Pengar till räddningstjänsten

Läste i UNT idag och har hört på alla nyhetssändningar att man föreslår att man ska kunna stämma kommuner som avsätter för lite pengar till Räddningstjänsten. Om det brinner och egendom skadas eller människor skadas eller avlider ska kommunera få sota för det. Befängt.

Vem ska avgöra om pengarna räcker? Olyckor kan hända oavsett hur mycket pengar män än budgeterar.

Kan man göra så här när det gäller Brankkåren kan man ju göra det för all verksamhet som kommunen står för. Gatornas kvalité t ex. Händer en olycka jag då ska man kunna stämma kommunen.

Tycker man verkligen att det ska vara så???????????????????

Demokratins baksida och abortregister

Sverigedemokraterna har, precis som en kommentar sa på inlägget i går, en plats i Enköpings kf. Men hur nyttjas det? Hur många inlägg har det haft i kf, hur många förslag har de kommit med i kf, hur många gånger har de varit frånvarande i kf, hur mycket bidrar de med i kf. Svaret vet ni och det är att kasta bort sin röst. Vilket annat parti som helst använder sin möjlighet i det demoktratiska sysstemet till nytta för oss människor. Oavsett om man är sosse, miljöpartist, kristdemorat elle centerpartist. Ideologin spelar faktiskt roll och jag kan vara så generös så att alla utom de främligsfientliga som sverigedemokraterna tillför något.

När det gäller abortregister säger jag bara, nu har det gått för långt. Tycker verkligen Svenska folket att vi ska registreras mer? Av alla folkstormar om FRA och IPRED trodde jag att det var tydligt att vi vill ha mindre av "storebror ser dig" men det har tydligen inte alla förstått. Skrämmer mig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   Läs me på
DN debatt   

Sverigedemokraterna

Hörde på nyheterna att Sverigedemokraterna funderar på om de ska ställa upp i kommunalvalen nästa år. Hoppas verkligen inte att de gör det. Ingen seriös människa kan väl rösta på dom. Kanske det vore bra om dom ställde upp och inte fick en enda röst. Dessa människor som far med osanning. Jag lyssnade faktiskt på deras ledare och första namn på Ep-vallistan. De talade på ett torgmöte i Enköping. Osannorligt att någon människa kan gå på deras dravel. De menade att om Turkiet blev medlemmar i EU skulle det komma massor av turkar till Sverige. Dom skulle ta alla jobb från oss Svenskar för det skulle dumpa lönerna. Det skulle innebär att vi fick sämre skatteintäkter och därmed skulle vården försvinna från oss.

Vem tror på så´nt skitsnack?

Björnbiten

Pratade med Jonny som blev björnbiten för över ett år sedan. Han har börjat jobba lite men klara inte mer ännu och har himla massa krångel med alla myndigheter. Snacka om att han har fått konstiga, och som jag tycker, felaktiga besked från handläggare. Ingen har verkat vilja hjälpa honom utan bara stjälpa. Önskar verkligen att jag kunde göra mer för honom. Men jag gör så gott jag kan och uppmuntrar och kommer med de råd jag har och vill verkligen att han ska fått rätt stöd och hjälp. Ser just nu fram emot att höra vad den senaste vändan med FK givit för resultat.

Nu är det över

Det är både bra och dåligt och lite vemodigt att mina 2 veckor som garntipensionär är över. Vad ska jag göra nu. Vad ska jag tänka på nu? Vad ska insändarsidorna hända om nu i enköpingsPosten?

Det som återstår är att jobba vidare med frågorna. men fösta skajg ha semster. ska bara hjälpa en person som råkat hamna mellan stolarna när det gäller sjukskrivningsprocessen. Hur jobbigt kan det vara när ingen ger en rätt besked.
så i morgon när det är mångad blir det ingen riktig semester. Hoppas nu bara att jag kan hjälpa till så att det blir rätt.

Ska berätta i morgon vad det hela handlade om.

Var mitt arbetsätt bra

Idén om att leva som garantipensionär tycker jag fortfarande är bra. Det är lätt att tala om procentsatser och siffror hit och dit en helt annan sak att försöka tvinga sig själva att leva efter siffrorna. Vi i centern har ju stridit för att höja pensionen för de sämst ställda pensionärerna. Alla partier i alliansen har inte hållit med. Vi lyckades sänka skatten för dessa i år men vi  och jag ville att det skulle vara mer.  Nu har jag fått en helt annan uppfattningen om hur det är.

Jag har pratat med hemtjänsten, socialförvaltningen, äldreomsorgen, banken med mera och och fått en bättre insyn än jag hade även som kurator. Det gör skillnad har jag lärt mig, att veta vad man pratar om. Så viss har dessa veckor givit effekt. Nu återstår bara att se hur framgångsrik jag är i budgetdiskussionen. Jag behöver verkligen ha hjälp från oppinionen. Inte säga att det jag gjort varit fel utan att det visar att det finns pensionärer som behöver mer än andra.

Fortsättning följer.....................

Sista dagen som garantipensionär

I tisdags var det 222 kr kvar att leva på. Toots köpte macka för 50 kr i tisdagens golf och då blev det 172 kr och jag köpte jordgubbar och blåbär för 50 kr i onsdags kvar 122 kr. Har idag varit på rotary och ätit frukost och lyssnat på ett intressant föredrag om Enköping som turistort. Alltså återstår 52 kr.

Vad har jag då avstått ifrån? Jättemånga saker bl a har jag slut på mitt läppstift och ett sådant kostar 196 kr. Maskaran kramar jag ur just nu och den kostar 209 kr. För visst får man måla sig fast man är över 65 år? Blommor till krukorna ute som börjar bli ledsna har jag heller inte förnyat.


Det är väldigt lite pengar och frågan är fortfarande vad kan jag dra in på av mina idag fasta kostnader? Maten/ det som handlas i matvaruaffärer tror jag fortfarande att det finns ganska mycket att hämta hem. Men det ser jag inte på denna korta tid då vi handlar på ICA-kort och två veckor är för kort tid då man inte ser helheten. Vi köper ju det mesta där bl a hygienartiklar, tvättmedel, städutrustning, skålar och kastruller förutopm maten. Och Tove ingår i detta.Hon äter schampoo tro jag..........................

Bilen och det som hör till den kan också bli billigare. Men fortfarande är jag tveksam till om man kan ha den kvar som garantipensionär.

Jag måste ju helt enkelt dra in pengar någonstans för hur ska jag annars ha råd med sånt som är nödvändigt. Kläder, måste ju fönyas ibland -dock väldigt sällan, hemtjänst, läkarbesök, mediciner, betala räkningar för man kanske bortprioriterar internet?

Fortsättning följer .............


Garantipensionär i två veckor..........

1. Lärorikt
2.Oerhört lite pengar
3. Förändrar livet radikalt! Svårt !
4. Var mitt sätt bra och gav det någon effekt?
5. Hur ska jag få med mig resten av alliansen på att höja pensionen för de med lägst pension?
6.. Ge information om detta i gymnasieskolan

Att fokusera på en sak i 2 veckor är bra. Jag har ständigt tänkt på detta och för varje grej jag gjort tänkt efter. Hur skulle jag agerat om jag verklingen var garantipensionär. För det första skulle jag vara väldigt mån om att ha min egen ekonomi skilld från Toots. Varje krona som är min ska vara min och inte dela med mig. Gemensam ekonomi skulle alltså var uteslutet.

Det skulle vara väldigt svårt att vara tillsammans med andra som har det betydligt bättre ekonomiskt.. Svårt att avstå en massa roliga saker som andra gjorde och inte kunna delta.Exempelvis avstå från att delta i en resa anordnad av SPF eller PRO, eller inte ha råd att gå på en konsert eller kunna åka och hälsa på någon som bor i Östersund.

Fortsättning följer..................

Köpt tårta- ätit lunch

I dag när Tove fyller år har vi som vanligt (det är 20:de gången) varit och ätit lunch tillsammans på en restaurang. De fösta åren var vi på Stadshotellet och då vara farfar och farmor, mormor, faster Gertrud, toots och jag med. Nu var det bara vi tre.Tänk jag kände mig som jag gjorde något jag inte fick. Samma kännsla fanns när jag köpte tårta på ICA Maxi. Jag har ju sagt att Tove inte är med i detta. Och ändå kände jag mig ertappad på något sätt.

Fånigt!

Tar åt mig

I dag var det två debattinlägg i Enköpingsposten igen. Negativa.Visst tar jag åt mig. Jag kan aldrig leva som en riktig garantipensionär. Jag kan inte flytta ifrån Toots och Tove. Säljer jag huset har jag förmycket pengar. Jag har jobbat i hela mitt liv och har inkomstpension. Jag har sparat, om än av varierande grad, till pensionsförsäkringar i många år. Har försök att skaffa mig en ytterligare dimension på en garantipensionärstillvaro. Inte bara ekonomisk. Det har fogat ytterligare kunskap till mitt arbete med att göra det bättre för pensionärer. Mina 30 yrkesverksamma år inom den soicalasektorn bland människor, bl a äldre, som har det knappt samt åtskilliga samtal med enskilda pensionärer, träffar med pensionärsföreningar, mail, brev jag på alla sätt som finns har jag nog fått information om pensionärslivet.

Jag har försök och jag har lyckats väcka debatt om att pensionärer inte är en enhetlig grupp. Önskar att de pensionärer som har höga inkomster, lever halva året i Spanien eller likande kan vara så skyssta att de hjälper mig och alla andra att driva högre pension för de sämst ställda. För utan alla dess obetalda hemmafruar hade de inte kunnat jobba och få den lön de haft. Nej då skulle mer gått till skatt för barnomsorg, äldrevård med mera.

Folk har synpunkter på min test

Nu börjar mina två veckor som garantipensionär lida mot sitt slut. Jag ska summera det hela i morgon. Det har varit väldigt mycket kommentarer från gud och alla människor.Alla jag har mött har kommenterat och då det varit muntligt har det var positivt. I insändarfloran har det varit både jag och nej. I dag var det en negativ och två positiva. Undrar vad folk tänker när dom säger att jag är löjlig som tror att jag ska få ut något av detta.

Det har varit jättesvårt, sticker inte under stolen med det. Ändå är det bara en västanfläkt av hur det skulle vara om det var det verkliga livet. Jag beundrar alla garantipensionärer som klara sig ekonomiskt.Men de flesta, enligt statistiken, är kvinnor och som jag förodar är vana att vara ekonomiska.

Men som sagt jag återkommer i morgon med mina reflektioner.

KakbakHär kommer den utlovade kakbaksbilden. Nu har dottern kommit hem hjälpt mig med det tekniska.

Jordbruksminister Eskil ErlandssonPå gården hemma hos Familjen Öhman som är en av familjerna som driver Åloppe Ekomat. Ett bevis för att Svensk matproduktion står i den europeiska konkurrensen. Företagande har framtiden för sig.

Ekomat något för en pesnionär?

Ett trevligt besök tillsammans med Eskil Erlandssson i Åloppe. Vi blev väldigt väl emottagna av Familjen Öhman. Oerhört intressant att höra hur en hel by kan samalas kring produktion, förädling och ansvar för en verksamhet. Sverige och Uppland har mycket att hämta med mat som inriktning.

Vi använder väldigt lite av våra inkomster  till mat. Förr var maten en tredjedel av inkomsten. I dag är den11 procent. Utan att ha räknat på det är jag övertygad om att en garantipensionär lägger närmare en tredjedel än 11 procent på matkostnaden. Är inkomsten liten tar av naturliga skäl maten en större del. Andra inköp får helt enkelt utgå från konsumtionen.

Svårt med tekniken

Hade tänkt lägga in en bild på när jag bakar men kan inte. Behöver hjälp av dottern. Det är jättesvårt att klara detta med
it-världen. Gör så gott jag kan och blir lätt tokig när jag inte kan klara det själv. Jag avskyr att vara beroende, av människor, prylar eller vad som.

Baket gick bra och morgondagens födelsedagsbarn blev nöjd så här långt. Nu ska jag ta en joggintur och sedan försöka snygga till mig till besöket av Jordbruksminstern. Ska bli roligt att han kommer och att få visa honom Åloppe eko mat. Jag tor på Sverige -matlandet i Europa. Smaka på det ni.

Trädgårdsjobb

Har rensat i trädgården idag. Dottern fyller år på torsdag. Kanske blir det fint väder och då kanske dom som kommer sitter ute. Hon fyller 20 år. Långt ifrån pensionsåldern alltså.

Börjar fundera över vad denna fördjupning i garantipension verkligen givit mig. Först och främst: det funkar inte när mannen jobbar, dottern bor hemma och inte ska räknas. Nu ska jag baka kakor och bullar till hennes födelsedagskalas. Hur ska jag kunna säga vad som är hennes och vad som är vårat.

Matkostnaderna kan man inte se på två veckor och på det sätt vi levt. Men jag har verkligen funderat äver vad jag handlat. Det gör jag inte på det sättet annars.

Försörjningsstöd - NIX!

Har just pratat med socialförvaltningen och en mycket kunnig tjänsteman, Ulla Sjödin, och fick veta hur det går till att söka ekonomiskt stöd. Toots och jag ligger långt över norm och dessutom har vi ett hus. Det gäller att sälja om vi vill förbättra garantipensionen. 5.060 kr + 990 kr det är vad vi två tillsammans får. Alltså 6.050 kr exklusive hyra. Jämför man det med 8.916 kr som är den rena pensionen exkl boendekostnaden så får vi avslag på ansökan om försörjningsstöd från socialförvaltningen. (Är man ensam är normen 3.716 kr exkl hyra.)

Givetvis kan man vid undantagsfall få en engångshjälp till mat men sen får man realisera sina tillgångar. Alltså gå till Sparbanken och låna på huset kanske? Skulle det vara bra tro? Huset där jag bor byggde min mormor och morfar när min mamma föddes. Det betyder himla mycket för  mig att bo här. Den finaste tomten i Enköping. Utan konkurrens säger jag. Villasamhället på framsidan och en brukad åker med bondgårdar på baksidan.

Ja, jag skulle göra allt för att kunna bo kvar!

Nu ska jag äta gröt. Har ätit det varje dag och tycker det är gott. Men man kan ju inte äta det varje dag år ut och år in. Inte nyttigt.

Hittat flaggan

I dag har jag hissat flaggan, för Kronprinsessan Viktoria som fyller 32 år, och dessutom har jag försökt ringa socialförvaltningen, mottagningsgruppen. Ska fråga hur man kan få ekonomisk hjälp om man är garantipensionär. Men det r fler som ringer så det är inte lätt att komma fram

Pannkaka

I kväll har vi ätit pannkaka. Dom tog slut. Dottern ville ha i matlådan och Toots åt upp de som var kvar.
(Bra betyg för kockan eller....)

Vad skulle ni gjort? En ny sats? Eller säga till mannen att ta med chile con carne som fanns i frysen?
Jag sa kolla i frysen.

Jordbruksminstern på besök

Mitt i allt pensionärliv kommer Jordbruksminster Eskil Erlandsson till Enköping på besök. Han besöker Åloppe Ekomat på onsdag förmiddag. Kul!

Hämtat medicin

Har hämtat medicin nu och det kostade 623 kr. Men jag och alla pensionärer kunde betala 155 kr/månad. Dessutom kunde jag om distriktssköterskan rekommenderar det ha doset. Då betalar jag bara för innehållet i den. Alltså inte för medicins om vi många gånger löser ut och aldrig använder.

Alla har alltså möjlighet till månadsbetalning. Nu valde jag att betala för hela summan men om jag varit garantipensionär är jag inte säker på att jag gjort det. Nu har vi 222 kr att leva på till fredag.

Att vara god man är ett väldigt bra sätt att se hur personer med olika inkomst har att leva på. Det tipset gav mig en person som också skrev att det behövs fler gode män. Så alla pensionärer eller andra bli god man.

Vad vet man om pensioner egentligen?

Träffade en granne som undrade över hur mycket man egentligen fick som pensionär. Garantipension är en sak, som gift 6.777 kr/mån brutto och som ensamtående 7.500 kr/mån brutto. Sen beror det på kommunalskatten. 93 procent av hyran i btp. Har man sedan egna privata pensionsförsäkringar blir det annorlunda och har man dessutom inkomstpension/tjänstepension ja då blir det betydligt annorlunda.

Alltså pensionärer är inget enhetligt släkte och jag värnar mest om garnatipensionärerna utan förmögenhet och liknade.

Hur ska vi få med PRO och SPF på det???????

Bra jobbat - joggat

Har varit ute och joggat.. Mötte en pensionär som rastade hunden. Han sa "Tänk att folk bara klagar istället skulle dom vara glada att någon vill engagera sig". "Som du förstår så tänker jag på alla insändare i Enköpingsposten. Tänkte just på det och så kommer du springande här". Det är med andra ord både ris och ros.

Blev jätteglad när jag fick en hälsning från "fattigbloggaren". Jag tycker hon var himla modig och dessutom duktig som klarade sig i 1 månad på försörjningsstöd från socialförvaltningen. Läs mer på hennes blogg
http://www.medialog.se/

Arga insändare

I dag är det tre insändare i EnköpingsPosten som har synpunkter på detta pensionärsliv. En säger att man ska gå Upplandslededen. Ett himla bra tips för alla både ung och gammal, fattig och rik.

Den andra undrar om jag tror att pensionärer klagar i onödan. Det är ju tvärt om jag vill ju fokusera på och visa att garantipensionärer har det knappt. Jag vill ju få alla i Alliansen i Riksdag och Regering att avsetta mer pengar till de pensionärer som har den lägsta inkomsten.

Den tredje trodde att jag var förnuftig och att jag skulle lyssna istället. Det har jag ju gjort men det har ju inte hjälpt att få något praktiskt resultat. Garantipensionärerna har ju inte fått mer än 500 kr tack vare skattelättnaden, Det räcker inte. Dessutom vill jag med detta visa att pensionärer inte är en enhetlig grupp. Vissa nkomstpensionärer har det jättebra och tvärt om med garantipensionärerna.

Vill ni garantipensionärernas bästa klaga inte på mig säg istället bra, lyssna på Solveig, se själva hur lite pengar det är.

Röjer runt stugan i SågmyraOm man är 79 år orkar man inte hålla ordning på trädgården. Men vi fixade det hela ganska bra
under lördagen då det faktiskt höll uppe ett tag.

Sågar ved i Sågmyra
Jobbade hårt hos svärmor. Det regnade men vädret hindrar inte. Kanske ett sätt, om än långsökt, att spara pengar till vinterns brasor.

En helg i sus och dus

Åkte till min svärmor (i Dalametropolen Sågmyra) i fredags tillsammans med min mamma och Toots. Dottern åkte i egen bil. Min mamma bjöd på vinet. Svarmor bjöd på maten. Toots och jag gjorde tillsammans av med 919 kr i förra veckan. Toots åt lunch ute 1 gång, 79 kr, macka när han spelade golf 30 kr, godis på väg till Sågmyra 50 kr, rotaryfrukost i fredags 70 kr, lika för mig för jag var också på rotaryfukost 70 kr, vi bjöd "damerna på fika i Sågmyra 160 kr, köpte Expressen med lördagsbilaga 20 kr, åt på Mc Donalds när vi åkte hem 120 kr och slutligen bensin (E85) t o r Sågmyra 320 kr.

Av våra 2.340 kr vi hade tillsammans har det minskat till 801 kr som vi ska leva på den kommande veckan. (Jag har tagit med 620 kr som vi spenderade förra helgen på golffesten.)

Kan lugnt säga att jag skulle haft betydligt högre kostnader förra veckan om jag inte tänkt på varenda krona och avstått från varenda onödig utgift. Återkommer med bilder från en riktigt jobbarhelg i Dalarna. För vi har verkligen varit aktiva men haft trevligt med "gummorna".

Hur ska man få vet? Hemtjänst?

När jag började med detta tänkte jag utifrån det som pensionärer berättar. De säger sänk skatten. Lika för alla säger de.men jag är väldigt övertygad om att det först gäller att sänka skatten för de med de lägsta pensionerna. Eller vad säger ni?

Behöver ha mer goda råd hur ni som är pensionärer får det att gå ihop:

Har just pratat med biståndsbedömmaren. En jättetrevlig tjej! Vi skulle få städat 3 rum var tredje vecka om vi hade behov. Kostnaden ska jag kolla med någon anna,


Kommentarer från bloggare

Bara denna vecka ha fått mig att inse många vinklingar på pensionärlivet som jag inte tidigare sett. Krångligheten med att beställa tågbiljetter. Det finns ju som sagt pensionärrabatt. Men det beror på hur långt före man beställer eller hur nära avgång man kan vänta. Inte lätt att beräkna vad en resa till barnen ska kosta. Detta borde SJ ändra! Håller ni med?

Visst är det skillnad att leva på denna inkomst jämt och 4.458 kr/person  (för gifta) och månad är efter skatten i Enköping, inkl kyrkoskatten, och bortsett från boendekostnaden.  Vi, Toots och jag har beräknat att vår månadskostnad på ICA- kortet är 3.300 kr. Jag ser ju inte på två veckor om vi kan spara där. Tror dock det. Dessutom har vi räknad med kostnaden för bilen vilket inkluderar försäkring och vissa drivmedel med mera. Den kan vi säkerligen inte ha kvar. Slutligen har vi räknat på TV,tidingar, telefon ca 1.300 kr. Helt klart är att vi får ändra vårt liv radikalt. En insikt.

Kläder, föreningsliv, nöjen i form av bio, presenter till barn och barnbarn, bjuda hem vänner, med mera, med mera, är vanor som man helt klart får ändra.

Jag tänker fortsätta i nästa vecka för varje dag får jag synpunkter och frågor som gör att jag får veta mer om hur det fungerar att vara pensionär. I dag ska jag förutom rabatten på SJ kontrollera hur det går att lösa ut medicin. Det är ju en hög kostnad. Ska man dessutom till doktron kostar det. Som sagt löjligt eller ej men jag lär mig!!!!!!!!!!!!!!


Pensionerna sänks nästa år

Fick tipset från Markus Berglund att det talats om att pensionerna sänks nästa år. Det är rätt och gäller inkomstpensionerna. Dessa pensioner påverkas av lågkonjunkuren och fondernas och aktiernas upp och ner gångar. Garantipensionen som jag nu försöker leva på är den pension som vi i Riksdagen bestämmer nivån på. De berörs alltså inte på samma sätt som inkomstpensionärerna vars pengar finns i det så kallade pensionssystemet som ligger utanför riksdagsbudgeten.

Jag är centerns representant i den grupp som förvaltar inkomstpensionärssystemet. Det är ju fem partier som står bakom detta system S,M, C, Fp och Kd. Just nu handlar det om att på alla sätt försöka minska effekterna av lågkonjunkurens negativa verkningar. Syftet med att det ligger utanför budgeten var och är att pensionerna ska följa samhällsekonomis utveckling. Men de behöver inte bli så drastiskt och det ska vi nu försöka ändra. Dessutom gäller det att hitta metoder som gör att pengarna växter så att det blir mer att fördela till inkomstpensionärerna. Men som sagt, det är en annan historia.

För mig gäller Garantipension, d v s ingen inkomst alls, den allra lägsta pensionen som många, många pensionärer har, 6777 kr per  person och månad om man är gift. ( Ca 7500 kr om man är ensam) till detta kommer Bostadstillägg för pensionärer som är 93 procent av hyran plus tillskott för värme och driftkostnader om man bor i enfamiljshus. Och det gör vi.

Vad händer i morgon?

I morgon ska vi, Toots, jag och min mamma åka till min svärmor. Hon bor på somrarna  i Dalarna, väldsmetropolen Sågmyra. Då åker vi bil och delar på bensinkostnaden. Jag tänkte ta med två flaskor vin. Men före det ska jag och Toots gå på Rotary. Det kostar 70 kr/person. Känns tungt just nu.
Innan jag åker ska jag hämta ut medicin och kolla hur jag som garantipensionär kan betala den. Skulle också behöva köpa en ny cykel. Min blev stulen vid stationen när jag kom från Riksdagen en kväll. Har aldrig i mitt liv, sedan jag var sådär fyra fem år, varit utan cykel. Jag tillhör den cyklande skaran. Tänker fortsätta med det som pensionär också. Men köpa en cykel. Phu! Har hittat en annons om begagnat för mellan 200-800 kr. Men det får bli efter helgens utsvävningar.


Lysnna gärna på detta:
http://svt.se/2.33538/1.1620539/fattigblogg_om_garantipension?lid=puff_1620539&lpos=rubrik

Föreningslivet ett minne blott?

Nu har jag kollat detta med föreningslivet. Att vara med i PRO kostar 215 kr och i SPF kostar det 180 kr. I Pro behöver man inte betala för studiecirklar men det får man göra i SPF. Ska man åka på resor av olika slag kostar det. Alltså att vara med i en av pensionärsföreningarna är nog något som jag skulle prioritera om jag vore pensionär.

Dessutom har jag fått veta, eftersom Toots spelar golf och jag tycker det är ganska så dyrt, att man kan få en betydligt lägre årsavgift under vissa förhållanden när man är pensionär. Det var ju bra. Men som garantipensionär vete katten om det skulle vara något. Vad säger ni är golfen så viktig?

Oro i magen och rotfruktsgratäng

Hela tiden tänker jag på detta med att pensionen ska räcka. Toots och dottern tröttnar nog på att jag bara pratar om pensioner och hur pensionärer har det. Men jag tror att om man har lite pengar är det något som ständigt oroar. Vi har ju räknat in maten i våra fasta kostnader. Alltså ser jag inte på två veckor hur mycket mindre kostnader jag har på det kontot. Det var alltså inte så bra.

Gjorde rotfruktsgratäng i går och till det falukorv. Dottern som sagt att hon inte skulle ställa upp "konstig mat" alltså typ rotfruktsgratäng, tyckte det var jättegott. Hon ville ha det i matlådan idag så pappan bytte med henne idag också. Förutom pensionärslivet får vi bonuspoäng när dottern lär sig äta annat än bullgur, kyckling, fetaostsallader och wokat.

Hjälp direkt

Tack för hjälpen. Direkt fick jag en kommentar som gör att jag kunde hitta och lyssna på radion. Vad lätt det var när någon visade hur det gick till.

Söka på nätet

Tänk att jag air tokig när jag inte hittar grejer på nätet. I går var Svt här och intervjuade om pensionslivet. I morse intervjuades jag av Radio  Uppland. Jag kan inte hitta något av detta på nätet. Oduglig på så´nt här det är jag det. Totalt trög när det inte fungerar


Bankrådgivning

Nu har jag och min man varit på banken, Sparabanken i Enköping, och fått råd angående pensionen. Mycket intressant. Gå till en bank eller liknande rådgivare. Jag lovar att det är viktigt. De ger goda råd om hur vi ska hantera den del av pensionen som vi själva får placer. Dessutom och det är viktigt ser till så att man betalar in på en extra pensionsförsäkring om någon av makarna, obs att jag är könsneutral här, inte jobbar eller har mycket lägre lön en den andra.

Varje pensionsparad 100-lapp ger skillnad vid pensioneringen när du är 65 år. Ni unga, kära, ointresserade tänk ett steg längre. Uppskattar att jag jgjort det. Garantipension är ingen dans på rosor.

Svar på repliker i EP

Nu har jag svart på de negativa insändarna som var i EnköpingsPosten i går. Läs de närmaste dagarna. EP finns inte på nätet så det går inte att länka.En av dom uppmande mig att "pensionera dig från politiken". Det tänker jag inte göra utan jobba för att pensionärer får det bättre.

Nu ska jag leva som jag lär och åka till Sparbanken, tillsammans med min man, och diskutera hur jag kan pensionspara för att förbereda min egen pensionering. Åren går ju fort, fortare ju äldre man blir. Jag har ju som alla kvinnor jobbat deltid och varit hemma när dottern föddes. Det ska ju inte jag förlora på när jag blir pensionär.

Ung i evighet?

Pratade i går med några ungdomar. De var i drygt 20 års åldern. Pension? vad är det var deras inställning. Det fixar sig väl när man kommer dit. Så tror alla. Även dom som är drygt femti eller sexti. Först när man ska gå i pension och börjar kolla vad man får då upptäcker man att oj, är det så här lite.

I skolan borde det vara obligatoriskt att berätta om pensionssparande, om att det är jobb som ger inkomstpension, och att det gäller att jobba vitt -inte svart för det ger inte pensionspoäng.

Jag har uppfunnit ett nytt ämne i skolan. Pensionskunskap. Undrar vad skolfolket säger om det dom som har svårt att få tid för alla ämnden som redan finns.

Pensionärsmannen


Hemtjänst

Har pratat med Enköpings kommuns handläggar inom äldreomsorgen. Ska man ha hemtjänst är det biståndsbedömt och då avgör en biståndsbedömmare om man har rätt till hjälp, i vilken omfattning och hur mycket tid det ska ta. Det kan kosta allt ifrån O kr eller 1.712 kr som högst per månad.  Det enda som räknas med i utgifter är boendekostnaden - BTP med tillägg från FK. Så har man pensionen som inkomst och då är det netto.

Hemtjänsten är med andra ord inte den största utgiften. Det skulle vi klara. Återkommer med mer kostnadsberäkningar och hur generös biståndsbedömningen är.

Har varit ute och joggat och mötte då flera pensionärer som var ute och gick. Några med stavar. Bra.

Pensionera dig från politiken

Så skrev en insändare i Enköpingsposten idag. Han tyckte jag var löjlig som skulle leva som pensionär i 2 v. Det var inte på riktigt och det var så dumt så han tyckte jag skulle sluta som politiker. Tycker han skulle sätta sig in i hur det är att vara politker!!!!

Jag har sagt att det inte är vetenskapligt neutralt. Men jag har redan insett att lyssna på pensionärer och studera siffror inte är lika bra som att testa praktiskt. Pensionärerna som jag pratar med är ofta de som har det betydligt bättre än garantipensionärerna. och statistik vissar bara genrellt hur det är.

Har just pratat med Maj-Britt Waghorn, Frivilligcentralen i Enköping, som hjälper mig och andra pensionärer med att berätta vart man ska vända sig med frågor. I dag ska jag försöka få veta vad mina kostnader för hemtjänst, matleverenser, medföljare till sjukhus med mera innebär. Får jag och min man bo kvar i huset, får vi hela huset städat, hjälper man mig med duschen med mera????????????

Pensionen måste höjas

Garantipension är inte någon dans på rosor. Den måste höjas! Man kan defenitivt inte ut och resa. De flesta som har garantipension har jobbat och slitit, ofta som hemarbetande kvinnor, de har inga pengar att ta ut och dra utomlands för. Så "Dicks kolum" verkar inte fatta att vi alla solidariskt måste bidra till att dessa garantipensionärer får någon ersättning överhuvudtaget. Läs http://www.folkkapitalism.nu/?p=240 och förstå att vara pensionär inte är någon enhetlig grupp. Vissa har massor av pengar tack vare inkomstpensionen andra inget. Lär vi oss av det att jobb som ger inkomst är livsnödvändigt för att vi ska få pension. Ungdomar tänk på det.

I dag har jag bakat kanelbullar. Köpa färdiga är otänkbart. Har inte gjort av med några pengar idag. I morgon måste jag handla och fundera ut vad vi ska äta resten av veckan. Strömming är billigt har jag förstått. Kan det vara något? Himla tur att vi inte röker. Hade fått sluta direkt när cigaretter är så dyrt och väldigt onyttigt.

Sopsortera

Det är inte lätt att sopsortera när man är pensionär. Måste ju ha bil för att komma till sopsoteringsplatsen med alla tomma mjölkförfackninga, glas, tidningar, plastbuttar m m. Kostar en del vill jag lova.

Bytte matlåda

Toots har åkt till jobbet. (Han jobbar ju inder dessa två veckor). Han cyklade för att spara pengar från bilkörandet. dessutom bytte han matlådan med dottern för att kunna äta lunch med sina jobbarkompisar. Vi har matkostnaderna på vårt fasta konto och av våra 860 kr/pers som återstår för dessa veckor finns inte en chans att ha råd att äta ute. Är man garantipensionär får restaurangbesöken sannerligen vara ett minne blott.

Inkomster som pensionär

Blev himla överraskad när jag upptäckte hur mycket pengr man får till sin bostad. Förutom Btp (bostadstillägg för penionärer) får man till driftkostnader, typ el och sophämtning, till ett schablonbelopp och också t ex för uppvärmning. Det hela slutar då på totalt en inkomst på 9.847 kr/månad. Garantipensionen är när man dragit skatten i Enköping 4.458 kr/pers och månad. Alltså 1.170 för 2 veckor per person.

I går kväll när vi förlustade oss på golfklubben kostade det hela 620 kr. Vi delar det lika och har alltså 860 kr/pers kvar för de kommande två veckorna.

Gissa om många har lovat att bekosta en del för oss. Vi kan bjuda er på middag någon dag, eller jag har lite över så hör gärna av er. Tänk om alla pensionärer hade det så.

Första dagen som pensionär

Oj, det går åt en himla massa tid att fundera över hur allt ska gå ihop. Vad ska vi äta ?, har jag råd att hämta ut min medicin?, om vi ska ha främmande vad kan vi bjuda på?, tänkte åka till min svärmor nästa helg - har vi råd med det?
Vi ska bara pröva detta i 2 veckor. Om vi skulle ha det så här jämt kan man lungt förstå att man ständigt gick och oroade sig, funderade och försökte hitta lösningar.

I går var jag ordförande på ett årsmöte för en sommarstugeförening och Toots spelade en golftävling. Var med min dotter till Västerås. Hon köpte ett par nya långbyxor och bjöd mig på chailatte. Jag gjorde alltså inte av med några pengar. För jag tänkte givetvis på det. Annars hade det nog blivit en jumper eller något! På kvällen var hela familjen på Golfklubben på fest. Ett stort hål i plånboken.

Garantipensionär

Om jag skulle ha garantipension skulle jag få 6.777 kr/mån eftersom jag är gift och min man lika mycket. Nu har jag fått med mig Toots (min man) på ett test. Vi ska leva som garantipensionärer i 2 v. börjar på lördag 4/7. Vi har räknat ut hur mycket vi skulle få över att leva på under dessa veckor för mat och nöjen. 1.170 kr/person. Det kommer att bli jättesvårt, jättesvårt. Oroar mig lite för det. Men det gäller att planera ordentligt. Handla billigt och framför allt avstå från massor av sake vi är vana vid. Himmel. Tänk att det 'är så lite pengar. givetvis har vi inte tagit hänsyn till tove dottern utan det är toots och jag mot världen. Återkommer.

Mona Sahlin

Det behövs inget mer än namnet så förstår alla att jag lyssnat på Mona Sahlin i Almedalen i kväll. Rättare sagt stod jag ut i tio minuter innan de kommunistiska vänstertankarna blev för många. Lars Olys parti har verkligen gjort intryck på Mona Sahlin. S ska tillsammans i kartellen jobba för att fler kvinnor ska ha sin "pålitiliga försörjning på heltid i offentlig sektorn". Ingen ska behöva bli egen företagare eller företagare med anställda. Det var enligt Mona Sahlin att driva en oansvarig politik när man som C gör medverkar till att vi ökar antalet kvinnliga företagare.

Är Mona Sahlin och hennes kumpaner feminster? Nej inte när kvinnor tvingas in i en fålla avlägset från den manliga privata företagarvärlden.

Låtom oss alla marknadsföra den vänsterstyrda politiken. Så att alla ges en chans till insikt och därmed vänder det felande alternativet ryggen.

RSS 2.0