Maramö och Vargar

Nu är det bestämt att Annie Lööf tillsammans med de andra 3 partiledarna i alliansen ska träffas i Maramö. Det är Annies hemort och där ska man smida planer inför framtiden. Angeläget och bra att det blev av.

Nu ska man få skjuta vargar denna vinter. Det är 16 som ska skjutas för att beståndet ska kunna bli mindre inavlat. Det ska dock inte skjutas något i Uppsala län vad jag förstått. Men skjuter man några i länen runt Uppsala län så påverkar det oss på ett positivt sätt och det är bra.

I Aftonbladet i går stod det att Annie Lööf var skakad och därför hade hon beslutat att välfärdsprogrammet inte skulle presenteras  i Örebro på kommundagarna. Hon är inte skakad tvärt om hon tar befälet och bedömmer att vi ska diskutera idéprogrammet. För mig är det att vara ledare att bestämma vad som är viktigt och att rporitera rätt. Hon är bra och vet precis vad rörelsen behöver. Kan det vara mindre skakigt än det. Aftonbladet har fel!


Gjutet i betong

I dag har jag o Alliansens ledamöter i Uppsala län besökt kommunledningen i Enköping. Vi samtalade om vad som är angeläget i Kommunen. Det gällde infrastrukturen, Veckholms skjutfält, näringslivet, byggnationen/arkeologiska o utgrävningar.

Lunchen serverades på Westerlundska gården, en oas i Enköping, där Dr Westerlund verkade under tidigt 1900-tal. Han lanserade rehabilitering och var på sin tid världsberömd. Vi fick en genomgång av närlingslivet i i kommunen och det blomstrar. Intressant att en tydlig strategi under flera år verklingen ger resultat när det gäller att få arbetstillfällen till kommunen. BAHCO, den stora industrin i Enköping lades ner 2007 och 275 arbetstagare fick gå. Då satte man till alla medel och och i dag finns fler ahundera nya jobb. Det går om man vill!

Vi besökte Con-Element AB och vd Håkan Evengård visade och berättade om företaget som gjuter element, bl a allt till Friends arenas nya fina hotell. Företaget startade 2011 och fick en stororder direkt. Det har gått otroligt bra. Nu märks det att efterfrågan har mattats men föetaget ser med tillförsikt på framtiden.


 


Stig-projektet

Bilden visar när Carl-Arne Larsson avtackade projektledningen och utvärderarna och de medverkande ungdomarna Josefin och Daniel.

I går förmiddag var jag i Heby och tog del av utvärderingen av det 2-åriga projektet Stig. Det handlade om att  hjälpa och stödja ungdomar mellan 18-25 till ett "innanförskap" d v s att lämna "utanförskapet". Det är ett samarbete mellan kommunen, försäkringskassa, arbetsförmedlingen, samordningsförbundet och landstinget. Otroligt intressant och mycket goda reslultat. Av de 50 ungdomar som varit med i projektet hade 80 procent av dem svåra psykiska problem. En av tjejerna som var med berättade för en fullsatt aula att hon redan 2007 då hon slutade 9:an sökte vård för att få hjälp. Men det tog till 2011 innan hon fick diagnosen Adhd och fick förra året börja mediciniera för sin panikångest. Hon är påväg till ett arbete, har egen bostad och nu en egen ekonomi och lever inte längre i ett destruktivt förhållande.

En kille som hade haft ströjobb efter 9:an. Var "skoltrött" sa han. Berättade hur jävligt det var att inte ha ett jobb man blir så seg allt går i saktare och saktare takt. Kom in i projektet fick förtroende för de som arbetade där. Började träna styrketräning och fundera över vad han skulle vilja göra med sitt liv. Till slut insåg han att man måste ha en utbildning. Men vad. rörmokare? Nja! men han testade under en vecka på ett företag och det verkade ju vara roligt. Han går nu rörmokarutbildning och ska snart ut som lärling och tycker att det är det bästa jobb som finns. Livet har återvänt och nu går det inte sakta längre nu rullar det på.

 Varför måste man ha projekt för att samarbeta mellan myndigheter? Varför kan man inte göra det ändå. I allas yrken ingår att verka för personens bästa men man bara skjuter över till andra. Vi måste ändra vårt samhälle. Det måste bli slut med stuprör vi vill ha hängrännor. 

 Varje person som hamnar i ett livslångt utanförskap med allt vad det innebär kostar samhället 225.000.000 kr. Det visar utvärderaren. 5 år försent inträde i yrkeslivet, som tjejen ovan, kostar samhället 2.400.000 kr. Har vi råde med det? Nej! Centerns satsning på att minska ungdomsarbetslösheten är med andra ord livsnödvändig. Varför håller inte alla med om det?


Tv-licens på på surfplattor

Detta är min TV på riksdagen. Den håller jag koll på debatterna i när jag sitter på mitt rum och arbetar i stället för att vara i Kammaren.. Den kan användas till vanlig TV-tittande också förstås. Men nu gäller det hur vi ska finansiera public servic. Så här tycker centerpartiet och jag.

Jag tycker inte att TV-avgiften ska tas ut som en "apparat-avgift".Det finns en bred uppslutning i samhället kring idén om behovet av en av såväl politiken som marknaden oberoende radio och TV i allmänhetens tjänst. Samtidigt är en finansiering som är stabil och förutsägbar över tiden grunden för en oberoende radio och TV. Därför är det inte, som idag, rimligt att koppla TV-avgiften till hushållet när ”mottagningsapparaten” inte längre bara är TVn som står i vardagsrummet eller för den delen datorn eller surfplattan, som Radiotjänst nu vill tolka lagen. Förslaget från utredningen om public service som presenterades i höstas, den så kallade Public service-kommittén, föreslog en finansiering genom en avgift på skattsedeln. Det är ett förslag som till stor del liknar vad Centerpartiet tidigare föreslagit, att via skattsedeln ta ut en public service-avgift/medieavgift av alla skattebetalare. När det gäller själva public service vara eller inte vara så är bevarandet av en politiskt och kommersiellt oberoende public service med ett brett programutbud centralt för Centerpartiet. Vi värnar ett starkt public service med en mångfald av olika programtyper. Högkvalitativa samhälls- och kulturprogram har för oss en självklar plats i utbudet, men också sportsändningar och breda underhållningsprogram.

Om uppdraget för public service skulle snävas av och de enbart skulle tillåtas att sända smala program som andra aktörer på mediemarknaden inte gör, så skulle folkligheten falla bort. Färre skulle sannolikt ta del av utbudet och då skulle också folkbildningsfunktionen minska. Det är inte minst viktigt ur ett demokratiperspektiv att många tar del av utbudet. Den granskande journalistik som sker inom public service har en stor betydelse för att belysa hur samhället fungerar.


Betalningstid av fakturor

Så här utblommade är de blommor jag fick av Tove och Leu för exakt en vecka sedan. Men tulpaner håller sig länge om man vattnar och det gör jag. I dag har för övrigt snacket gått om när företagen ska betala sina fakturor.. Det gäller att "vattna" företag också så att de vill och kan verka länge. 

Man ska betala fakturor så fort som möjligt. Man ska inte behöva vänta i 2 månader eller mer för att få ut pengar för det man utfört, en tjänst eller sålt för eller liknande. Nej, det måste räcka med en månad för att sköta denna administration. Småföretagen eller fåmansföretagen kan inte vara bank för de stora företagen. Det är ju småföretagen vi vill satsa på för det är ju de som är framtiden och kan växa och skapa nya arbetstillfällen.  Dessvärre har jag förstått att företagarnas olika företräder inte är av samma uppfattning, vilket förvånar mig.

 

En annan sak är "köttskatten" som idag har diskuterats och föreslagits. Det kan inte vara sant!!!!!!!!!!!!! Vi behöver ingen skatt på kött av glada grisar. Kanske skatt på miljöfarliga produkter i stället.


Egenanställning

Anders Åkesson, C, och riksdagsledamot gjorde mig sällskap på ett mycket intressant besök i dag. Anders kommer också att medverka på vår distriktsstyrelse o prata med oss om Idéprogrammet. Det finns mycket att förändra, ta bort o lägga till.
Frilans Finans heter bolaget om har egenanställda. En mycket intressant anställningsform där FrilansFinans sköter administrationen o företagen har F-skatt o arbetar med det som de kan. En inkörsport till företagande. Men givetvis behöver de också ett bättre skyddsnät. À- kassa får de inte då de har F-skatt. Men det finns fler saker som jag tar med mig till Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Som sagt centern behövs den Svenska regeringen.


Kris.......

Visst är det jobbigt med dåliga, usla, opinionssiffror. Säger man något annat så luras man. Intressant att läsa media i dag efter Annie Lööfs medverkan i Agenda. Expressens Statsvetare recenserar olika. Någon säger hon "klarar sig bra" andra att hon " var .....glad över att få prata om något annat". Di säger att det är bra för C. Nu kommer partistyrelsen att skriva om programmet o då kommer det att bli som medlemmarna vill. Jag har varit på många möten i mitt distrikt o engagemanget kan man inte ta miste på. Har nog aldrig varit med om något liknande. Bra, roligt o en garant för ett livfullt partiarbete i framtiden. Annie kan inte göra allt det är konstigt att man kan tro det från vissa distrikt. Centern kommer att gå stärkt ur detta!

Bilden är från Jvs i Uppsala väntar på Anders Åkesson, C, rdl o vi ska göra studien hos egenföretagare.


RSS 2.0