Lysekil i socialförsäkringens tecken

Hara idag varit med Maria Kornevik i Lysekil och fördjupat mig i socialförsäkringssytemet. Det började med att vi träffade en person som hade synpunkter på sytemet. Han hade varit sjuskriven och nu blivit omförsäkrad till Af. Han prövade om han kunde få stå kvar som sjukskriven men beslutet om detta kom inte förän 2 dagar innan introduktionen slutfördes. Så lång ska inte handläggningstiden vara. Han väntade på en opertion i höst som förmodligen skulle kunna göra honom anställningsbar. Han är egenföretagare och hade problem med trygghetssytemet. Det ska vi ju ändra som tur är fr o m 1/7. Äntligen. Nu anpassas systemet efter företagandet och inte som nu enbart efter att vara anställd. Det var alltså tre grejer som varit fel för honom. Två av dem ändras egenföretagandets välfärdstrygghet och att man ska få besked tidigare av prövningen att få vara kvar hos Fk. Det tredje med långa väntetider får vi hoppas att kömiljarden och sjukvårdsmiljardern rättar till. Snabbare behandlingstider.

Sedan besökte vi Af och där fanns också en person från Fk. Till att börja med framkom synpunkter av det negativa slaget. Men ju mer vi diskuterade och i slutet så kom det fram att sjukförsäkringsreformen var mcyket bättre än den tidigare lagstiftningen och handläggningen. Dock fanns två saker som måstefiörtydligas. Det ena är att man ska vara arbetsoförmögen livslångt. Vem kan garantera att din sjukdom finns kvar till du blir 85 år? Enligt Fk blir man fri från sin fibromyalgi vid 80-85 års åldern. Vi måste naturligtvis skriva att det gäller så länge vi är i arbetsförålder eller dy. Det ska gälla till pensionsåldern typ 65 eller 67 då arbetsgivaren inte behöver ha kvar den anställde eller till 70.

Det andra är att vi måste få igenom Centerns förslag om en arbetslivsförsäkring med en myndighet av Fk och Af. Det blir så tydligt med den nuvarande lagstiftningen där det är två datasystem, två regelverk, två ersättningssytem. Under nästa mandatperiod ska vi göra allt för att vårt förslag blir verkligeht.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0