Cykeltur för levande landsbygd

I går var centerföreträdare i Enköping på cykeltur. Med i trampandet var landstingsrådet Johan Örjes o Jag som Riksdagsledamot. Syftet är att slå ett slag för fler o bättre cykelvägar. Att koppla cyklingen till kollektivtrafiken är viktigt inte minst för välbefinnandet o för att underätta att ta sig t o r arbetet på ett billigt o bra sätt.
Turen gick till Humelsta 9 km från Enköping. I strålande sol o lätt vind var det en enkel tur. Väl framme besökte man pizzerian som nu finns i den gamla bensinmacken o Humelstabaren. När vägen drogs om o den nya motorvägen öppnade lades macken o baren ner o affären också. I byggnaden finns nu en frisör, taxistation, städfirma o pizzeria. Salladen var god o kaffet o glassen. Ägaren var nöjd med verksamheten. Han sålde också lite annat typ det som finns i en närbutik.
Så viktigt att detta finns så folk kan o vill bo kvar när service finns på nära håll. De boende verkar uppskatta företagarna då det är ett 70-tal pizzor som säljs varje dag. Detta är ett ypperligt bevis för att landsbygden kan leva. Om kommunen är lätt att ha att göra med är det inte svårt att vara företagare vilket pizzaägaren sa.


Kommentarer
Postat av: Bertil

Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (L.I.S.) funkar inte 2013

Just för att ett område ska kunna pekas ut som ett landsbygdsutvecklingsområde i strandnära lägen alltså (LIS). Måste ett stort antal kriterier som anges i miljöbalken vara uppfyllda.

Dessa kriterier anger bland annat att reglerna ska tillämpas mycket restriktivt i miljöbalken. Som att det måste finnas vägar och bussförbindelser till dessa sjöar annars går det inte att genom föra detta.

Finns det en tätort inom 9 km avstånd då räknas inte det som en landsbygd. Det måste finnas bil vägar till sjön. Annars får man inte igenom ett LIS-område överhuvudtaget.

Man kommer aldrig att få bygga i glesbygden just för att det finns för lite hus vid sjön och dåligt med vägar där. En kommun kan peka ut ett LIS-område.

Det är Länsstyrelsen som har det slutgiltiga ordet på hela LIS processen. Det är så det funkar med den nya strandskyddslagen. Senast uppdaterad nu i november 2013.

2013-11-12 @ 12:11:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0