Tiggeri

Diskussionen om att förbjuda tiggeri på våra almänna platser har väckt stor uppmärksamhet. Stefan Hanna, C, kommunalråd i Uppsala, tycker förslaget är bra och vill införa det i Uppsala. I dag har Stefan en insändar i UNT där han ytterligare förklarar sitt ställningstagande. 
http://www.unt.se/debatt/i-uppsala-behover-ingen-tigga-1778816.aspx

Johan Linander, C, v ordförande i Justitieutskottet initierade det hela och sammanfattar det kort så här:

- Det är de som organiserar tiggeri för egen ekonomisk vinnings skull som vi vill komma åt, inte tiggarna.

- Det finns två svenska rättsfall där personer dömts för människohandel för tiggeri.

- Det finns flera andra fall med starka misstankar men där det inte har gått att bevisa, bl.a. eftersom de som utnyttjas för tiggeri inte vill eller vågar prata med polisen.

- Även i Oslo och Helsingfors finns samma organiserade tiggeri.

- Det är inte alltid så enkla förhållanden mellan utnyttjad-utnyttjare, inte sällan är de släktingar och ofta inom den romska gruppen.

- Det är inte sällan så att person med funktionshinder utnyttas för de får mer pengar när de tigger.

- I Sverige är det mycket få barn som utnyttjas eftersom socialtjänsterna har varit snabba på att omhänderta barn som tigger. I många andra länder utnyttjas ofta barn eftersom de också drar in mer pengar.

- En del fall kan omfattas av redan befintlig lagstiftning om människohandel, men eftersom det inte alltid krävs något aktivt tvång så faller en hel del fall utanför vår nuvarande lagstiftning.

- De personer som sitter och tigger kommer ofta från fruktansvärda förhållanden i sina hemländer. De kanske till och med tycker att det är bättre att sitta och tigga här i Sverige, de får åtminstone mat för dagen. Det betyder dock inte att vi ska acceptera att någon annan som organiserar tiggeriet tar pengarna och bara ger den tiggande precis vad han eller hon behöver för dagen.

- Givetvis kommer inte insamlingar (Rädda Barnen, Frälsningsarmén m.fl.) att omfattas.

Jag anser att förslaget är bra då det stödjer utsatta personer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0