Det skulle ha behövts 200 miljarder

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2,00.html?from=nav Läs detta. Vad vi i Alliansen och i det Centerstyrda infrastrukturdep försökt säga i snart fyra år har uttryckts väldigt bra i detta debattinlägg. Den förra regeringen hade varit ute och gjort "fösta spadtaget" men inte avsatt pengar till resten. Vad blir det då? Inga nya vägar, inga nya tåg, inga räls, inga nya hamnar, inga förbättringar inom flyget. Skandal. Så mycket pengar som satsats på infrastruktur under ledning av Åsa Torstensson och Leif Zetterberg har aldrig satsats tidigare.

Ändå får Åsa T. en massa skit för att hon inte gör något. När andra säger saker brukar det bli bättre och den insändare som är i UNT idag säger att man  skulle satsat för flera år sedan på underhåll och utbyggnad något som man gjort i Europa. Det är skälet att vi är där vi är idag. Jag håller inte med om att satsningen enbart på vägar är lösningen. Miljöparti som är vi satsar vi på alternativ till vägtransporter.

Men, det kunde vara ännu värre om inte Centern styrt i infrasturkturdep. Alltså vi måste kräva en fortsättning.
PBL-dag och UF-dag

Ja, i går var det plan och bygglagen för hela slanten. Mycket intressant besök hos Kilen-krysset i Strängnäs. De visade en äldrelägenhet, en student lgh och ett hotellrum. Prisvärt och mycket genomtänkt. Borde bli en mycket stor efterfrågan för detta äldreboende speciellt för särskilt boende och parboendemöjligheter och självklart för att snabbt kunna få studentboende. I våra universitetsorter där boendet för studenter har stora brister.

Enköpingskommuns stadsbyggnadskontor och teknikförvaltning fick information om den nya PBL som just nu är hos lagrådet. Uppskattad information för personalen och byggnadsnämndens ordf Roger Andersson, C. Dessutom fick man veta vad som redan gjort på området och vissa saker var faktiskt nyheter trots att det redan är genomfört.

Avslutade dagen med ett kvällsmöte med center och centerkvinnor om PBL och givetvis också om allmän centerpolitik och hur vi förhåller oss till oppositionens påståenden.

Tog det säkra före det osäkra och åkte till Sthlm i går kväll. Ville inte risker att missa mitt deltagande vid Älvsjömässan och om UF -företagande idag. Ska bli jättekul. http://www.ungforetagsamhet.se/templates/Page.aspx?id=218

 

 


Urban Wahlberg

Centern i Enköping fastställde sin lista till kommunen i går kväll. Urban Wahlberg toppar listan och följs av Roger Andersson med Monica Hallgren på tredje plats. En mycket bra lista skulle jag vilja säga. Den säger väldigt mycket om centerns tro på framtiden. Ett nytt ansikte med erfarenhet i ryggen. Kan det bli bättre.

Urban är pilot han har studerat i USA, bott utomlands och nu valt att flytta tillbaka till Enköpings landsbygd med familjen , fru och snart 3 barn. Säga vad man vill men Centern har framtiden för sig och det har sannerligen Enköping också. Jag kan mycket väl tänka mig att Urban blir den nästa ks ordförande i Enköping.

Landstingslistan blev också bra. Johan Örjes toppar, med sin otroliga erfarenhet inte minst från landstingsvärlden, och följs av Ingegerd Andersson.

Centern lever......

Fordonsindustrin

Var i morse på ett mycket intressant frukostseminarium.
Det var SAAB:s marknadsdir. Knut Simonsson som berättade om bolagets framtid. 3 nya bilar de närmaste 15 månaderna. Just idag fanns bara 690 bilar i lager i USA så ny börjar produktionen och nyanställningar blir verklighet. Vecka 20 kommer en ny SAAB. Han uppskattade alla som ställt upp för bolaget som trott eller som han sa "tack till all er som aldrig slutade tro".
VolvoPV:s marknadsdir. Magnus Hellsten var också väldigt positiv och såg fördelar med Geely. Där i Kina finns en enorm marknad och det var bra. Huvudkontoret skulle ligga kvar i Gbg på Hissingen. 80% av dem som blivit avskedade hade fått jobb och det var skönt och ett bevis för att det är mycket kunniga. Han poängterade att samarbetet med SAAB var väldigt bra. Så hade det inte varit tidigare.
Nu är det svensk fordonsindustri som går enad ut i världen och drar nytta av varandra.

Säga vad man vill om Maud Olofsson och den svenska Regeringen det var inte några negativa ord som sas från fordonsbranchen. Tvärt om!

Centerns försvarstal

Detta stod att läsa i EnköpingsPosten idag. Väl värt att läsa av Merit Wager. Magnus är ordförande för Centerns ungdomsförbund.
 "...Magnus Andersson, som jag lärde känna för ett antal år sedan när han engagerade sig starkt för en ung asylsökande, är en ung, hårt arbetande politiker.
Naturligt för en ung politiker är att brinna för frågan om ungdomsarbetslösheten, som i Sverige är onaturligt hög och faktiskt var det även under högkonjunkturen för några år sedan.
Magnus har identifierat arbetsmarknadens trögrörlighet, där han anser att bland annat lagen om anställningsskydd är en viktig orsak till att unga inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden."
"... Om man inte delar Magnus Anderssons analys står det naturligtvis var och en fritt att debattera emot. Att berätta om varför man inte tycker att det Magnus säger tämmer och framlägga en annan teori om hur ungdomsarbetslösheten kan vara så hög och föreslå någon annan reform som kan lösa problemet.
Man får anta att sådana argument saknades på tidningarna Arbetarbladet och Västerbottens Folkblad, som med anledning av att Posten drar ner på personal i Umeå, helt enkelt hittade på att Magnus Andersson applåderade uppsägningarna. De fabricerade till och med ett falskt citat som tillskrevs Magnus Andersson! Smaka på detta: två stora etablerade dagstidningar tar till rena lögner för att ta heder och ära av en ung politiker som bara gjort  sig skyldig till att kämpa för något han tror på. I praktiken ett försök att täppa till  munnen på honom. Att krossa honom. ..."


Besök från Westerlundska gymnasietI dag har jag haft besök från 31 trevliga elever och 2 lärare från Westerlundska gymnasiet i Enköping. Det är jätteroligt att få visa och berätta om Riksdagen. Kanske har jag idag intresserat någon till att satsa på politiken och jag har kanske träffat en blivande Riksdagsledamot.

I dag är det fetisdagen och vi fick semla på centerkansliet. Mums. Men innan dess hade jag på förmiddagen haft Alliansens Äldregrupp. Vi kommer helt klart att ha många bra frågor att driva igenom nästa mandatperiod för att förbättra för de äldre. Ska bli himla roligt att få se hur våra gemensamma idéer förverkligas när vi får fortsatt förtroende att leda landet.

Eva Hedman, en kompis från Uppsala var i Riksdagen idag och informerade om tobakens nackdelar. Hon håller på med sin doktrosavhandling om detta och skolans inverkan på ungdomars liv och leverne. Tänk att det finns så duktiga människor som Eva. Vi träffades och fikade och hon ville veta mer om min motions som jag skrev i höstas och som faktiskt handlar om tobak och ungdomar.

I morgon ska jag på frukostmöte och höra mer om SAAB och Volvos framitd. Spännande!

Måndag

Efter en jättetrvlig helg i Skåne hos Tove var det måndag igen.

Såg morgontv med Kenneth Johansson, C, Riksdagsman från Dalarna där han gjorde bra ifrån sig vad gäller kommentarer kring canservården för barn. Morgonprommen och så till provtagningen på vårdcentralen. Var där straxt efter 8 för att hinna hem och kolla mail o dy. Men se det tyckte inte vårdgivaren utan jag kom inte hem förän kvart över 9. Varför ska man krångla till allt?

Hann ialla fall klippa mig hos Josef och åka med tåget kl 11 för att vara i SThlm och en vårdhearing kl 13.00 riktigt bra. Vården ur vårdgivarna och professionens perspektiv, Vården ur patientens perspektiv, Vården sett från golvet var vad som avhandlades.  Det var Alliansens sjukvårdsgrupp som inbjudit till detta som ett led i deras arbete med att ta fram nya frågor och en ny politik inför nästa mandatperiod.

Har fått en kommentar från Magnus Ahlqvist, Vp, som skryter med att de ska skapa fler jobb inom ROT-verksamheten men inte inom RUT-verksamheten. Kallas de könsdiskriminering. Det kvinnor gör i hushållet är inte ett jobb som ska vara vitt utan det ska vara svart och leda till att man inte får del i något trygghetssystem. Skandal! Men att snickra det ska göras vitt för karlarna det är dom som ska ha tryggheten och "tvinga" kvinnorna till att vara beroende av männen. Inte ska en tjej tjena egna pengar och vra oberoende. Skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kulturarvet

I Uppsala län har vi ett kulturarv utan like att vårda. Länet tillhör ju Sveriges grundhistoria kan man säga. Det var ju här det började med hällristningar, stora slag, val av kungar och prästerkapet, med mera. Men när man tittar på vilka anslag vi får från staten blir man förvånad. Jag missunnar inte andra län deras pengar men skulle tycka det vore helt rätt om Uppsala fick mer. Halland, Värmland, Örebro m fl jmf län skulle vi ju kunna ha lika mycket som. I morgon på insysrådet i Länsstyrelsen ska vi diskutera detta.

Efter det sammanträdet, som föregås av Rotaryfrukost, ska Toots och jag åka till Tovanlovan. Ska bli himla kul och se om lgh är lika fin fortfarande. Längar efter min lilla gullunge.

I dag har varit en bra dag. Har medverkat till att Säva ridcenter har fått sin välbehövliga skylt. I bland är vissa dagar bättre än annars.

Pensionsinterat

Nu har vi sedan i går vid lunch diskuterat pensionsfrågan till nu. Himla bra internat. Den nya pensionsmyndigheten tillsammans med andra mycket kompetenta personer har informerat, diskuterat och funderat på hur vi ska göra systemet mer stabilt. När alla fakta lagts på bordet, massor av statistik och prognoser så är saken kristallklar att vi måste göra något. Pensionsålderna är det man sneglar mest på. De flesta andra länder i Europa höjer pensionsåldern. Ingen åtgärd som är speciellt populär så den är kontroversiell. Frågan är hur man ska göra. Det finns många vägar att gå och där behövs mer tankar, statistik, prognoser med mera. Spännande att få vara med i detta.

Snart får jag veta mer om energiproppen, en för Centerpartiet högaktuell fråga.

Måste berätta.....

I söndags hade jag varit förlovad i 30 år. Otroligt! Nästa år är det samma tid fast då som gift. Ett människoliv.

När jag satt vid min dator i går fm hörde jag på Lars Ohly på morgontven. Han sa att om det blev dom som fick majoritet i Sveriges Riksdag i september så skulle de ta bort skattereduktionen på hushållsnära tjänster. 40.000 pers blir utan jobb på ett bärde. Men det bryr de på vänstersidan sig inte om för det är ju bara personer i servicebranchen och inte i industrin. Skillnaden mellan dom och oss är att vi i centern vill utöka de tjänster man kan få skatteredution på inom servicenäringen. Vi fixar jobb både där och i indutrin så valet lär bli lätt i höst.

I dag ska jag till Sthlm och utskott och sedan på övernattning med pensionsgruppen. Ett himla digert program. Men pensioner är ju en het fråga så det gäller att lösa knuten.

Avslutningen


Maud är på topp

Maud Olofsson är på topp. Jag bara varna, centern är på G och kan idag gå hur långt som hellst. Gic upp +2 i demo. Även om tidningarna försöker räkna ner centern så går det inte. Har man en politik, en tro på framtiden som bygger på det vi redan börjat på ja, då förstår väljarna vilka man ska rösta på. Självklart ska man rösta på det parti som ser människan oavsett var den lever, var den har för förutsättningar. Allt börjar där människan är och så gör man det bästa av det. Det är rättvisa. Centern står för det. Enkelt.

Maud gjorde ett strålande framträdande i dag. Hon pratade med hjärtat för hon tror på vår politik. Inga floskler där inte.

Jag har besök Af i Mölnlycke idag. Dom har ett mycket bra introduktionsprogram för dem som blir omförsäkrade och det hjälper alla oroliga människor. Tänk att Af kan ge en person som varit sjukriven i 5 år tron på sig själv och att det finns en plats på arbetsmarknaden för alla. Underbart!

Nu är det party i göteborg och på centerns kommundagarar. Gissa om det blir dans? vi är bara 500 pers så jazzmackerna lär glöda.

Pensioner

Har varit i Uppsala idag och diskuterat pensioner. Igen! Vi är ialla fall överens om att pensionerna måste höjas. dock hävdar vissa att de måste få jobbskatteavdrag hur man nu ska kunna få det när man inte jobbar. alla pensionärer får dubbelt jobbskatteavdrag när de jobbar. Men det räknas inte.

Pensionärerna vill ha samma skatt som dom som jobbar. Pensionärerna ska ha mindre skatt än nu. Det tycker jag också. Men jag tycker fortfarande att de med de lägsta pensionerna ska ha mer än de som får 300.000 och mer i pension.

Centern har tänkt och tänker, centern har jobbat för och jobbar för de sämst ställda. Alltså höj pensionen för de med lägst pension.

Svenska Ambssaden i OsloUtskottet åkte till oslo för att lära om deras socialförsäkrings system

RSS 2.0