Fattigdom

Det finns inga fattiga i Sverige. Jag hävdar det och menar att ingen behöver svälta ihjäl i vårt land. Det finns en falsk trygghet som socialisterna lurat oss att tro. Det vill säga när vi inte har jobb, eller är sjuka ska vi kunna leva på exakt samma nivå som om vi hade en inkomst. Det är inte möjligt. Samhället, läs socialisterna,  har gjort svenska folket till att tappa tron på sin egen förmåga. Eget ansvar finns inte längre utan någon annan ska ta ansvar eller fixa åt oss. Det är befängt och det visar sig när vi hamnar i "utanförskapet". Då får vi stå där med "mössan i handen" och be om ersättningar. Det är vissa förutsättnignar som gäller och vi är helt beroende av att vi faller inom ramarna. Faller vi utanför får vi inget. Det bästa är alltså att ha en egen trygghet som vi kan falla tillbaka på.  Ett jobb.

Vi har tre system i vårt land som ger tygghet. A-kassa, socialförsäkringsr (föräldraförsäkring, sjukpenning, pension) och försörjningsstöd från socialförvaltnigen som sista utväg och komplement.  Bor vi på gatan beror det på något annat. Det är igen dans på rosor att leva på ett minimum men man är inte fattig för att man inte kan åka på utlandssemester, inte kan köpa märkeskläder eller gå på krogen.

Sverige är ett av världens rikaste länder men vi har den minsta egna förmögenheten. Vad beror det på? Inkomsterna har ökat, fler är rika, och med det har medianinkomsten ökat. De som ligger under denna linje betraktas som fattiga. Alltså har de fattiga blivit rikare. 

Min fråga är vad är fattigdom?



Kommentarer
Postat av: Matz Keijser (S)

Jag kan ju inte låta bli att kommentera detta inlägg då det i mångt och mycket handlar om min debattartikel i Enköpings Posten.



För det första var det aldrig tal om utlandssemestrar eller märkeskläder i min artikel. Som arbetslös har du inte rätt att lämna din hemkommun. Du kan alltså inte ens åka iväg ett par dagar tillsammans med din familj utan att bli ifrågasatt och riskera att bli avstängd från A-kassan. Semester är ju inte för alla likställt med att åka utomlands - inte ens för de som har ett jobb!



När det gällde kläder till barnen skrev jag heller aldrig något om MÄRKES-kläder utan kläder över huvud taget!



Men för den som aldrig varit i den arbetslöses situation finns det ingen som helst förståelse för hur det egentligen är.



Du säger att "socialisterna" fått svenska folket att tappa tron på sin egen förmåga. Detta tycker jag talar mer om vilken människosyn du står för! Dessutom spär du på med att ingen heller längre tar något eget ansvar. Det är så man baxnar!



Samtidigt får man en bekräftelse på att centern allt mer går åt höger i sin ideologi, vilket också högt uppsatta partikamrater till dig kritiserar på dagstidningarnas debattsidor.



Du pratar om att vi har tre system som ger trygghet. Ja, så har det varit tidigare, men med er klåfingrighet har ni i aliansen lyckats rasera både A-kassan och sjukförsäkringssystemet.



Vad händer med alla de som nu står inför arbetslöshet men utan A-kassa? Vad händer med de som är långtidssjukskrivna och tvingas ut i arbete när arbetsgivarna inte vill anställa pga risken för ytterligare sjukskrivningar? Vad säger du till dem?



Jag håller fortfarande med dig om att begreppet fattigdom är relativt, men för den som upplever fattigdom utifrån sitt perspektiv är det en verklighet. En verklighet som tär på den enskilde och dennes familj!



/Matz Keijser (S)

2009-05-07 @ 23:17:23
URL: http://enkopingssossar.blogspot.com/
Postat av: Matz Keijser (S)

Jag kan inte låta bli att kommentera detta inlägg då det i mångt och mycket handlar om min debattartikel i Enköpings Posten.



För det första skrev jag aldrig något om varken utlandssemester eller märkeskläder. Som arbetslös har du inte rätt att lämna din hemkommun ens för ett par dagar tillsammans med din familj utan att bli ifrågasatt och riskera att uteslutas från A-kassan. Semester är inte för alla likställt med utlandsresor – inte ens om man har ett jobb!



När det gäller kläder var det heller aldrig tal om MÄRKES-kläder utan kläder över huvud taget. När du lever på existensminimum finns inte begreppet märkeskläder.



För den som aldrig varit i den arbetslöses situation finns det ingen förståelse för hur verkligheten är. Det visar du tydligt!



Du skriver att ”socialisterna” gjort att svenska folket tappat tron på sin egen förmåga. Det talar mer om vilken människosyn du har. Dessutom spär du på med ingen heller längre tar något eget ansvar. Man baxnar!



Detta är ytterligare bevis på att centern går allt mer åt höger, vilket också högt uppsatta partikamrater till dig vittnar om på dagstidningarnas debattsidor.



Jag håller fortfarande med dig om att begreppet fattigdom är relativt, men för den som ur sitt eget perspektiv upplever sig som fattig är det en verklighet. En verklighet som du antingen blundar för eller helt enkelt inte förstår!



/Matz Keijser (S)

2009-05-07 @ 23:29:54
URL: http://enkopingssossar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0