Skidåkning och jobb

Kan det bli bättre än att vara i Sälen, i holken, och njuta av lugnet, solen, snön och att vara med familjen. dessutom kan man jobba lite lagom så man inte känner sig helt off. I dag har jag kollat mail, svarat på några och fixat med handlingsprogrammet. Ska snart ta på mi laggen och dra åtminstone ett vara på 8km. se´n ska jag umgås med vänner och bekanta, så´nt som man inte alltid har tid till hemma.

I går kväll var vi i Lindvallen och kollade på skidläraruppvisningen. Elias 5 och Alice 4 var med och de tyckte det var jättespännande. Att vara med Tove och att träffa Carlsson, inte något annat om ni trodde. Kolla toves blogg så ser ni hur söta dom är.


En vanlig dag i SälenSå här såg det ut i Sälen idag. En kanondag på skidor. Men innan dess svarade jag på lite frågor om pensioner. Och vi i centern vill ju framförallt att de med låga pensioner ska få det bättre. Men frågan handlade om vad vi ska göra med pensionerna 2011. Det ena handlar om att förbättra pensionssystemet och det andra att förbättra för de med låga pensioner. Sen ska inte avståndet mellan dom som har jobbskatteavdrag och dom som inte har det utan pension bli större. Just nu!

Det är också bokat en upptaktsdag med Håbocentern den 10 jan. Nu ska vi peppas och vi ska bli bättre och bättre. Gäller bara att få ut våra vårderingar och vår politik. sluta vara tysta och visa vad vi vill. I Bålsta har dom ju verkligen allt att vinna när det inte går något bra bra för majoriteten och då behövs sannerligen centern.

I morgon är en annan dag med skidor och lite jobb, en insändare eller så, kolla på Carlsson som är med i en skiduppvising i Lindvallen och kanske sushi på Högis på kvällen.

Julafton

Nu är det julafton och efter prommen idag fick vi kolla i struman. I min fanns ett nytt nattlinne och en trisslott (utan vinst). Toots fick ett par kalingar svart och vit rutiga och en trisslott utan vinst. Tove sprang runt och letat, fast hon är 20 år är det lika roligt att springa ner i källaren, upp på vervången, vända på prylar och leta, leta, leta och till sist en locktång.

Vi väntar på att tometgröten ska bli klar och att tove ska komma från stan där hon hämtat julklapparna till farmor och mormor. Det blir ostbrickor som dom ska smaska på i mellandagarnas ensamhet då vi är i Sälen.

Lite politik i dag också. Jo har fått mer anmälningar än nåognsin på handläggningar av Fk. Alltså finns det viss sanning i våra synpunkter på att myndigheten måste bli bättre..........Eller tycker fortfarande vänsterkartellen och sossarna att vi är ute och cyklar?

God JUl!

Sossarna trampar luft


Jag & Tovan nyårsafton 2008


I dagens debatt om sjukförsäkringen trampade sossarna luft. Eller rättar Veronica Palm som var den enda sossen och vi var 8 från alliansen + statsrådet. Sossarna är helt ensamma i sin kritik som är felaktig från början till slut. Ingen blir utan pengar, ingen faller mellan stolarna, alla får chans och möjlighet att få ett nytt jobb när man har varit sjuk. Ingen kommer att bli sjuskriven i onödan som Fk skrev i en rapport. Läs detta och alla slipper oro.
Nu kan man konstatera att oppositionen har skrämt svenska folket. Det är inte någon bra egenskap att hitta på och skrämma till lydnad. Sånt straffar sig.

Rättvisan segrar alltid och sanningen vinner i längden.

Nu åker jag hem från Sthlm och ska med Tove och farmor till Västerås för inköp av nyårsblåsa till Tove.

Rösta!!!!!!!
Rösta på Eskil Erlandsson, världens bästa jordbruksminister

Nyåret närmar sig med oro för många

Tog morronprommen i en vit sagovärld i morse och såg hur det ljusnade. Underbart. Efter frukosten har jag nu svara på fler mail från människor som är orliga inför nyåret. De tror inte på Af och de nya möjligheter som sjukförsäkringen ger. Jag försöker lugna. Ingen blir utan pengar om man är med i introduktionen. Den är inte 40 tim/vecka med hårt jobb. Den är personlig, träff med en "coatch" alltifrån 1- 8 tim/dag beroende på behov, vad man har nytta av och vad man klarar.

Det blir bra, vilken möjlighet att få fundera över sin framtiden med en egen människa som lyssnar.

Såg på morgontv och jag tyckte Göran Hägglund klarade det bra med Varselsamordnaren och fackbossen. De verkar fungera bra till sammans och kompletterar varandra. Tror att det kommer att ordna sig för alla de som oroas för nya jobb. De väster inte på träden men det kommer att födas kreativa nya idéer som förmodligen blir bättre på sigt. Men det är lätt för mig att säga men det är inte bara det det är troligt.

Kul med farmor hon sover till kl 6 när hon är hemma i Kalhäll och här sover hon till kl 8 och då väcker snöplogen henne. Hon trivs här och känner sig lugn tror jag.


Köpenhamn ingen succé

- Det är en enorm besvikelse att världens ledare i Köpenhamn inte kunde enas om några nya kraftfulla åtgärder för att möta klimatutmaningen. Världen förlorar värdefull tid i kampen för att undvika allvarliga klimatförändringar samtidigt som  kostnaderna stiger för att hantera dem, säger Centerpartiets partiledare Maud Olofsson.

Det finns all anledning att vara besviken efter klimatmötet i Köenhamn. Nog trodde jag att världens länder och statschefer var medvetna om sin viktiga roll i världens framitd. Men så är det inte. Jag kan inte betrakta President Obama som en stor statsman när han inte kan ta ett större steg mot en bättre miljö och klimat. Men, det finns som fler säger bara ett steg framåt. Nu gäller det att vi i Centern jobbar än mer för att skärpa alla miljölagar och vidar miljövänliga åtgäder som gör skillnad. Källsortera, annan energi, mindre förbrukning jag, det är bara en droppe i Mississippi. Nu måste ställa om hela vårt samhällssystem inklusive oss själva.

Lycka till!!!!!!!!!!!!!

Visst är det underbart med snö. Jag bara älskar det. tog världens längpromme med stavar idag. I morgon bli det skidåkning på golfbanan. Måste somna snabbt så det blir en ny dag.


SAAB, ett minne blott

Även om jag tycker att SAAB är den bästa bilen så räcker inte det för företaget att överleva. Det måste finnas fler än ag som vill köra den bilen. I går kväll kom beskedet att GM lägger ner. Hur kan det vara möjligt? Förstår verkligen att väldigt många är som jobbat där eller har någon i familjen som jobbar på SAAB är orliga och ledsna idag. Men Maud Olofsson, vår eminenta näringsminster, sa att man skulle göra allt för att hjälpa dom som nu blir arbetslösa att hitta nya jobb. Den kunskap som dessa skickliga yrkesmän besitter kan inte vara svårt att ta ta vara på och använda till andra verksamheter. Det man nämnde i går var t ex elbilar och det vore ju en lysande idé. I uppsala vill vi ju ha sådana.

Men som sagt Maud har skött detta jättebra och det vore förskräckligt om regeringen hade medverkat till att staten tagit över. Sånt kan vi inte hålla på med. Nej mer pengar till pernsionärerna istället.

I kväll är det party i Zanders hus. Ungdomarna har gläggmingel så vi beger oss bort ett tag Toots och jag. Himel vad det har fixats i denna dag. Tomten kommer också fast man är 20+ så ska Tomten komma med paket.

Det 'är underbart att tovan lovan är hemma. Tänka att älska sitt barn så himla mycket.

Äldrefrågor

I dag ska vi i alliansens äldregrupp ha en hearing med företrädare från olika delar av samhällsapparaten som jobbar med äldreområdet. Ska bli riktigt spännande att lyssna på 8 föredragshållare. Ser fram emot att idag få veta vem som ska bli landshövding i Uppsala län. rykten har sagt att det ska bli Leif Zetterberg. Han förnekade i går när han fick frågan. Men, vem vet??????????? Inte jag!


Jag har inte dött

Nä, jaghar inte dött. Bara inte hunnit skriva har sprungit som en liten tok mellan olika grejer. Snart ska jag gå och votera när det plingar i tv.en. Himla kallt idag när jag kl 07.00 stog på stationen i Enköping och väntade på tåget. Kanske beror det på att jag var på Handelbankens trevliga fest i går.

Ännu en dabatt.

I dag har vi förhoppningsvis haft den sista debatten detta år. blir så himla trött på allt negativt som vänsterkartellen basunerar ut med hög röst. Jag vill inte att människor ska luras att abli oroliga. Det tjänar väl ingen på. Sklighet brukar, vad jag vet, alltid vara bäst. Självklart kommer människor att få hjälp ingen kommer att stå helt utan.

Nu ska jag åka hem. Tove åkte i morse och jag får se henne igen om en vecka. Ska kanse köpa en julklapp till henne innan jag åker hem. Eller också ska jag ta tåget, cykla hem från stationen och sedan bara slappa.


Föst klart med betänkandet sen ...I dag kommer Tovanlovan

En ny dag. Ska erkänna att jag var väldigt trött i morse när jag skulle infinna mig på Utskottet kl 07.45. Dags för att justera den nya lagstiftningen om mildringen i 180 dagars regeln. I går kom jag till lgh kl 21.00. Hade då suttit i kammaren sedan kl 11.30 och hade inte ätit på hela dagen kom jag på. Men i stridens hetta, eller i debattens hetta, märker man inte att man är hungrig. Då räcker det med kaffe.

Nu har vi ett mycket bra betänkande som ska debatteras i morgon. Jag har bjudit in några tjtjkompisar på middag i morgon kväll det får bli en senare middag. För debatten blir mot kvällningen. Nu har vi förtydligat vad oskäligt betyder. Regeringen måste nu ge Socialstyrelsen i uppdrag att tydliggöra innehållet i det. Det önskade sig nämligen soc sty. Samtidigt sa kontaktpersonen för "onkologgruppen" på SöS att de var nöjda med det nya betänkandet. Det var ju Gunell Wallin och jag som besökte dom och tog med oss deras önskemål.

Äntligen kan alla som är riktigt sjuka bli lugna och slippa vara oroliga för att de ska tvingas ut i ett jobb de inte orkar eller klarar av. De mänskliga aspekterna i lagstiftningen är nu på plats.

På eftermiddagen kommer min lilla gullunge till Sthlm så vi kan gå på stan och sedan åka hem. Skjutsr henne till Arlanda i morgonbitti innan jag åker till Rd för debatt.


Vilken dag

Sossarna och vänsterkartellen försöker skrämma folk med Rehabkedjan. Vi vill ge människor som haft ersättning från Fk möjligheter att komma tillbaka till yrkeslivet. Personlig coach i 3 månader och sedan ska man se vad personen vill, kan och behöver för att göra det den vill kan och klarar. Är det fel? Är det att kasta ut folk?

Är övertygad om att när man ser vilket positivt resultat det blir av allt detta kommer man att uppskatta Rehabreforemen.

Har suttit i Kammaren sedan kl 11.30 till nu och nu är klockan snart 20.30. Långa dagar utan uppehåll. Men nu är det över och jag ska gå hem.

Urklipp från Di 8/12-2009Rehabkedjan en nödvändighet

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/minns-hur-det-var-1.1009725
Läs detta och inse att den sjukdförsäkringsreform vi nu gjort och i o m i dag gör bättre har varit en nödvändighet.

Ny lag i Soc.förs och utskottsinitiativ

Tänk att Riksdagsledamöter kan vara så konstruktiva och snabba. Inga längbänkar här inte. Gör man fel, finns anledning till förbättring varför ska man vänta? I dag tar vi alltså ett utskottsinitiativ för att rätta till så att sjuka, arbetsoförmögna personer inte behöver stå till arbetsmakrnadens förfogande efter 180 dagar.

Finns det någon som tror att Vänsterkartellen går med på det?

Om ett par timmar fåe ni se resultatet.

Livsvänligt arbetsliv

I dag är det ett jättestort seminarium i 1:a kammarsalen. Lennart Levi anordnar detta internationella evenemang "Gross national wellbeing - how to promote it in the workplace."
Har lyssant ett tag och en engelsk kille, professor David McDaid, var jätteintressant. Han visade på hur man kunde tjäna på att medverka till att folk i arbetslivet mådde bättre. Både arbetstagaren, arbetsgivaren och samhället tjänade på att sätta in hälsobefrämjande åtgärder. Sjukdom kostade 24 biljoner pund och en åtgärd mot detta 8 biljoner pund. En vinnst med 16 biljoner inga småpotatisar precis.

Centerpartiet, via Lennart Levis försorg, har presenterat ett mateial "Ett inkluderande och livsvänligt arbetsliv". Det innehåller bl a vad centern vill i dessa frågor: 1. Ett samhälle som skiljer mellan välstånd och välfärd. 2. Flexibilitet på arbetsmarknaden med ökad omställningsförmåga 3. För-rehabilitering - En väg till arbete, 4. Med en mångdubbling av social ekonomi inkluderas fler på arbetsmarknaden, 5. En arbetsmiljö för fler i arbete och slutligen 6. Utbildning och vidareutbildning av chefer i ledarskap och arbetsmiljö.

Himla många bra förslag som var och en gör nytta. Nu gäller det att driva detta i Alliansen. Något bra förslag hur det ska gå till?

Klimatdemonstration

Bilderna nedan är från klimatdemonstrationen i Uppsala i går, lördag. Det var 215 personer som gick i tåget och ibland alla fanns givetvis Centerpartiet representerade. Vår 2 grader rolluppen prydde Stora Torget och vi delade ut alla knappar vi hade kvar och bad alla gå in och skriva in sina namn på hemsidan. Ärkebiskopen Anders Wejryd och Fotografen/författaren Mattias klum talade.

Det var andra gången i mitt liv som jag demostrerade. Förra gången var för drygt 30 år sedan då jag som socialhögskolestudent protesterade mot "Stoppa, stoppa U68". Vet inte exakt vad det var men det rörde skolan. Demonstration är inte något för mig. Men i går tyckte jag att jag gjorde nytta, det känns som viktigt.

Tovanlovan kommer hem på tisdag. Hon längtar hem, visst är hon gullig. Borta bra men hemma bäst, än så länge. Jag tillbringar veckan i Sthlm.

Uppsala i LördagsFp:s ränder går aldrig ur

I dagens adventskalender på Rikdsdagens helgonät stog det om ATP- omröstningen. Julkalenderns luckor visar historiska händelser från Riksdagens verksamhet, som en förklaring. Det var en röst som avgjorde till Sossarnas fördel och det var en person som avstog. Gissa var den personen tillhörde för parti? Rätt Fp. Säger detta med tanke på vad som händer i Enköping just nu. Där Fp har blivit uteslutna ur Alliansens gemenskap p g a att de inte ställer upp på majoritetsförslag utan ska ha egna förslag. Nu är inte majoriteten i Enköping beroende av Fp så egentligen gör det inget. Men under mina kommunalpolitiska karriär har detta hänt förut och alltså lika dant 1959 vid ATP-omröstningen.
Något att fundera på.

Rättat till, förtydligat

I går hände det. Kl 17.00 i gårkväll hade vi presskonferens i Riksdagshuset och berättade att vi tänker förtydliga och rätta till det som varit oklart om att jättesjuka människor ska tvingas ut i arbetslivet. Förskräckligt. Läs detta:
http://www.dn.se/nyheter/politik/svart-sjuka-maste-inte-soka-jobb-1.1008153

för övrigt var det en bra dag i går. Först Länsstyrelsen och Insynsrådet sedan kommunala sektionen som blev något kort eftersom jag skulle till Sthlm.

I dag bär det av till Uppsala och klimatdemonstration och en sista grej med 2graderkampanjen.
Väl mött i Uppsala.

Sjuk sjukförsäkring

Vilket himla liv, vilken himla diskussion om sjukförsäkringen, rehabkedjan och tillämpningen. Jag har upptäckt att det är svårt att stifta lagar. De främsta experterna, de mest berörda remissinstanserna, de bästa utredarna ja vad du vill och ändå kan det bli fel. Tänk att tvinga en cansersjukperson till arbetsförmedlingen för att man följer lagen. Ingen kan väl tror att det är lagstifarens mening att en cansersjukperson som står under behandling ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Så är det i alla fall.FK litar inte på onkologernas intyg. Utan efte 180 dagars sjukskrivning, om inte dn arbetsgivare kan ge dig heltidsjobb, ska du prövas på hela arbetsmarknaden om du har arbetsförmåga. Det finns tre undantag. 1. De försäkringsmedicinska riktlinjerna säger att du kan vara suk längre. 2. Du jobbar deltid och kan inte få något heltid på ditt jobb inom 1 år, då ta tjänstledigt och pröva annatheltidsjobb. 3. Väntar på operation/ behandling som gör dig arbetsför till 100% inom 1 år. Något är fel och vi måste titta på det.

Fk:s handläggare måste ju lita på specialisten, onkologen, om de säger att patienten är döds sjuk. Men så är tydligen inte fallet. Får ändra på det!

Oj oj jo, jag tror att jag blir sjuk.

Debatt, debatt, debatt

I dag är en annan dag. Först till soc dep och soc min Hägglund för diskussioner om familjepoltiken. Direkt till ett seminarium om sjukvårdsförsäkringar. Ska debattera med S-företrädare om privata sjukvårdsförsäkringar. Jag är kluven. Gillar som centerpartist företagsamhet och ett näringsliv med tillväxt för det är grunden för att vi ska kunna behålla vår välfärd. Men, jag skulle ju tycka att den offentliga vården var så bra så de privata inte behövdes för vården ska vara offentligt finansiserad. Vi, Allianansen, jobbar på att få den bästa vård som finns.

Sen är det debatt i kammaren om premipensionsförändringarna. Ett bra förslag som kommer att innebära att de kronor vi kan placera själva blir lättare att få att växa.

Slutligen har jag för avsikt att med Gunell Wallin, Riksdagsledamot från Skåne, besöka och samtala med personal vid SÖS som har hand om de svårt cansersjuka. Hur fungerar sjukförsäkringen för dom?

Tror att jag sedan inte ska göra mer idag........................

Kollade Toves blogg och hon skriver till Tomten, undrar vem det är som finns i Sthlm.

En kontakt om dagen!

I går kväll jobbade vi med handlingsprogrammet i Uppsala läns centern. Riktigt bra börjar det bli. Vi diskuterade bl a att försöka få in välfärdsfrågor trots att de flesta avgörs av landstinget och kommunerna. Men vi ska nog försöka skriva att alla pensionärer behöver känna tygghet i boendet och om man bor för sig själv ska man ha rätt till "en kontakt om dagen". Det innebär att om pensionärsföreningar ringer runt, eller någon granne eller anhörig gör det är det bra, men om ingen gör det då måste kommunerna ta på sig det.

I dag var tåget försenat igen. Denna gång var det dock inte SJ.s fel utan någon som kastat en brinnande gasbehållare i närheten av spåret i Karlberg. Men det fixade sig och vi var nog bra en halvtimme försenade. Tur för det var justering i utskottet idag. Tänk om oppositionen vunnit omröstningen i migrationsfrågor. Katastrof.

Ska ta vaccination idag mot svininfluensan.

RSS 2.0