Långsiktigt hållbart

Det hållbara valet är vad som kännetecknar Centerpartiet. Vi centerpartister tror på personligt ansvar, likvärdiga möjligheter och positiv framtidssyn. Det går inte att göra snabba klipp eller förändringar. Vi kan bli mycket bättre på att förklara för alla vad vi menar. Oppinionssiffrorna ska och måste bli bättre. Nu kommer det att hända grejer. Har varit på 2 kanonbra "peppar" dagar. Härligt. Nu hem och på kräftfest. Kan livet bli bättre?


Engelska, motioner och middag

I dag möttes jag av en nätt liten hög utanför dörren till rummet i riksdagen. Budgeten för 2013/nådiga luntan. Dagen fortsatte med ett par motioner innan lunchen. Motionerna handlade om komplementär alternativmedicin. Engelska tillsammans med Brian igen. Jättebra!
Kollade alla mail och försökte besvara dem. Inte lätt då de är frågor som är väldigt personliga och detaljerade. Men ett svar är man skyldig att ge. Har personen tagit sig för att skriva förväntar de sig ett svar.
På gruppmötet berättade Anna-Karin Hatt, minister på ett mycket kunnigt och engagerat sätt vad hennes budget handlade om. Bäst? Tror det är bredbandssatsningen som är viktig för en levande landsbygd. Sen var det allianshrupp och mer budget med framför allt Anders Borg. Inget nytt under stjärnorna.
Dagen avslutades med middag på Rosenbad tillsammans med Ulf Kristensson, soc förs minister. Tänk att jag får vara med om detta! Otroligt!


1 år med Annie

Nu har Annie Lööf varit centerledare i exakt 1 år. Hon har haft det tufft, kan man säga. Men alla ska ju prövas och det har sannerligen Annie gjort. Hon är enormt bra. Kunnig i centervärderingar och centerpolitik. Klockren i analyser om framtidsfrågor och vägval för politiken som gör skillnad för folk. Jag ser och vet det, centermedlemmar ser och vet det, hennes närmaste omgivning och politiska med och motståndare ser det. Men nu gäller det att hela svenska folket också ser och förstår. Det är vi centertrogna som har en skyldighet att jobba utåtriktat så alla blir varse.
När vårt ideprogram och framtidsagenda och kommunikationsplan är klar då vänder det och allt blir tydligt. Då känner alla igen sig de gamla värderingarna finns där men i ny tappning.
På bilden Annie i en hemvans miljö- talarstolen.


Landstinget 150 år

Var på landstingets jubileums mottagning i går kväll. 150 år inte dåligt. Mats O Karlsson har skrivit en jubileumsbok. Intressant dokumentations av hur demokratin har förändrats. Det tog nästan 100 år innan en kvinna kom in. Nog har landstingets uppgifter vuxit lite väl mycket det behöver ändras.
Tillställningen var i Upplandsmuseet och den var riktigt bra. Värd ett besök för både stora o små. Håller på ett helt år.
Erik Weiman höll ett bra öppningstal.


Ledningsregementet

Besökte i dag Ledningsregementet i Enköping tillsammans Alliansens 3riksdagslrdamöyrr från länet. Ett mycket bra besök med en trevlig o engagerad person som hnat på rätt plats i livet. Det var regementets dag och många ungdomar på besök och massor att titta på, även för oss.


Regeringsförklaringen

I dag har alla i Kungafamiljen deltagit i Riksdagens högtidliga öppnande. Först var vi i kyrkan, som på bilden, och sedan i kammaren. Kungen önskade oss ledamöter valda av Sveriges folk ett bra år. Ser fram emot det.

Riktigt jobbigt när Talmannen hade minnesstund över de tre ledamöter som avlidit under sommaren. Livet kan släckas snabbt och alldeles för tidigt.

Regeringsförklaringen var riktigt bra för centerns del. Yrkeshögskolor, ivesteringsbidrag till företag och sänkt bolagsskatt, mer till utbyggnad av bredband, satsningar på miljön. Några få av alla viktiga saker som vi i centern kan känna oss stolta över. Trägen vinner........Budgeten presenteras i sin helhet på torsdag.


Kvinnor kan

I går firade Enacom, företagsamma kvinnor i Enköping/ Håbo, sitt 10-års jubileum. 1998 startade det hela med en motion inlämnad av mig själv tillsammans med Ulla Hellström, Gunilla Karlsson o Monica Hallgren som nu är ordf i nätverket/ föreningen. Då - 98 hade Maud Olofsson,c, senare partordför o näringsminister, som sakkunnig i den tidigare borgerliga regeringen drivit på för att Nutek skulle jobba med att uppmuntra kvinnligt företagande. Jag var v ordf i Centerkvinnornas förb styrelse och drivande i dessa frågor.

Ett lokalt recurscentrum bildades på en projekttid på 3 år och så bildades Enacom. För att lyfta fram banbrytande kvinnor har man skrivit en jubileums bok. Intressant! Talare på firandet var Arne Wåhlstedt, marknadschef, Enköpings kom och Gunvor Engström, fd vd Företagarna o bl landshövding i Bohuslän. Mycket bra. Annie Lööf, c, näringsminister hade skickat en hälsning som jag överlämnade.


Företagandet får pengar i BP13.

Nu kan alla verkligen se att Annie Lööf, C, och Näringsminister driver på i företagsfrågor. Sänkt bolagsskatt, inte centerns första förslag vi vill sänka Arbetsgivaravgiften. Men om de andra tre säger nej är bolagsskatten bättre än inget.

Ett investeringsstöd till nya företag eller till företag som vill utvecklas är verkligen ett centerförslag som jag själv skrev en motion om förra året. Man får helt enkelt investera en del av vinsten i bolaget och slippa skatt. Perfekt!

Som sagt det börjar hända saker inom näringslivet och det tack vare vår minister. Inom miljöområdet ångar Lena Ek på och får satsningar. Anna-Karin Hatt får investeringar inom bredband o gör ett jättelång. Säga vad man vill men Centern gör skillnad!

Nu återstår bara bra satsningar på lantbruket också.


Höj à-kassan

Anders Borg sa i gårdagens Eko-intervju att han inte vill höja arbetslöhetsersättningen. Det skulle bli färre arbeten då och färre skulle söka arbete. Fel anser Centern. I dag får de som tjänar under 20.000 kr 80 procent av sin lön i arbetslöhetsersättning. Tjänar man mer får man mindre. Viktigt att känna trygghet även när man tjänar mer menar C. Då vågar man byta arbete, arbetsmarknaden blir flexibel och ungdomar får chans att komma in på arbetsmarknaden. Vem vågar byta jobb o riskera att enl LAS vara först att gå om man blir uppsagd. Höjs Arbetslöhetsersättningen vet man att man kan vara trygg i 3 månader o då kan man skaffa ett nytt arbete. Alltså Anders Borg har fel!

Bilder visar arbetsplatsen hemma i trädgården i dag. Har dock inger med À-kassa och arbetssökande, tvärt om här finns alltid arbete, hur mycket som helst och det är flexibelt.


Socialförsäkring i ständig förbättring

På väg till konferens om hur socialförsäkringen ska bli bättre på att rehabilitera personer tillbaka till ett arbete. Hur ska arbetsförmedlingen, försäkringskassan, kommunen och landstinget kunna arbeta tillsammans. Det är hög tid att riva alla hinder och se personen på samma sätt. Inte skylla på varandra och påstå att det är någon annans uppgift. Slå ihop Af o Fk först o främst. Använd olika metoder som Folkhögskolornas "förrehab o medverka till att fler företag kan erbjuda arbetsträning. Allt är möjligt bara man vill.

Bilden visar Swebuss hållplats i Enköping. Flygbussen till Arlanda.


Tjejmilen

Igår var det fax för tjejmilen i Sthlm. Så klart skulle vi, Tove och jag, göra reklam för Centerpartiet. Att springa är långsiktigt hållbart och det innebar att vi verkligen sprang milen. Tove hade tiden 50:26 och jag 65:56. Riktigt ok tycker jag.


RSS 2.0