Grisbonde


Cykeltur för levande landsbygd

I går var centerföreträdare i Enköping på cykeltur. Med i trampandet var landstingsrådet Johan Örjes o Jag som Riksdagsledamot. Syftet är att slå ett slag för fler o bättre cykelvägar. Att koppla cyklingen till kollektivtrafiken är viktigt inte minst för välbefinnandet o för att underätta att ta sig t o r arbetet på ett billigt o bra sätt.
Turen gick till Humelsta 9 km från Enköping. I strålande sol o lätt vind var det en enkel tur. Väl framme besökte man pizzerian som nu finns i den gamla bensinmacken o Humelstabaren. När vägen drogs om o den nya motorvägen öppnade lades macken o baren ner o affären också. I byggnaden finns nu en frisör, taxistation, städfirma o pizzeria. Salladen var god o kaffet o glassen. Ägaren var nöjd med verksamheten. Han sålde också lite annat typ det som finns i en närbutik.
Så viktigt att detta finns så folk kan o vill bo kvar när service finns på nära håll. De boende verkar uppskatta företagarna då det är ett 70-tal pizzor som säljs varje dag. Detta är ett ypperligt bevis för att landsbygden kan leva. Om kommunen är lätt att ha att göra med är det inte svårt att vara företagare vilket pizzaägaren sa.


Jobb o Miljö

I går var centerns distriktsordföranden på seminarium o en av programpunkterna var med vår nye chefsekonom, Martin Ådahl. Han sa att våra viktigaste frågor att driva och förtydliga är fler jobb och förbättrad miljö.

Jobben handlar om att få fler i arbete o då måste vi ha fler arbetsplatser. Vi måste skapa förutsättningar för nya branscher o nya företag o växande företag. Bort med andra sjuklöneveckan och sänkta arbetsgivaravgifter, inte försämra 3:12-reglerna utan låta företagarna tjäna pengar, behålla sänkta avgifter för ungdomar, införa lägre ingångslöner o kombinera med lärlingsanställning, inför riktig lärlingsutbildning alla måste inte ha högskolekompetens på en gång, skapa möjligheter till bättre kontakter mellan student o arbete under studietiden, mm. Varför är det så svårt att få gehör för det. Vi måste göra något nu, nu!

Jobb är i nutid och miljöåtgärder, klimatet är på längre sikt. Vi är bra på det i Sverige i EU hyfsat men vår stora, stora uppgift är Kina, USA, Afrika det vill säga de stora kontinenterna o nationerna. Man måste tjäna på att vara miljö o klimatsmart. Varför driver vi i Sverige inte det mer. Det handlar om att behålla bilen men driva den med miljövänlig energi. Enkelt uttryckt. Alltså inte hindra tillväxten, inte återgå till självhushållets tid. Annie Lööf för fram dessa krav så tydligt o bra. Kan rekommendera alla nyfikna att lyssna på henne.

Om inte Centern driver dessa frågor vem ska annars göra det. Vi måste, måste bli fler så vi får mer muskler så vi får igenom våra nödvändiga krav. Sverige o världen behöver det.

På bilden syns våra distriktsordförande förutom jag som tog bilden.


RSS 2.0