Socialförsäkring

Har i dag skrivit en debattartikel till Västmanland om sjukförsäkringen. Anledningen är att en framstående centerföreträdare i U-län lämnar Centern och går till Socialdemokraterna.  Motivet är att centern lämnat de svaga vi får inte gehör för vår politik i riksdagen. 
Jag har beskrivit att vi gör skillnad. En förändrad socialförsäkring som hjälper personer tillbaka till arbete i stället för att i 5, 10 eller 15 år leva på sjukpengar. Vad ger det för pensioner o hur mår människan?
Sjukförsäkringsreformen var omvälvande o det tar tid med stora nödvändiga förändringar. Allt har inte varit bra o därför har vi gjort förbättringar, förändringar och förtydligande. Men vi vill göra mer förbättringar vilket gäller vårdköer, mer rehabilitering och satsningar på företagshälsovården.
Har suttit vid skrivbordet hemma hela dagen . Förutom att jag tog en joggingtur på lunchen. 
I kväll började julstöket. Ska bli en riktigt fin jul. 

2 dagars avslut i riksdagen


I går i riksdagen var det en ovanlig dag. Började med ett samtal med Ànders W Jonsson och en utvärdering av året och tankar om året som kommer. Vi har ett bra läge i Uppsala län. Flera kommuner med mycket starka och profilerade ledare som Marie Willén, Heby och kso, Jakob Spangenberg, Östhammar och kso, och Catarina Deremar, Tierp och gruppledare och landstingsrådet Johan Örjes. Men det finns fler ingen nämnd och ingen glömd. Jag vet att de kommer att göra ett bra valår o med tur och skicklighet kan vi få fler som styr i kommuner i vårt län. 
Själv kommer jag att jobba med landsbygdsfrågor knutet till jobb för sjukskrivna och för ungdomar. Företagande som skapar jobb är också någor som ligger mig varmt om hjärtat. Min uppgift i socialförsäkringsutredningen och i pensionsgruppen är också viktigt och tar tid. 
Sen smet jag iväg till frissan och fortsatte med att städa kontoret och plocka ihop det jag behövd hemma för att kunna jobba under helgerna. 
Glögg med kompisarna, en lång votering o sedan grupp med 
Annie. Kvällen avslutades på bio i Enköping, Hundraåringen, som Sparbanken bjudit in till.

I dag har jag varit på begravning och tagit farväl o tack till Sven-Hugo Pettersson, fd kso i Enköping. En stor man som betytt mycket för kommunen och för min start i det politiska livet.

Möte o möte

I dag har jag haft förbundsstyrelse med Centerkvinnorna. Partistyrelsen hade också sammanträde o la fast valprogrammet. Får säkert en uppdatering om det i morgon på gruppen.

Jag fixade så att Centerkvinnorna höll till i riksdagshuset i dag. Det var jättebra att ha lite luft och inte sitta som sardiner i riksorganisationens lokaler. 
Vi pratade om förslaget till programmet för jämställda pensioner. Blev godkänt! Det är jag som har lett en grupp som tagit fram förslaget. Nu ska det ut till Centerkvinnornas avdelningar o genomgå en remissrunda. Vi har bl à föreslagit att alla delar av pensionen ska delas mellan makar som har gemensamm barn. Det handlar om inkomstpensionen, premiepensionen och tjänstepensionen. Om pappan, för han är hemma minst med barnen, får lov att avsätta pensionsrätter till partnern som är hemma vad väljer han? Jo självklart att få valuta för pengarna och stannar hemma. Bra, eller hur. Alla tjänar på det barnen som "får" två föräldrar, föräldrar som delar föräldraskap och mammor som får högre lön o därmed mer pension. Enkelt! 

På vägen till Stockholm fick jag förstå stå i morse, sedan ringde damfrisören o sa att hon var sjuk o när jag skulle lyssna på ett telemöte bröts samtalet. Tänk att det inte finns täckning mellan Bålsta o Kungsängen. Resten av dagen var som tur bra. Lyssnade till och med på riksdagskören o slottskören då de sjöng julsånger.

En dag i samhällets tjänst

I dag har jag sett lucia i RD. Jättefint och vackert. Hade sedan ett möte om  min valplanering. Det börjar bli hög tid för det nu. En massa trådar om bra medarbetare, utspel o hjärtefrågor är viktiga saker som ska lösas.
Fondspararnas förening, med vd Pia Nilsson i spetsen, träffade mig o Emil Källström, rdl kollega, och Mattias Danielsson pol sak. Vi var helt överens om att göra något för att stimulera det privata sparandet och att PPM behövs för kommande generationer. 
Innan voteringen i dag skrev jag i  kondoleansboken för Nelson Mandela. Känslosamt! 
Kvällen avslutades med ett riktigt bra distriktstyrelse möte i Uppsala. Den 6/2 fastställer vi riksdagslistan. Måtte den vi vass o bra. Sänkt budget tak!

Det ska bli skönt med julledighet. Man far o flängt vet knappt var man år. Just nu på väl Handelsbanken för en trevlig kväll med Julmys o trevliga vänner. 
Har i dag blivit lite upprörd över de rödgrönas sätt att hantera budgeten. Nu skulle de verkligen markera att vi har en minoritetsregering. De satte sig till o med upp emot Talmannen. Sånt tycker inte jag man ska få göra ostraffad. Men det finns ingen straffskala för dumheter. Jo, svenska folket kan visa dem att en 20- årig överenskommelse bryter man inte. Alltså rösta inte på någon av partierna i den rödgröna röran eller deras  bundsförvant SD. 

Jag började dagen i Uppsala. Åkte bussen dit för att börja diskutera valkampanj med en kunnig person. Det ska nog bli bra det här. Miljö, jobb/ företagande o landsbygd det ska vi driva. Så håll i er nu börjar vi värma motorn för att kunna starta lätt o sedan bar öka.
Vargar o media

Man kan undra vad vargar o media har gemensamt? Kanske en gåta! Nja inte riktigt. I dag har vi fattat beslut om rovdjursproppen. Äntligen har vi kommit till punkt med bevarandestatus och etnisk föryngring o tillväxt för varg, lo, björn, järv och kungsörn. Nu har dom "bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet" som EU bestämt. EU har sina konstiga benämningar. I allafall tycker jag att beslutet var bra. Sossarna vill utreda mer och naturknuttarna vill bestämma tillsammans med Naturvårdsverket. Ingen längre långbänk tycker jag. Vill bli av med det här för det kommer alltid upp när jag besöker vissa delar av länet. Och de klagar på Eskil Erlandsson och Lena Ek. Det är ju dina ministrar säger dom så du måste väl kunna prata med dom och påverka dom. Jag kan båda sakerna men jag får inte bestämma allt. Men Gud vad bra det skulle bli......bra.........,eller........?????? 

Så fick jag springa till tåget igen. Massor med handlingar som jag släpar på. Hinner aldrig läsa men jag visar i alla min fina exklusiv ryggsäck. 
Så skulle ju segern om rovdjursproppen ut till media. Jag tycker det är svårt. UNT och Radio Uppland o TV 4 tar ju bar in om man bor o Uppsala. Jag räknas inte till länet när jag kommer från Enköping. Vi har i alla fall en tidning (EP) man kan lita på. Måste hitta någon ingång till Unt o radion o Tv: en.


Arbetslöhetsersättning

I dag har hela dagen inneburit jobb med den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Himla intressant o spännande. Jag är faktiskt med och skapar historia. Men jag undrar om vi kan enas??? Ska vi ha sökmöjligheter eller ska det vara arbetad tid eller ska det vara inkomst eller. Ja det är inte lätt o vem ska ha hand om det hela och hur länge ska man få ersättning och vad ska vara golvet och vad ska vara ersättningens tak? Mycket är det. 
Innan jag åkte hem träffade jag tre pers och fick feed back på Centerkvinnornas förslag till jämställda pensioner. Det börjar arta sig. 
Annorlunda att vara i Riksdagen en måndag. Det är ganska tomt då. Jag var ensam i min korridor. 


På bilden riksdagskpmpisen Göran Lindell som jag var till Sydafrika tillsammans med. Vi besökte bl a Robbyn Island där Mandels suttit fängslad. Träffade en av Mandelas nedgångar som nu var guid i fängelset. 

Debatt i Kammaren


I dag började debatten i kammaren kl 09.00. Det var klart och tydligt att vi  har olika uppfattningar om sjukförsäkringen, pensionerna och föräldraförsäkringen. Vi höll på till 16.30 ca. Många bra replikskiften. Sjukförsäkringsreformen har funnits i 5 år. Ca 64.000 färre har sjukpenning o ca 190.000 färre har sjukersättning. Det är bra o de allra flesta arbetar. Men visst finns mycket mer att göra på rehabiliteringsområdet och när det gäller att få ner köer till sjukvården och att arbeta förebyggande. Kvinnor är mer sjuka än män o det måste vi hitta metoder för att minska. Inte enkelt. 
Hann sedan precis till middagen med toppkandidaterna till nästa års val. Kursen pågår t o m söndag. 

På bilden muggen med kaffe i kammaren o sjukvårdsministern.
Elvira - projektet på besök

I dag har jag haft besök av Elvira-projektet från Enköping. Åtta intresserade personer som tillsammans med sina ledare fick sig en duvning av hur Riksdagsarbetet går till. De lyssnade på debatten i kammaren från läktaren. Närmast på bilden syns Marianne Stål som är en av ledarna.
 
För övrigt har jag besökt Alecta i dag och fått mer information om tjänstepensionen. Tjänstepensionen kostar inte mer för den arbetsgivare som anställer en äldre person. Det är viktigt att ta till sig då man ibland i debatten får höra det. Vi i Centerpartiet jobbar för att vi ska ha en flexiblare arbetsmarknad där vi ska vilja, våga och kunna byta arbete även när vi blir äldre. Det är en viktig del i att kunna få ett lättare arbete så att vi kan arbeta längre upp i åren. Att höja pensionsålderna är en nödvändighet och då ska det inte stupa på att arbetsgivarna tror att de ska kosta mer i tjänstepnsions avsättning för personer som närmar sig 60 år ålderna. Dessa perosner har ju en erfarenhet som är guld värd och borde verkligen visa att de betalar sig att anställas.
 
 

RSS 2.0