gäller nyexade och de som blivit arbetslösa när de arbetat i många, många år. De lyckas med sitt uppdrag och mellan 60 - 70 % får t. v arbete.

Jag besökte en byggbod och där arbetstränade nu Eva som har en akademisk examen från Slovakien. Hon trivdes och de med henne enligt Ckrister till v på bilden. Mikael Persson till h äger Academikum, vi fortsatte till elever som gick Korta Vägen och nu pluggar svenska. Intressant. Det värmer i mitt hjärta att de verkligen kan få hjälp o stöd. Branschförmedlingar är som sagt bäst. Det visa flera oberoende organ och resultatet talar för sig själv.


Landsbygden är outnyttjad

I dag besöker Eskil Erlandsson, Landsbygdsminster och partikamrat med mig, Enköping och Landsberga gård i Örsundsbro. För oss i centern är det viktigt att hela landet kan leva och att landsbygden kan försörja folk som vill bo där. Då är givetvis bonden viktig och grunden till det decentraliserade Sverige. I Uppsala län har vi många verksamma på landsbygden. Trots att Uppsala är landets 4 största stad har de en stor landsbygd och i Enköpings kommun är det lika dant många lantbrukare. Läs debattartikel i dagens UNT.
http://www.unt.se/debatt/

Landshövdingar

Under torsdagen åt jag Rotarylunch tillsammans med våra nya landshövdingar. Margareta Pålsson, Skåne och Västernorrlands Magdalena Andersson besökte riksdagen. De trivdes i sina nya uppdrag och hade inga problem med att vara opolitiska.

På utskottet innan lunchen hade vi besök av FK:s GD Dan Eliasson. Han berättade om sänkta sjukskrivningar och förbättringar i administration omorganisation. Det som jag inte gillade var att 13 servicekontor ska stänga. De är dåligt besökta och man ska i stället bemanna upp där det är köer och väntetider. Varför ska alltid servicen utanför tätbefolkade tätorter utarmas? Gillar inte myndigheternas sätt att missgynna landsorten och att motverka att hela landet ska leva!


Sluta rök!

I dag har det varit frukostmöte i Riksdagen. Det handlade om rökningens faror. Tänk att folk inte fattar hur farligt det är. Men det finns starka krafter inom tobaksindustrin som verkligen gör vad de kan. Det gäller allt från tobaksodling, de som arbetar med detta, upphandlare, distributörer, cigaretttillverkare, förpackningsindustrin och ja alla andra som lever på detta. Man menar att det skulle vara katastrof för de länder där tobaksindustrin finns om det inte fick fortsätta. Vad skulle t ex hända om man gjorde om odlingslandskapet till att producera mat!? Men det vill man inte man vill tydligen från tobaksindustrin döda människor. Varje år dör miljoner och åter miljoner människor p g a rökninge. I dag säger man dessutom på nyheterna att fler tjejer röker i Stockholm och att det har lett till att fler kvinnor får lungcanser och det beror på rökning. Sluta rök!!!!!!!!

Vet ni att tobaksindustrin mutar och lockar ungdomar med häftiga cigarettaskar och bjuder ungdomar på fester där ciggen är gratis allt för att tvinga in dem i tobaksberoendet. Katastrof! Vi har verkligen gjort en del i Sverige när det gäller att försvåra för rökare. Inte röka på allmänna platser, inte sälja till minderåriga och höjt tobaksskatten. Men mycket mer kan göras. Följ upp mer vilka ungdomar som röker runt och i skolan. Kolla affärerrna så de inte säljer till minderåriga och höj skatten ännu mer..........

Som sagt ett bra frukostmöte samtidigt som det är upprörande.

 

 


Frukost och middag

I går morse var det frukostmöte i Bålsta. Intressant och trevligt som vanligt.Jag känner mig verkligen välkommen dit och det är roligt. Håbo hus expanderar och bygger nytt. Det ska bli för 60+ och sedan kommer det mindre lgh d v s 1:or som bl a vänder sig till ungdomar. Tennisklubben är framgångrik och det är representanter därifrån som syns på bilden. De producerar framgångrika ungdomar som verkligen kommer att märkas framöver. Ska bli spännande att hålla koll på. De bjöd in alla som ville pröva på tennis till öppet besök d 23/11 mellan kl 8.30 -10.30. Funderar faktiskt på att åka dit. Det var länge sedan jag spelade och då var det roligt.

Kvällen bjöd på en god middag tillsammans med Reumatikerförbundet. Vilken diskussion det var. De vill ju bl a ha möjlighet att ha sjukersättning/sjukskrivna 10% eller så. Allt för att kunna träna/rehabilitera sig så att de orkar och kan arbeta resten av tiden. Tror att vi nog ska kunna enas om dessa förändringar i de förslag som kommer från den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, där jag sitter. Vidare diskuterades att AF måste hjälpa funktionsnedsatta/handikappade att få arbete. Reumatikerna vill jobba, kan jobba, och är bra men då måste de få hjälp och stöd att hitta arbetsgivare som är villiga att anställa. Alla de åtgärder i form av sänkningar av arbetsgivaravgiften, tak på sjuklönekostnader, ökat lönebidrag, med mera måste företagen få veta så att de inte känner oro för att kostnaderna ska bli orlimligt höga. Som sagt vi i centern vill att Af ska konkurrensutsättas. Branschförmedlingar vore inte fel, snarare tvärt om, de skulle fylla en viktig funktion. Sedan pratade vi givetvis om hur sjukvården fungarar eller snarare inte fungerarar. Mycket finns att förbättra. Pensionerna var också på tapeten. De olika utredningar som är på G är intressanta framför allt den som gäller pensionsåldern.


Besök på Fyrisskolan

I dag har jag varit i Uppsala och på Fyrisskolan. Hade med mig en pryoelev Edit Vilhelmsson vars mamma är kommunpolitiker C i Nora. En urtrevlig tjej. Det var Svenskt Näringsliv som har ordnat besök där företagare ska träffa UF företagare. Jobbet.se var företaget och ägaren Sofia Skäringer berättade och pratade med eleverna. Himla bra. Eleverna var hänförda.

Sofia sa bl à att vi politiker måste marknadsföra det vi gör för företagen. Det gällde nedsättningen av arbetsgivaravg för att anställa ungdomar. Visst hon har rätt. Frågade ungdomarna om de trodde att de skulle få jobb efter skolan. Ja, men det skulle bli svårt. I Uppsala län tycker 57 % av ungdomarna att politiker gör för lite när det gäller ungdomsarbetslösheten. 21%
av ungdomarna är arbetslösa i C-län. Vi måste göra mer. Centern vill konkurrensutsätta AF som jobbet.se. Ändra och underlätta företagandet. Införa introduktionslöner och samverkan mer mellan högskolor och universitet och yrkeslivet är nödvändigt.

Som sagt det finns en del att göra och det är nödvändigt.

Kan inte fixa bild det går inte idag. Något fel.


Kanada

Nu hemma efter en intensiv vecka. Först i Ottawa o sedan Toronto. Mycket har handlat om migration och hur de tar emot och inlemmar nya till landet. Det delas mellan staten o regionerna. Kan alltså skilja en hel det. Ett öppet land. Mycket sker med ideella org. På ett organiserat sätt. Bra ide.
Socialt har vi det nog bättre vad gäller pensioner, äldreomsorg, föräldraförskring, barnomsorg med mera. Nu hemma. Skönt trots allt!


RSS 2.0