Vilken häftig dag

Har i dag varit med om
Något mycket ovanligt o jätte intressant. Leif Zetterberg en ovanligt bra o genuin centerpartist boende i Övergran har inbjudit till ett seminarium syftande till att göra bra val och att göra ännu bättre efter valet. De som var med var inga lättviktare utan personer med erfarenhet och kunskap. Maud Olofsson, Anders Källström, Bo Dockered, flera statssekreterare, ett statsråd, företrädare för media, styrelseproffs m fl. Vad vill de se av centerpartiet, vad vill samhället se och vart är vi på
Väg? Hur ska Centern bli intressantare, varför vet inte folk vad vi faktiskt gjort.? Maud Olofsson sa att Lov, Rut, avregleringen av apoteksmonopolet, försäljning av medicin i affärer  har varit väldigt bra. Tillgänglighet, fler kvinnliga arbetsgivare o bättre för landsbygden det har centern drivit bl a. 
Ta debatten mot SD och ifrågasätt deras tvivelaktiga påståenden. Inget av de de säger är sant. Vi klarar oss inte utan invandring. 25% av alla läkare är invandrare, vem kör tunnelbanan och vem städar centralen o vem jobbar i kiosken på kvällar o nätter? 
Vill vi ha landsbygden till konsumtion eller produktion? Jag vill konsumera dvs plocka bär o svamp och promenera. Men jag vill köpa kött, ägg och mjöl som har producerats. Viktigt att se att det är två saker som ändå hänger ihop. 


Himla roligt att träffa Maud Olofsson, Åsa Torstensson o Kent Johansson

59år

Vilken dag. Börjar med sång, kaffe o paket när kära maken o dottern uppvaktade på födelsedagen. Sen bar det av till Stockholm o partiledardebatten. Lyssnade o tittade på tv för jag satt på mitt rum o gick igenom posten o svarade på en massa mail. Ringde Unt och Radio Uppland om min fråga till socialministern. (Man hade sagt något om den på Radio Uppland enligt Mamma.) pratade med EP och UN om seminariet som Leif Zetterberg har ordnat i Övergran i morgon, torsdag till fredag. Han har lyckats få dit Maud Olofsson, vd i LRF Källström och tvgurun Scherman och Per- Ola Eriksson en av centerpartiets tidigare ledare m fl. Jag ska dit o höra vad de har att säga om valåret 2014. 
Annie Lööf var himla bra i partiledardebatten. Hon är bekväm i sin roll nu, Hon kan sin centerpolitik och hon är säker i sadeln. 
Hade besök från Rasbokil om hur dålig posten är som inte vill samarbeta med ICA om post i butik. Vi ska sätta åt posten som är en dålig myndighet.
Tåget hem var försenat en halvtimme!!!! Helt otroligt!
Firades av Mamma på kvällen. Jag vill fylla år flera dagar det är kul.

Childhoodarmband var presenten från dottern.

Det politiska spelet

Nu är det supervalår. 2014 ska vi välja vilka vi vill ska representera Sverige i EU den 25/5. I september ska vi välja folk till riksdag, landsting och kommuner. Alla partier laddar nu och det gäller även centerpartiet. I dag har jag tillsammans med centerns riksdagsgrupp fått mig en riktig omgång i vad som komma ska. Mitt i allt tycker jag det ska bli jättekul. Gillar valrörelser!
Det är jättekul att få vara på gator o torg, i debatter o utfrågningar. Det är så himla mycket jag skulle vilja göra bättre. 
Har i dag kommit underfund om att man ska ha målbilder. En målbilder är att C i Enköping ska ha fler mandat än i dag. Jag som inte ens står på kommunisten- vad kan jag göra?

 Får fundera på det.
Vill behålla min Riksdagsled.
Efter valet vill jag att man ska säga att jag varit tydlig i mitt budskap o att centern blivit tydligare. 
Undrar om jag får någon semester i sommar? En vecka vore bra så jag kan få åka till Sälen och ta en tur på fjället. Det gillar jag fast det är val. Men säger de som vet: nu blir det hårt jobb varje dag till den 21 september.

Ungdomsfälla

E-cigaretter en ungdomsfälla

Vi vet att tobak markant ökar risken att drabbas av allvarliga sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och kronisk lungsjukdom. Ändå görs långt ifrån tillräckligt för att förebygga rökning. Det är hög tid att vi nu reglerar försäljningen av e-cigaretter och samtidigt lagstiftar om dold försäljning av tobaksprodukter, skriver fyra riksdagsledamöter från Alliansen.
I dagens samhälle har jag o Tre rikdagskollegor en mycket angelägen artikel. Henrik Ripa, M, Johan Phersson, Fp o Magnus Sjödahl, Kd och jag har samma åsikt. Ungdomar ska inte röka!
I övrigt har jag varit i Riksdagen i dag o ägnat tiden till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Nu sitter jag på tåget till Södertuna slott där mina partikompisar har varit hela dagen. Vi ledamöter ska duvas i hur vi ska jobba i valrörelsen. Undrar vad jag ska göra då jag inte varit med? Men natten är lång o i morgon fm har vi också tid innan vi återvänder till riksdagshuset.Valplanering

Kändes riktigt kul att åka till Riksdagen i dag. Tåget kom i tid, gick i tid och kom fram i tid. Bingo! Dessutom fick jag sitta.
Första mötet var med 3 mycket spännande personer. De är intresserade av att testa en modell i Uppsala län som ska leda till innovationer och kluster som ska vara miljövänligt o skapa arbeten. Framför allt för landsbygden. Kan bli riktigt bra. Min vapendragare och politiske sekreterare ställde upp och träffade dom så jag slapp vara ensam. Mattias är en "ängel". 
Det var lugnt på Riksdagen ännu har det inte kommit i gång. Då hinner man ha möte som detta och fundera lite djupare på saker o ting. 
Fortsatte sedan med att ha planeringsmöte med C läns ombudsman och kommunikatören i regionen. Nu är planen för utspel och aktiviteter grovskissade månad för månad till dagen D den 21/9. Pirrigt och himla roligt.
Mellan varven pratade jag med Expressen om pensioner och ringde olika samtal bl a till hemtjänsten för min svärmors del. Tror det löser sig. När jag besökte henne på sjukhuset så ville hon flytta till Enköping. 
Som sagt en varierad dag som avslutades med att hela familjen var hemma o åt middag tillsammans. Unikt!

Fråga till Statsrådet

Det är som en dålig historia. I dag har jag jobbat hemma. Har bl a skrivit en fråga till Socialministern om hur man kan skydda patienter från att bli filmade o tv-sända utan att de o deras anhöriga har givit tillstånd. Jag vill att man ska ändra lagstiftningen så vi kan känna trygghet när vi är i sjukvården. Tystnadsplikt och sekretess måste gå före yttrandefriheten o kommersiell filmning som sen alla människor kan se.

Har också ringt massor av samtal, svarat på mail och skrivit repliker till EP om pensionsfrågor. 

Sen ramlade min svärmor och jag är nu på akuten med henne. Timmarna går men kön är lång till röntgen. Landstinget i Uppsala slipper skadestånd


När jag har läst om fallet vid Akademiska i Uppsala blir jag fundersam. Jag själv är ju kurator o har i hela mitt yrkesliv arbetat inom sjukvården. Det viktigaste har alltid varit att leva upp till tystnadsplikten o inte yppa något om patienter. När jag läser om ärendet som nu blivit friat i Tingsrätten undrar jag om yttrandefriheten ska gå före tystnadsplikten. Min tidigare kollega i Riksdagen Lennart Levi, MD, PhD, Professor em i psykosocial miljömedicin/Emeritus Professor of Psychosocial Medicinen, är också fundersam o uppmärksammar mig på detta. Hoppas inte sista ordet är sagt.  Vad anser ni andra som läser detta?

Landstinget i Uppsala behöver inte betala skadestånd till dottern som såg sin döende pappa på tv. Och sjuksköterskorna som lämnade ut sekretessbelagda uppgifter om honom har inte brutit mot tystnadsplikten, enligt en dom i Uppsala tingsrätt.

Marie Ström (Läkartidningen)

I ett av avsnitt i tv-serien »Sjukhuset« syns en 58-årig cancersjuk man som vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Två dagar senare avlider han. Kort efter hans död ser hans dotter och fru honom på TV 3 och hör två sjuksköterskor prata om hans allvarliga tillstånd.

Enligt de anhöriga hade varken de eller mannen lämnat något godkännande. Via den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa krävde de Uppsala läns landsting på 375 000 kronor i skadestånd. Landstinget hävdade å sin sida att man inte brutit mot lagen – och Uppsala tingsrätts dom, som kom den 23 december, gav dem rätt.

Landstinget behöver inte betala något skadestånd. Tingsrätten anser att målet handlar om en inspelning och sändning av ett tv-program, och då gäller yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Sjuksköterskorna har inte begått något brott mot tystnadsplikten trots att de röjt sekretessbelagda uppgifter. Detta eftersom de har meddelarfrihet enligt YGL, vilket innebär att de får lämna uppgifter – även sekretessbelagda – för publicering.RSS 2.0